אם את שוקלת להשתמש באמצעי מניעה הורמונלי, או לחלופין מתכננת לעבור טיפולי פוריות, ואם את בגיל המעבר, כדאי שתכירי את כל הסגולות המופלאות של ההורמון הנשי – פרוגסטרון.
"הפרוגסטרון הוא הורמון מין נשי, השייך לקבוצת ההורמונים הסטרודיאליים, הנוצר באופן טבעי בזכות פעילות השחלה", מסבירה ד"ר ענת הרשקו, רופאה בכירה ביחידה להפריית חוץ גופית בבית החולים מאיר. "להורמון זה תפקיד מרכזי במספר תפקודים מהותיים בגוף האישה. אחד העיקריים שבהם הוא להכין את רירית הרחם לטובת השרשת העובר".
אף שהפרוגסטרון מופרש באופן טבעי בגוף, הוא מיוצר גם באופן מלאכותי, ולו מספר שימושים חיוניים בעולם הגניקולוגיה והפריון. אגב, למרות העובדה שמדובר בהורמון נשי, ניתן למצוא כמות קטנה שלו גם בגברים".
ד"ר הרשקו מסבירה כי הודות להשפעת הפרוגסטרון המלאכותי בתחום הגניקולוגיה, נהוג להשתמש בו למטרות שונות. מטרת השימוש תלויה בסוג הפרוגסטרון, המינון והחשיפה אליו.
בתחום הפריון
הפרוגסטרון משמש לצורך הגדלת סיכוי תהליך השרשת העובר. הטיפול חיוני בייחוד בתקופה זו, מפני שבמהלך טיפולי הפריון, לעיתים רבות משתבשת אספקת הפרוגסטרון הטבעית בגוף. הסיבה היא שפעמים רבות, טיפולי הפוריות מלווים בגירוי יתר שחלתי, המעכב את יכולת גוף האישה ליצר בעצמה פרוגסטרון מספק. במקרים כאלה, השימוש בפרוגסטרון נעשה לאחר הביוץ, כטיפול תומך, במטרה לאפשר לרירית הרחם להיות חשופה להורמון ולאפשר את ההשרשה המיוחלת.
הטיפול בפרוגסטרון חיוני ביותר גם במהלך טיפולי הפרייה חוץ גופית, המלווים גם הם בגירוי יתר שחלתי, וגם מפני שתהליך זה כרוך בשאיבת ביציות - פעולה העלולה לפגוע בגופים החיוניים ליצור הפרוגסטרון באופן טבעי.
באופן אירוני, הפרוגסטרון שכל כך חיוני לשם השגת הריון, יכול לשמש גם לצורך מניעתו. כיום נהוג להשתמש בפרוגסטינים – נגזרת תרופתית מלאכותיות של פרוגסטרון, המשמשים כאמצעי מניעה בגלולות, כאמצעי מניעה לשעת חירום, או באמצעות זריקות המכילות את ההורמון ומשמשות כאמצעי הגנה לטווח ארוך.
גם חלק מסוגי ההתקנים מכילים פרוגסטין במינונים שונים, המשמש לאותה מטרה. היתרון של אמצעי מניעה המבוססים על פרוגסטינים נובע מכך שהם אינם משפיעים על קרישיות הדם, ולכן ניתן לרשום אותם גם לנשים עם סיכוי מוגבר לקרישיות יתר או למעשנות.
בתחום האונקולוגיה
מחקרים הוכיחו כי שימוש בפרוגסטרון במצבים בהם אותרו סימנים טרום ממאירים ברירית הרחם, יכול לעצור אותם ולמנוע מהם להתפתח למצב ממאיר.
בתחום הלידה
פרוגסטרון נחשב ל"משקיט" שריר רחם, ולכן נבדקה יכולתו להפחית צירים מוקדמים ולסייע לנשים בסיכון ללידה מוקדמת. ואכן, הודות לעבודות שתמכו ביכולתו של הפרוגסטרון למנוע לידה מוקדמת בקרב נשים בעלות צוואר רחם קצר ובעלות עבר של לידה מוקדמת, השימוש בו שכיח גם בתחום המיילדות.
ישנן נגזרות שונות בשימוש, וההחלטה איזה תכשיר בדיוק יתאים ובאיזו דרך הוא יינתן, תלויה בעבודות גדולות שפורסמו ודורשות ייעוץ עם מומחה בתחום רפואת אם - עובר. יתרה מכך, נראה כי בשנים האחרונות שימוש זה פופולרי גם במצבים שבהם מתרחש דימום במהלך הטרימסטר הראשון של ההיריון, עקב עבודות שונות שתמכו בטענה כי הפרוגסטרון מסייע במניעת הפלות מוקדמות. ומאחר שכל דימום במהלך ההיריון מוגדר כ"הפלה מאיימת", השימוש בו עשוי להפחית סיכון זה.
בגיל המעבר
טיפול הורמונלי בפרוגסטרון שכיח מאוד גם כחלק מטיפול הורמונלי משלים בגיל המעבר או במצבים של הפסקת וסת מוקדמת, וכן לצורך הקלה והתמודדות טובה יותר עם תסמיני גיל המעבר, ביניהם: גלי חום, נדודי שינה, יובש בנרתיק ותנודות במצב הרוח. עם זאת, חשוב לציין כי נשים הנוטלות אסטרוגן כטיפול בתסמינים אלה, תמיד יזדקקו לטיפול משלים של פרוגסטרון, שנועד למנוע היווצרות של שינוי ממאיר ברירית הרחם - מצב שעלול לקרות בעת נטילת אסטרוגן בלבד.
כיצד משתמשים בפרוגסטרון?
כשמדובר בטיפולים לצורך השרשת עובר, פרוגסטרון מגיע במספר מינונים וסוגים. ניתן למצוא אותו בתכשירים וגינליים, בזריקה לתוך השריר או בטבליות דרך הפה. דיונים רבים מתנהלים בעולם הרפואה לגבי הדרך האידאלית המאפשרת את הספיגה האפקטיבית ביותר, אולם, עדיין אין תמימות דעים לגבי משך הזמן או אופן השימוש המקובלים. חלק מהמומחים גורסים כי יש להפסיק את השימוש ברגע שניתן להבחין בדופק עוברי, בעוד שאחרים ממליצים ליטול אותו עד השלב שבו נוצרת השלייה".
לגבי ההשלכות האפשריות עקב השימוש, ד"ר הרשקו מסבירה כי "העניין תלוי במספר גורמים, ביניהם: המינון הנצרך, סוג המולקולה, משך החשיפה והביולוגיה האישית של האישה. באופן כללי, אפשר לומר שזריקות פרוגסטרון אמנם נחשבות לאמצעי מניעה מצוין, אך הן עלולות לגרום לשינויים במצב הרוח. גם טיפולי פוריות, שכידוע הכרחיים במקרים רבים, ויכולים להיות מאוד אפקטיביים, לעיתים כרוכים בתופעות כגון עצירות ורגישות בשדיים. כמו כן, גם פרוגסטינים בהתקן רחמי עלולים לגרום לדימום לא סדיר".