התמודדות עם טיפולי פוריות דורשת אנרגיה נפשית ופיזית עצומה.
במהלך הטיפולים מזריקים לגוף האישה הורמונים שונים – כאלה שמעודדים את הבשלת הביציות ואחרים שנועדו לגרום לחריגתן מהזקיקים שבשחלה. ישנה משמעות גדולה לתזמון הזריקות, ולכן על בני הזוג לגלות אחריות ומוטיבציה.
האישה עוברת אולטרה-סאונד ובדיקות דם רבות לצורך המעקב אחר התהליך. לאחר שלב הבדיקות והזריקות, מוזרק לרחם האישה זרע בעלה, ואם מדובר בהפריה חוץ-גופית, שואבים מהאישה ביציות, מפרים אותן בכלי מיוחד ואם התרחשה הפריה – מעבירים את העובר לרחם האם.
התסכול שחווים במקרה של קבלת המחזור החודשי וההבנה שכל התהליך היה לחינם, הוא עצום, ואם מוסיפים את הדאגות שהקריירה תיפגע, את הלחץ הכלכלי (טיפולי פוריות אינם עסק זול), את החשש שזה לא יצליח לעולם ואת הסבתא ששואלת מתי כבר יהיה לה נין, מתקבלת חוויה מטלטלת שדורשת חוסן נפשי ונחישות.
טיפולי הפוריות מהווים כמובן אתגר לא פשוט עבור הזוגיות, גם עבור זוגות שהקשר ביניהם מצוין. הלחץ הנפשי והכלכלי בו נתונים שניהם, אובדן האינטימיות שקיימת בתהליך של הריון טבעי בגלל הפרוצדורות הפולשניות, אובדן הספונטאניות ביחסי המין ("אולי הפעם זה יצליח?") והפגיעה בתחושות של גבריות ונשיות הם חוויה מערערת וכדי לעבור אותה צריך מידה רבה של תמיכה הדדית וסבלנות. יש כמה דברים שיעזרו לכם לשמור על הזוגיות במהלך טיפולי הפוריות – להתחיל את הטיפולים ביחד וגם לסיים אותם ביחד.
1. בלי האשמה עצמית. בחיים הרגילים, ובמיוחד בחברה המערבית, אנחנו רגילים להגדיר דברים רבים במונחים של הצלחה או כישלון ומניחים שקיים יחס ישר – ככל שנתאמץ ונשקיע, כך גדולים הסיכויים שנצליח. רק מה, זה לא עובד ככה במקרה הזה. מחשבה שאם טיפולי הפוריות עדיין לא הצליחו, סימן שלא התאמצתם מספיק, תהיה מוטעית. אם אתם עוברים טיפולי פוריות, סביר להניח שעשיתם מעל ומעבר כדי שהתהליך יצליח ואם זה היה תלוי במידת ההשקעה או הסבל שלכם – מזמן כבר הייתם בהריון. האשמה עצמית תגרום לסבל ותסכול שיפגעו בתהליך וביכולת ההתמודדות עימו.
2. פרופורציות. עד כמה שזה נשמע קשה, ואולי אף בלתי אפשרי, נסו לחיות חיים מלאים ככל האפשר – שהטיפולים יהיו משהו שמלווה את החיים ולא החיים שמלווים את הטיפול, מצב של אובססיה לגבי ההריון שדוחקת כל נושא אחר הצידה.
3. תהיי קצת גבר. ככל שזה ישמע סטריאוטיפי, בקרב זוגות שעוברים טיפולי פוריות קיימת הקצנה של העמדות המגדריות של כל אחד מבני הזוג, דבר שגורם למתח וריבים. נשים הופכות בוכיות ואבלות וגברים מתנתקים מהרגשות שהטיפולים מעוררים, מתנהגים כאילו הכל כרגיל וכועסים על כך שהאישה לא מבינה שהטיפול הוא הפיתרון, לא הבעיה. אם כל אחד ילמד להתקרב מעט לעמדה של השני ולהשתמש בכוחות שלו, זה יכול לעשות רק טוב לבני הזוג. במקום לבטא את עצמו דרך הרגשות של האישה ("קשה לה"), כדאי שהגבר ידבר על הרגשות של עצמו. האישה, לעומת זאת, יכולה לקבל פרופורציות מהגישה של הגבר. חשוב שהיא לא תאשים אותו על כך שהוא שומר על החיים הרגילים שלו אלא דווקא תאפשר לו את זה – עדיף עבור שניהם שהוא לא "ישקע" יחד עימה.
4. הרפיה ודמיון מודרך. חשוב להיעזר בכל מה שיכול להקל על ההתמודדות עם טיפולי פוריות, שהיא קשה ביותר. על ידי טכניקות של הרפיה ודמיון מודרך ניתן ללמוד איך להרגיע את הגוף ו"להיות" (מבחינה מנטאלית) במקום אחר כאשר קשה – מקום נעים, שנוח בו וקל בו יותר.
5. בחרו רופא מתאים. עם המתח העצום שקיים גם ככה, חשוב מאוד לבחור רופא נעים ולא להוסיף מתח בגלל חוסר כימיה עם הצוות הרפואי. יחד עם זאת, חשוב לזכור שתפקידו של הרופא הוא בראש ובראשונה לעזור לכם להיכנס להריון, ולכן כדאי לבחור מרפאה ששיעור ההריונות בה הוא הגבוה ביותר. למרות הרגישות הגבוהה בזמן הטיפולים, אל תבחרו רופא רק על פי מידת הנחמדות שלו ולא על פי מידת המקצועיות.
6. פנו לייעוץ מקצועי. שיטת הטיפול המומלצת ביותר במקרה של טיפולי פוריות היא טיפול קבוצתי. למרות זאת, זוגות רבים נמנעים מטיפול קבוצתי בגלל הבושה או התחושה שעם כל הטיפולים הרפואיים שהם עוברים – למי יש זמן וכוח. אבל חבל – לטיפול הקבוצתי יש יתרונות משמעותיים. זוגות שעוברים טיפולי פוריות חווים פעמים רבות תחושת חריגות עמוקה – הם נמנעים מאירועים חברתיים כדי לא להתמודד עם שאלות מציקות ומתרחקים מחברים מתוך תחושה שלא יבינו אותם. טיפול קבוצתי מקנה לזוגות המשתתפים בו תחושת שייכות , שהיא צורך בסיסי וקיומי של האדם. בנוסף לכך, חברי הקבוצה מחליפים זה עם זה מידע חיוני וכך הטיפול הקבוצתי עוזר לעבור את הטיפולים בצורה יעילה יותר.
משקעים שנערמו בין בני הזוג במהלך טיפולי הפוריות עשויים "להיעלם" (או לפחות כך נדמה) עם קבלת החדשות המשמחות לגבי הצלחת הטיפול. משקעים אלה צצים ועולים לעיתים לאחר הלידה, וגם במקרים כאלה מומלץ לפנות לטיפול.
אם בכל זאת אתם מעדיפים להימנע מטיפול קבוצתי, גם טיפול זוגי או פרטני הם בעלי ערך רב.
7. אל תזניחו את המיניות. יחסי מין עשויים להיות נושא בעייתי בקרב זוגות שעוברים טיפולי פוריות בתקופה בה מנסים להיכנס להריון, נעלמת הספונטאניות שאפיינה את יחסי המין בעבר, מה שפוגע בחשק המיני. לאחר שמתחילים בטיפולי הפוריות, נשים רבות מרגישות שכל הזמן נוגעים בהן ומכאיבים להן, ושאיברי המין הם מקום של סבל, לא של תענוג. הגברים, לעומתן, מפחדים להכאיב ובמקרים אחרים מרגישים פחות גבריים כי האישה לא נכנסה להריון באופן טבעי. נסו למצוא דרכים חלופיות להנאה מינית, כאלה שיהיו נעימות ולא מכאיבות – זה יתרום לקרבה ולקשר ביניכם. אם אתם בטיפול, אל תתביישו לדבר על המיניות – זה נושא מרכזי וחשוב במהלך הטיפולים.
8. גלו שותפות וסבלנות הדדית. זכרו, לא רק לכם קשה אלא גם לבן או בת הזוג. נסו להבין את מצבי הרוח של השני – הם קשורים לקושי הנפשי העצום בתקופה זו ולעיתים גם להורמונים המוזרקים. במקום שכל אחד יסתגר בעצמו עם קשייו, נסו לעבור את הדברים ביחד.
9. אל תשמרו בבטן. נסו לפתור חילוקי דעות לפני שהם הופכים להר.
10. קבלו תמיכה מאחרים. טיפולי הפוריות מהווים נושא אינטימי וזוגות רבים מעדיפים לא לשתף אף אחד. שיתוף יתר יכול באמת להעיק, במיוחד כאשר לא בא לכם שישאלו שאלות מציקות (נו, זה הצליח?) אבל אם יש אנשים שנוכחותם נעימה לכם ותמיכתם יכולה להועיל ולעודד – קבלו זאת בברכה, הם עשויים להוות משענת בעתות משבר.
בהכנת הכתבה סייעה ד"ר צביה בירמן, עובדת סוציאלית קלינית שמתמחה בעבודה אישית, זוגית וקבוצתית בתחום של טיפולי פוריות ואימוץ.