ההחלטה על הרחבת המשפחה, במיוחד לזוגות טריים, היא החלטה חשובה ומשנת מציאות. ברור לכולם כי החיים לאחר הצטרפותם של ילדים כבר לא יהיו כפי שהיו, והרצון לילד "מושלם" הופך להיות הנושא המרכזי. זוגות רבים מוצאים עצמם בתור לרופא הנשים ושואלים אותו שאלות על ביוץ, חישוב ימים לקיום יחסי מין ושינוי אורח חיים לקראת כניסה להריון. במאמר זה נענה על השאלות הנפוצות בנושא וגם נעניק מספר טיפים חשובים.
כמה זמן צריך להיות בלי גלולות לפני שמנסים להרות?
בעבר אמרו שצריך "לנקות את הגוף" אחרי הגלולות – אך אין זה נכון. הפסיקי את נטילת הגלולות במועד הגלולה האחרונה, המתיני לדימום, ולאחריו – תיהנו.
עוד בתשעה חודשים:
- התינוק הציע: "אמא, האם תתחתני עם אבא?"
- אחת ולתמיד: מה זה בעצם טקס שינה?
- 10 טעויות מסוכנות שהורים עושים עם עגלת התינוק
מה צריך לעשות כשרוצים להיכנס להיריון?
בתור התחלה, לקיים יחסי מין... אבל אם נדבר לרגע ברצינות, הרי שצריך להתכונן לאירוע חשוב שכזה. לכן, ממליץ בחום לפנות לרופא/ת הנשים שלך, לבדיקה שגרתית בכדי לוודא שהכל תקין. לעשות בדיקת פאפ אם מזמן לא עשית, בדיקת שד במקרים הרלבנטיים. כמו כן במעמד זה תופני לבצע בדיקות דם רלבנטיות.
מה לגבי בדיקות גנטיות?
לביצוע בדיקות גנטיות אין צורך בהפניה מרופא. את יכולה לקבוע לבד פגישה אצל אחיות קופת חולים שעוסקות בנושא ועל פי המוצא שלך ושל בן זוגך יוחלט איזה בדיקות חייבים לבצע ואילו בדיקות הן רשות.
האם אני צריכה לקחת טיפול או תוספי מזון לפני ההיריון?
ההמלצה היחידה היא להתחיל ליטול חומצה פולית 0.4 מ"ג 3 חודשים לפני ההיריון בכדי להוריד את הסיכון למומים במערכת העצבים של העובר. חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת B החיונית לחילוף החומרים וחשובה לבניית ה-DNA, שהוא מרכיב בסיסי של כל תא בגוף. פגם בתאים אחדים עלול להתפתח למום במערכת שלמה. מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה עלול לגרום לתחלואה, לנכות לצמיתות ואפילו למות העובר. התעלה העצבית נסגרת כבר בשבוע ה-3-4 לאחר ההפריה, כשנשים רבות עדיין לא מודעות להריונן, ומכאן החשיבות של השימוש בחומצה הפולית עוד לפני הכניסה להריון ובשלושת החודשים הראשונים. כשאת מתחילה לחשוב על היריון, תתחילי לקחת.
במידה ובבדיקות הדם שתבצעי ימצא חוסר בברזל או בוויטמין B12 יהיה צורך להשלים את החסרים הללו.
איך אדע מהם זמני הביוץ שלי?
כעיקרון, מועד הביוץ מקדים ב-14 יום את המחזור. כאשר המחזורים סדירים זה קל לחישוב. כאשר המחזור מאד לא סדיר, יש צורך בהתייעצות עם הרופא/ה בנוגע לזמנים הרלבנטיים.
ההמלצה שלי היא לא למדוד ביוץ ולא להיכנס לחישובים אלא אם כן המחזורים שלך ממש לא סדירים. בעיקר לא כשאתם בתחילת הניסיונות שלכם. סקס ספונטני הוא דבר נפלא ומהנה שכדאי ליהנות ממנו לפני שבאים הילדים לעולם.
איך אפשר לשמר את הספונטניות מצד אחד, ומנגד לתזמן את היחסים לפי זמני ביוץ?
כאמור, לא צריך לתזמן את היחסים. זכרו את העובדות הבאות: זוג ממוצע מקיים יחסי מין כפעמיים בשבוע. אם ממשיכים ככה גם כשמנסים להרות, אין סיבה למדוד זמני ביוץ כי ההפריה יכולה להתרחש באופן טבעי גם אם היא אינה מתרחשת בזמן הביוץ בדיוק. כדאי לדעת שהביצית "ממתינה" לזרע עד 24 שעות ואילו הזרע יכול "לחכות" לביצית כ-72 שעות.
האם מותר לעשות ספורט כשמנסים להרות?
אין שום סיבה להפסיק פעילות גופנית או כל פעילות אחרת בזמן הניסיונות להרות. כמו כן, ספורט ופעילות גופנית עם ירידה במשקל יכולים לשפר את הסיכויים להיכנס להיריון במצבים של השמנת יתר.
מנסים ומנסים ולא נכנסים להריון. מתי להיבדק?
כאשר המחזורים סדירים ואין בעיות רפואיות נוספות ברקע, ניתן להמשיך בניסיונות עד שנה. מעבר לשנה, חוסר הצלחה מוגדר כהפרעת פריון ודורש בירור אצל רופא נשים.
ישנם גברים החווים ירידה בתפקוד המיני בזמן הניסיונות להרות. למה זה קורה?
ישנם גברים החווים בעיות בזקפה אחרי שמתקבלת ההחלטה לנסות להרות. הרקע לבעיות אלה הוא בעיקר רגשי. הם דואגים שיצליחו לבצע את תפקידם ה"אבולוציוני" ביצירת דור ההמשך, חוששים מהעתיד החדש, מנטל הפרנסה וכיוצא בזה. כמו כן, ישנם זוגות ה"ממקדים" את היחסים לימי הביוץ וכך הופכים את היחסים לעניין טכני משהו. דבר זה עלול לגרום כשלעצמו לבעיות תפקוד מיני ולכן חשוב להיות רגועים וטבעיים ככל האפשר.
כמובן, יש לשלול קיומן של סיבות רפואיות לבעיות. זאת ניתן לעשות באמצעות בדיקות בהפניית סקסולוג.
לסיכום, יחסי מין לצורך הגדלת המשפחה לא צריכים להפוך לתוכנית פעולה אלא להיות טבעיים, נינוחים ומענגים. ניתן להיעזר ברופא/ה שלך למיקוד המאמצים או להתחיל להתכונן בריאותית - אבל לא כדאי להפוך את הנושא לפרוייקט או מטלה, ופשוט ליהנות.
ד"ר בני שכטר, גניקולוג ומטפל מיני. בימים אלו מוביל מהלך להעלאה וחיזוק המודעות לנטילת חומצה פולית בשלב תכנון ההיריון, כשרות לציבור מטעם המותג "ל-אם" מבית "כצט".