עבור זוגות שנאבקים בקושי להשיג הריון, קשה לחשוב על משפט מעצבן יותר מ"אתם לחוצים מדי, תירגעו וזה יקרה מעצמו". ואולם, כעת מתברר כי יש ביסוס מחקרי לטענה הזו, וכי למתח הנפשי יש מחיר כבד בכל הקשור לסיכוי להרות.
מחקר שנערך באוניברסיטת קנטאקי גילה כי נשים שדיווחו על רמות סטרס גבוהות בסמוך לביוץ שלהן היו בעלות סיכוי של 40% פחות להרות באותו ביוץ. נשים שדיוווחו על סטרס מתמיד היו במצב עגום עוד יותר, וסיכוייהן להרות היו פחותים ב-45% מאלו של נשים רגועות יותר.
במהלך המחקר, התבקשו 400 נשים בגיל הפוריות, שניסו להרות באותה תקופה, לענות באופן יומיומי על שאלונים שתיעדו את רמות הסטרס שלהן. בנוסף, הן עברו בדיקות ביוץ כדי להשוות בין הימים שבהן דיווחו על רמת סטרס גבוהה לימי הביוץ, וכן בדיקות היריון חודשיות כדי לבדוק האם הרו או לא.
"המחקר שלנו שופך אור על תחום שכמעט לא עסקו בו עד עכשיו", אמרה ד"ר קירה טיילור, מובילת המחקר. "אם לגזור ממנו המלצות מעשיות, אפשר לומר שנשים שמרגישות מתח גדול בחייהן, ולא משנה כרגע האם הוא נובע מהקושי בפריון או מגורמים אחרים, צריכות לנקוט צעדים אקטיביים כדי להפחית אותו במטרה להרות, ולפנות לאנשי מקצוע כדי שיעזרו להן לעשות זאת. מדובר פה במעגל סגור - האישה לחוצה, בין היתר, כי היא לא מצליחה להרות, אבל הלחץ הזה רק מקשה עליה להרות עוד יותר.
"אני מקווה שהמחקר שלנו יעלה למודעות של הציבור ושל הרופאים את הקשר הבלתי ניתן לניתוק בין המצב הנפשי למצב הגופני, ושנתחיל להתייחס לסטרס בדיוק כמו כל גורם סיכון אחר שפוגע בסיכוי להרות: למשל, עישון, עודף משקל ואלכוהול".