הרבה לפני שאתם מתלבטים בין ברי לקממבר, מוסיפים חלב לקפה שלכם או מחסלים קופסאות קוטג', אתם צורכים חלב אחר לגמרי. חלב האם הוא החלב הראשון שאנחנו פוגשים, ולאורך האבולוציה נקשרו בשמו אגדות, אמונות ומיתוסים שונים, שחלקם מוצדקים וחלקם במקרה הטוב משעשעים.
אז האם מוצרי חלב שאת אוכלת באמת גורמים לתינוק לגזים? והאם התזונה שלך בכלל משפיעה על איכות החלב? קבלו כמה מיתוסים, שאת חלקם נשמח לנפץ לכם בכיף.
השיבו על סקר גולשים1. טעמים חזקים עוברים בחלב אם, ורצוי להימנע מהם.
לא נכון. "אמהות מניקות צריכות לאכול את מה שהן רגילות לאכול, כל עוד זה טעים להן", מסבירה שרונה נגבי, יועצת הנקה מוסמכת Ibclc. "למעשה, רצוי שתאכלנה כמה שיותר טעמים, מפני שטעמו של החלב משתנה, מסגל את התינוק לטעמים שונים ויקל על המעבר למוצקים בעתיד".
2. מוצרי חלב, בייחוד חלב פרה, גורמים לתינוק לגזים.
נכון חלקית. "בניגוד להרבה מיתוסים אחרים, שמבוססים בעיקר על שמועות ואמונות טפלות, כאן דווקא יש מחקר שנותן תוקף לעניין. עם זאת, לא מדובר בכל התינוקות היונקים באופן גורף. אם התינוק סובל מאוד מגזים, ויש רגישות לחלב בקר במשפחת האם או האב, מומלץ שהאמא תנסה לא לאכול מוצרי חלב לתקופה, ותבדוק האם יש שינוי בכמות הגזים של התינוק".
3. גם אם המניקה אוכלת מזון לא בריא, התינוק מקבל מה שהוא צריך מהחלב.
נכון. אבל אל תראו בזה המלצה לחיות על מקדונלד'ס. "כמובן שעדיף לאמא ולתינוק שהמניקה תאכל תזונה בריאה, עשירה ומאוזנת, אבל גם אם היא לא, התינוק לא יוצא נפגע. למשל, גם אם אין לאמא סידן בדם, הגוף שלה יפרק עצם, כדי לתת לתינוק את כל הרכיבים החיוניים. עובדה שגם בתקופת השואה נשים הניקו בהצלחה, ותינוקות שרדו. אין דבר כזה 'חלב דליל' או 'לא מזין', כל חלב הוא טוב ומספיק לתינוק".
4. שתייה מוגזת גורמת לגזים.
ממש לא נכון. "זה המיתוס שהכי מצחיק אותי, מכל המשפטים המוזרים ששומעים לפעמים. הגזים לא מגיעים למחזור הדם ולא לחלב, כך שאין שום קשר בין שתייה מוגזת שהאמא שותה לגזים אצל התינוק. כמובן שעדיף לשתות מים, ולא קולה או כל מיני תוססים אחרים, אבל זה כבר למען הבריאות של האמא, בלי כל קשר לתינוק. מומלץ לשתות מים בכמות נכבדת, שכן לכמות השתייה יש השפעה ישירה על כמות החלב".
5. יש מאכלים שמגבירים את ייצור החלב.
נכון חלקית. "זה במידה רבה עניין של טרנדים. כל פעם יש מאכל אחר שנחשב למגביר חלב. בין היתר מדברים על פירות יבשים, שקדים, בירה שחורה, שומר ואפילו חלב פרה. המזון היחידי שהוכח כמגביר חלב אם הוא חילבה, שאפשר לאכול כמו שהוא או לצרוך בכמוסות".
6. קטניות, כרוב, כרובית וברוקולי גורמים לגזים.
"זה מאוד תלוי בילד. אפילו בין אחים יכול להיות שוני מאוד גדול בתגובה, כמו לכל מאכל אחר. לא ברור למה יצא למשפחת המצליבים שם רע כל כך, אבל כמו הרבה דברים בהנקה, זה עניין של ניסוי וטעייה".
סייעה בהכנת הכתבה: שרונה נגבי, יועצת הנקה מוסמכת ibclc ומלווה אמהות ותינוקות לאחר לידה