אחד הקשיים המרכזיים של נשים עם קשיי פוריות היא התחושה שהן לבד. למרות הפתיחות ששוררת סביב הנושא בשנים האחרונות, אנשים עדיין לא ששים לחלוק בעיות מהסוג האינטימי, ומי שנתקלת בקושי להרות מרגישה הרבה פעמים שהיא לבד.
מעבר לפורומים באינטרנט וקבוצות תמיכה ממשיות, הנה עוד דוגמא לעידוד מהסוג הכי שטחי, אמנם, אבל שתמיד עובד: סלבס שסבלו מבעיות פוריות. הנה רשימה של שש בעיות פוריות, והנשים שכולנו מכירים – אבל לא ידענו שסבלו מהן. אגב, הרשימה אופטימית: כל המפורסמות שמופיעות בה הן כבר אמהות, אחרי כל הקשיים.
1. תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)
מפורסמות שעברו את זה: ויקטוריה בקהאם, אמה תומפסון, ג'ולס (אשתו של ג'יימי אוליבר).
מה זה בעצם? בעיה הורמונלית נפוצה, שמתבטאת בהיעדר וסת או בוסתות לא סדירות, ובקושי של הגוף לבייץ באופן עצמאי. המפורסמות ברשימה הן אולי לא דוגמא טובה, אבל נשים הסובלות מהתסמונת נוטות לעתים להשמנת יתר, שיעור בכל חלקי הגוף ואקנה.
איך מטפלים? יורדים במשקל – אפילו ירידה של 5-10% יכולה לשפר מאוד את המצב. במקרים קשים יותר מטפלים בכדורים או בזריקות ליצירת ביוץ.
2. הריון מחוץ לרחם
מפורסמות שעברו את זה: ניקול קידמן
מה זה בעצם? מצב מסוכן ומורכב, שבו ביצית מופרית נתקעת בדרכה לרחם, וההריון מתחיל להתפתח מחוצה לו – בדרך כלל באחת החצוצרות. ההריון החוץ רחמי מתאפיין בכאבי בטן קשים, ואם לא מגלים את ההריון בזמן, החצוצרה עלולה להתפוצץ, ולגרום לבעיות פוריות קשות בעתיד - ואפילו למוות של האישה.
איך מטפלים? כאשר בדיקות דם או בדיקות ביתיות מראות שיש הריון, אבל באולטרסאונד אין דופק – חושדים שמדובר בהריון חוץ רחמי. ישנם אמנם מקרים בודדים בעולם שבהם נולד תינוק בריא מהריון חוץ רחמי, אולם ברוב המכריע של המקרים יש צורך בהפסקה מיידית של ההריון, כדי למנוע נזק לאיברי הרבייה.
3. בעיות ביצירת השליה
מפורסמות שעברו את זה: אנג'לינה ג'ולי, ג'ניפר לופז.
מה זה בעצם? שליה שאינה מתפתחת כראוי עלולה לגרום להפלות ולקשיי פריון בהריונות הבאים. גם כאשר מושג הריון, השליה לא יכולה להעביר לתינוק דם וחומרי הזנה, והוא עלול להיוולד טרם זמנו או חלילה למות ברחם. שליה בעייתית עלולה לסכן גם את האמא, שכן היא מעלה את הסיכון ללקות ברעלת הריון.
איך מטפלים? אין ממש טיפול יעיל. לפעמים מנוחה יכולה לסייע, אולם אין דרך "לתקן" שליה לא תקינה.
4 . הפלות
מפורסמות שעברו את זה: ביונסה, לילי אלן, קורטני קוקס.
מה זה בעצם? כל הריון שמסתיים מעצמו לפני השבוע ה-24. ישנן אינספור סיבות אפשריות להפלות – מומים כרומוזומליים בעובר, בעיות מבניות ברחם, מחלות שונות, חבלות – והסטטיסטיקה הלא נעימה היא כי אחת מכל ארבע נשים עוברת לפחות הפלה טבעית אחת בחיים.
איך מטפלים? שאלת מיליון הדולר. בדרך כלל נהוג להתחיל בירור מקיף רק אחרי שלוש הפלות רצופות, אבל למרבה הצער לא תמיד מצליחים לגלות מה הסיבה להפלות, ולכן קשה למצוא טיפול יעיל לבעיה.
5. אנדומטריוזיס
מפורסמות שעברו את זה: אמה בנטון, אנה פריל.
מה זה בעצם? תאים של רירית הרחם שנמצאים מחוץ לרחם –בחצוצרות ובאיברים אחרים באגן. התסמין המרכזי של אנדומטריוזיס הן וסתות כואבות בצורה בלתי נסבלת, אבל מעבר לכך, יש למחלה השפעה על הפוריות – תאי הרירית הנודדים הללו עלולים ליצור הידבקויות ודלקות, שמקשות על האישה להיכנס להריון.
איך מטפלים? באופן אירוני – נכנסים להריון. הריון מקל על הבעיה במקרים רבים, אבל פרט לכך אפשר לבצע צריבות לייזר של הרקמה שמחוץ לרחם, וכן להיעזר ברפואה משלימה, שמציעה פתרונות רבים לבעיה.
6. אי פוריות בלתי מוסברת
מפורסמות שעברו את זה: אלכס קינגסטון (E.R)
מה זה בעצם? זוגות שלא מצליחים להרות למרות שכל הבדיקות: דגימת זרע, צילום רחם, פרופיל הורמונלי ופקטור צווארי (בדיקה הממפה את צוואר הרחם בזמן הפריה כדי לראות האם הזרע עובר דרכו) – תקינות. בין 10-20% מהזוגות מאותגרי הפריון נחשבים ל"בלתי מוסברים", אולם כמעט לכולם נמצא פתרון בסופו של דבר.
איך מטפלים? בהרבה סבלנות, קודם כל. מכיוון שלא יודעים איפה הבעיה, מתחילים לנסות בהדרגה כל טיפול פוריות – כדורים להשגת ביוץ, הזרעות ואפילו טיפולי הפריה חוץ גופית – עד שמשהו מצליח.