החורף מאחורינו, מזג האוויר מתחמם והטמפרטורות עולות. יחד עם ההסתגלות לשעות האור החדשות וההתקלפות מהשכבות, יש עוד כמה דברים שצריך לחשוב עליהם: בין היתר, הרגלי השתייה שלנו ובטח ובטח של האוצר הקטן שלנו.
כמה צריך התינוק לשתות, עד איזה גיל צריך להרתיח את המים ומה עושים כשהתינוק לא אוהב מים? כמה דברים חשובים על המים של התינוק, בשביל שתבואו מוכנים.
מגיל 7 חודשים: כשלוש כוסות ביום
1.כמה מים צריך התינוק לשתות ביום? עד גיל חצי שנה תינוקות בריאים אינם זקוקים לתוספת שתייה כלל. את כל הנוזלים הדרושים להם מספק חלב האם או תחליף חלב אם. תוספת של מים בתקופה זו עלולה לגרום להם לאכול פחות. במידה והתינוק חולה או חשוף לתנאי חום בלתי רגילים יש להתייעץ עם רופא מטפל בקשר לתוספת נוזלים.
מגיל 7 חודשים יש לשלב בתזונת התינוק שתייה. ההמלצות החדשות לשתייה, מדברות על שתייה של 600 מ"ל נוזלים ליום כלומר כ – 3 כוסות מים ביום.
2. האם צריך להרתיח את המים לתינוק? על פי הוראות משרד הבריאות, לתינוקות עד גיל שנה יש להרתיח את המים (מכל סוג) הרתחה מלאה, כלומר, בקומקום הרותח ב- 100 מעלות למשך שתי דקות. את המים הרתוחים יש לקרר בטמפרטורת החדר.
3. איך אפשר לגרום לתינוק לשתות מים? לרוב, תינוקות עד גיל שנה שותים מים ברצון. עצם החוויה של שתייה מבקבוק כבר ממריצה אותם לשתות ולכן אם יתנו להם מים בבקבוק הם ייהנו מהחידוש, ישחקו עם הפטמה ובדרך כלל גם ישתו את המים. מומלץ להציע מים בקימה, אחרי ארוחה, במהלך פעילות ולפני השינה.
4. מה עושים כשהתינוק מסרב לשתות מים? חשוב להיות עקביים: גם תינוק צריך להתרגל לטעם החדש ולחוויית השתייה וזה לעיתים לוקח זמן. חשוב שלא תתייאשו ותמשיכו להציע לתינוק מים בכל הזדמנות, מספר פעמים במשך היום.
התינוק "לא אוהב מים"? הוא יתרגל
5. חושבים שהתינוק "לא אוהב" מים? אל תמהרו לקבוע עובדה שהתינוק לא אוהב מים. חשיפה עקבית לאורך זמן יכולה לגרום גם לתינוק העקשן ביותר להתרגל לטעם ולשנות את דעתו. נסו להציע לו מים מכוס רגילה או מכוס עם פיה מיוחדת למניעת טיפטופים. כמו כן, כדאי לבדוק את העדפותיו – נסו להציע מים בטמפרטורות שונות ולבדוק מה הוא אוהב.
אבל הכי חשוב: אל תמהרו להגיש לו מים ממותקים או מיץ. שתיית מים היא הרגל אכילה חשוב מאוד לחיים אשר מומלץ לסגל כבר בינקות. להעדפה של מים יתרונות רבים: הם אינם מכילים קלוריות הגוררות השמנה מיותרת, אינם מכילים סוכר המעלה סיכון לעששת שיניים, אינם פוגעים בתאבון ואינם מכילים תוספות כגון חומרי טעם וצבע מלאכותיים או ממתיקים.
6. ולכן גם חשוב להבדיל בין המים והחלב. לעיתים כשמציעים לתינוק בקבוק מים הוא חושב שהוא עומד לקבל בקבוק חלב והאכזבה שלו עלולה להביא אותו לידי בכי וסירוב לשתות מים. אם זה המצב הציעו לו לשתות מים מבקבוק אחר, שונה בצבעו או בצורתו מהבקבוק הרגיל של החלב. כמו כן, אל תציעו לו מים כשאתם יודעים שהוא רעב ומצפה לאכול.
7. איך יודעים אם שתה מספיק? עבור תינוקות קצת יכול להיות הרבה: גם אם הוא לוגם מספר לגימות קטן בכל פעם זה טוב. בהדרגה הוא יגדיל את הכמויות לפי הכמוויות הנחוצות לו.
8. האם ישנה סכנה משתייה עודפת ומהי הכמות השתייה המקסימאלית שמותר לתת לתינוק? כעיקרון, תינוק בריא ששותה יותר ממה שצריך מסוגל להיפטר מעודפי הנוזלים דרך השתן. מסיבה זו לא נקבע גבול צריכה מקסימאלית של שתייה. כמו כן, ישנם מקרים שבהם בשל איבוד נוזלים גבוה צריך לשתות יותר, כמו למשל במצבים של חום גבוה, שלשול, הקאות או הזעה מאסיבית.
יחד עם זאת, שום הגזמה אינה מומלצת, גם כשהדבר נוגע לשתיית מים. שתייה עודפת של נוזלים עלולה להוביל לדילול מרכיבים חיוניים בדם ומכאן למצב המכונה "הרעלת מים" שהוא מצב מסכן חיים. חשוב לציין כי מצב זה הינו נדיר מאוד ובייחוד בקרב תינוקות. עבור תינוקות בריאים שתייה בכמות עודפת נחשבת לשתייה של פי 2 ויותר מההמלצות ללא סיבה מוצדקת. בכל מקרה שעולה חשש לגבי כמויות השתייה של התינוק מומלץ להתייעץ עם רופא.
הכותבת הינה דיאטנית קלינית, יועצת מדעית לחברת "נביעות"