מחקר אמריקני חדש קובע כי דווקא הנסיון לזהות את יום הביוץ במדויק פוגע בסיכוייהם של זוגות להרות.
האפשרות לזהות את היום הספציפי שבו מתרחש, לכאורה, נס בקיעת הביצית גורם לזוגות רבים "לרכז מאמצים" דווקא סביב אותו יום, תוך שהם מזניחים את הימים האחרים בחודש ולמעשה מחבלים במשימתם שלא ביודעין.
"70 אחוז מהנשים נמצאות בשיא הפוריות לפני ואחרי חלון הפוריות"
החוקרת ד"ר דונה דיי באיירד, אפידמיולוגית מהמכון האמריקני למדעי הבריאות והסביבה, גילתה כי "חלון הפוריות" המקובל על רוב החוקרים, המתייחס לשבעה ימים פוריים המתחילים בחמישה ימים לפני הביוץ ומסתיימים יומיים אחריו, פשוט קטן מדי.
במחקר שערכה ד"ר בייארד השתתפו 213 נשים, כולן בעלות וסתות סדירות, והממצאים היו מדהימים: כ-70% מהן היו בשיא הפוריות החודשי שלהן לפני או אחרי אותו חלון מפורסם.
תוצאות המחקר מטילים ספק לגבי יעילות בדיקות הביוץ
אחת מההשלכות המרכזיות של המחקר נוגעת לבדיקות הביוץ המצביעות על יום הביוץ המדויק, שעד היום נחשב ליום בו הסיכוי להרות הוא הגבוה ביותר.
כיום מקובלות מספר שיטות מוכרות הבודקות את יום הביוץ. שיטות כמו מדידת חום בשחר, מעקב אחר הפרשות מהנרתיק (שמניב שיחות מרתקות עם חברות, כולל השוואת מרקמים וצבעים), מחשבוני ביוץ מקוונים ובדיקות ביוץ ביתיות מקובלות מאד בקרב המנסות להיכנס להריון. המהדרות יעברו גם לבדיקות מורכבות יותר כמו מעקב זקיקים ובדיקות דם.
אך יחד עם זאת, מטרת כל השיטות היא לשים את האצבע על היום שבו הביצית פורצת מהזקיק ומתחילה במסעה לרחם. תוצאות המחקר החדש, כאמור, מעלות ספקות באשר ליעילותן שכן לפיו אין חשיבות רבה בידיעת יום הביוץ המדויק.
ולבשורות הטובות: קיימו יחסים לעיתים תכופות
על מנת להגביר את הסיכוי לכניסה להריון בעת הביוץ, ההמלצה הייתה לקיים יחסים בזמן "חלון הפוריות" יום כן ויום לא. הרעיון העומד מאחורי ההמלצה הזו נעוץ בסברה שהזרע נחלש בקיום יחסים יומיומי. ואולם, כאשר אין בעיית זרע אצל הגבר, אין מניעה לקיים יחסים לעתים תכופות, כדי למקסם את הסיכוי להרות בכל חודש נתון.
"ההמלצה הכי טובה שאפשר לתת לזוגות היא לקיים יחסי מין פעמיים שלוש בשבוע, לאורך כל החודש", אומרת ד"ר באיירד. "כך אפשר להבטיח שלא תפספסו אף יום שבו יש סיכוי להרות".
"לקיים יחסי מין גם מעבר לימי הביוץ זה תמיד רעיון טוב", אומר ד"ר יעקב לברון, רופא בכיר ביחידה להפרייה חוץ גופית בבית החולים תל השומר. "למעט מקרים נדירים, אני תמיד ממליץ למטופליי לעשות זאת".
מעבר לסיכוי להרות, ליחסי מין קבועים יש תפקיד חשוב בשימור הזוגיות ובהורדת המתח הרב הנלווה לנסיוונות להרות, וד"ר לברון מאשר כי הגורם הפסיכולוגי בהחלט משפיע גם הוא על סיכויי ההצלחה.