לא חסרות סיבות לבעיות פוריות אצל נשים. מומים מולדים, חוסר איזון הורמונלי, אורח החיים המודרני ואפילו סטרס – כולם יכולים לגרום לקשיים בכניסה להריון. אחד הגורמים הפחות מוכרים (והכואבים מאוד) הוא אנדומטריוזיס – מצב רפואי שמתבטא בכאבי מחזור חזקים ויכול להוביל לבעיות פוריות. אז מה זה בעצם אנדומטריוזיס? ממה הוא נגרם, ואיך מטפלים בו? שוחחנו עם רופא, תזונאית ואישה אחת שלוקה בתסמונת כדי להבין.
כאבי מחזור בכל הגוף
"3 עד 5 אחוזים מהנשים בגיל הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס", אומר ד"ר מיכה באום, מומחה לפוריות. "אבל כשבוחנים את הנשים שמגיעות למרפאות הפוריות, רואים שאצלן השיעורים גבוהים בהרבה: 15-20 אחוזים מהפציינטיות של רופאי הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס ברמות שונות, וכשבוחנים ספציפית את הנשים שבעיות הפוריות שלהן נוצרות על רקע מכני, שיעור הסובלות מאנדומטריוזיס עולה לכ-30 עד 50 אחוז".
כדי להבין את הקשר בין המחלה לבין קשיי הפריון שבהם היא כרוכה לעתים, צריך להבין מה בדיוק משתבש. "אצל חולות אנדומטריוזיס יש נגעים של אנדומטריום – רירית הרחם – שנמצאים במקומות בהם לא צריכה הרקמה הזו להיות, כלומר בכל מקום שאינו חלל הרחם של האישה. יש נשים עם נגעים על השחלות, על החצוצרות, על קירות הרחם החיצוניים, על הכבד, על שלפוחית השתן ובנרתיק. יש מקרים נדירים מאוד של נשים עם נגעים בריאות ואפילו במוח. הנגעים הללו, גם כשהם מחוץ לרחם, מתנהגים בדיוק כמו הרירית שבתוך הרחם, ומגיבים להורמונים. בזמן שלאישה יש וסת, גם הנגעים האלה מדממים, אבל במקום שהדימום ייצא דרך הנרתיק, הוא נשאר כלוא, והנשים מפתחות ציסטות ודלקות מקומיות, שגורמות להידבקויות. משם, הדרך לחסימות במערכת הרבייה ולקשיי פריון קצרה. מעבר לכך, אנדומטריוזיס מסב לסובלות ממנו כאבים קשים, שמפריעים בתפקוד היומיומי ומתאפיינים בכאבי אגן כרוניים, כאבי מחזור בלתי נסבלים וכאבים בקיום יחסי מין".
למרות שמדובר במחלה נפוצה למדי, הגורמים לה טרם הובהרו עד תומם. "יש מי שסוברים שחלק מהרירית עובר אל מחוץ לרחם במחזור הלימפה או דרך מחזור הדם", מציע ד"ר באום הסבר אפשרי אחד. "יש תיאוריה אחרת, שלפיה אנדומטריוזיס נגרם בגלל דימום וסתי שלא יוצא מצוואר הרחם, אלא מהצד השני, דרך החצוצרות, ומפיץ כך את הנגעים, אבל אין לנו תשובה סופית".
הטיפול: תרופתי או תזונתי
ואולם, למרות חוסר הוודאות באשר לגורמים, לדברי ד"ר באום יש לא מעט טיפולים למחלה. "אם אישה מתלוננת על כאבים כאלו, ניתן לאבחן שאכן מדובר באנדומטריוזיס באמצעות אולטרסאונד. אם מדובר בנגעים בנרתיק ניתן לאבחן זאת גם באמצעות עין בלתי מזוינת. בשביל לקבל אישור לכך ואבחנה סופית מבצעים לפרוסקופיה. לאחר האבחנה יש כמה דרכים לא רעות להתגבר, או לפחות להקל, על הבעיה. הטיפול השמרני ביותר הוא פשוט המלצה על נטילת גלולות למניעת הריון, כדי לא לחשוף את הרירית המפוזרת לשינויים הורמונליים. הגלולות נלקחות ברצף, כך שהאישה לא מקבלת וסת למשך חודשים ארוכים, ובניגוד למה שאנשים חושבים, אין עם זה שום בעיה. אפשרות נוספת היא טיפול בדקאפפטיל, תרופה שמשמשת גם בטיפולי פוריות כדי לדכא את הציר ההורמונלי בין המוח לשחלה אשר יוצרת בלות מלאכותית שמקלה על הסימפטומים. טיפולים נוספים כוללים מתן פרוגסטרון קבוע, ואם המצב קשה – מציעים לאישה ניתוח, שבמהלכו צורבים את הנגעים, מפרידים הידבקויות ובעצם פותרים את הבעיה מהשורש".
טיפול נוסף שחולות האנדומטריוזיס יכולות למצוא בו מזור הוא טיפול תזונתי מקיף, שאמנם דורש שינוי דרסטי באורח החיים - אבל יכול להביא הקלה משמעותית. "ההסתכלות שלי על אנדומטריוזיס היא מאוד רחבה וכוללת", אומרת מרב גודוביץ', תזונאית המתמחה בטיפולי פריון טבעיים. "הנגעים של האנדומטריוזיס משפיעים על הרבה מערכות בגוף ועל יחסי הגומלין ביניהן, והמענה צריך להיות גם למערכת עיכול סוערת, גם לחוסר איזון הורמונלי וגם לכאבים שכרוכים בתסמונת הזו. אפילו לאישה רגילה לחלוטין, שחוץ מהאנדומטריוזיס לא סובלת מאף בעיה בריאותית, הטיפול הוא מורכב, כי צריך לתקוף בהרבה חזיתות במקביל, ועדיין לאכול תפריט טוב ומגוון, שלא יגרום לה להיות מסכנה. התהליך כולל כמה מפגשים, כדי לראות איך הגוף מגיב לכל שינוי, ולבנות לאט לאט את השקט, אחרי שנים של סערות פיזיות ונפשיות. לפעמים, עצם ההכרה בכך שהן כאובות וזקוקות לטיפול - עוזרת מאוד לנשים. עצם העובדה שאני מבינה כמה כואב להן כבר עושה משהו. הטיפול התזונתי מאוד אינדיבידואלי, אבל הקו המנחה הוא להימנע לחלוטין ממזון מעובד, ולצרוך כמה שיותר מזונות אנטי דלקתיים, כמו סלמון, שקדים לא קלויים וברוקולי".
"טיפולי הפוריות קשים יותר"
אחת המטופלות של מרב היא שלומית, 41, שסובלת מאנדומטריוזיס מגיל 17 ואובחנה רק לפני כשנה. "כבר יותר מ-20 שנה אני סובלת מכאבים. כל השנים התחושה היא ש'הגוף לא במקום', שמשהו לא בסדר, ולא מגלים מה. אני מאוד מחוברת וקשובה לגוף שלי, ואני לא זוכרת בוקר אחד בחיי שבו לא שכבתי במיטה ומלמלתי 'הלוואי שהיום לא יכאב לי'. התחושה היא שכל הזמן משהו מושך למטה, תחושה של דבק באגן, שריפה מתמדת. לפעמים האגן כולו נוקשה, ואי אפשר בכלל להזיז אותו. אחרי שנים של סבל, חשבתי שהאבחון יגאל אותי, ובאוקטובר שעבר עברתי ניתוח שאמור היה לתקן את המצב, אבל אחריו חלה דווקא החמרה. אני והרופא שלי גילינו שהתיישבו עליי, כמו הרבה נשים שסובלות מאנדומטריוזיס, עוד תחלואים ודלקות, כמו פיברומיאלגיה, שמחלישים אותי עוד יותר.
"בגלל שאני מבוגרת יחסית, ובגלל המצב המורכב שלי, הרופא שלי שאל בעדינות מה לגבי הריון, וחיבר אותי לרופא מקסים, שמלווה אותי בתהליך שימור הפוריות שאני עוברת. אני בטוחה שטיפולי פוריות הם קשים לכל אישה, אבל לאישה עם אנדומטריוזיס מדובר בסבל עצום. הכאבים שאנחנו גם ככה חוות מועצמים בגלל כמויות ההורמונים שהטיפולים מחייבים להזריק, וגם ההיבט הנפשי מכאיב. זה הורג את הדימוי העצמי, את מרגישה לא נשית, פגומה. אני מקווה לסיים כמה שיותר מהר עם שאיבת הביציות והקפאתן, כדי להתחיל להתמודד עם האנדומטריוזיס עצמו עד כמה שאפשר, למרות שאני מציאותית ויודעת שריפוי מלא זו משאת נפש שלא תוכל להתממש כנראה. אני מאמינה שכל אחד מקבל רק דברים שהוא יכול להתמודד איתם – אבל זה לא הופך את המצב ליותר קל".