אם לא חווית אתגרי פריון, או שאין לך קרובת משפחה או חברה שנאבקה כדי להיכנס להריון – סביר להניח שאת לא ממש יודעת איך זה מרגיש. אולי זאת הצהרה נועזת, אבל יש אישה שעומדת מאחוריה לחלוטין, והיא שמה לעצמה מטרה לעורר מודעות בקרב אנשים לגבי הקשיים, הכאבים ושברון הלב שכרוכים בבעיות פיריון. את'נה רייך ניגשה לאנשים בטיימס סקוור בניו יורק ושאלו אם הם יסכימו להצטלם לכתבה על אי פיריון עם שלט שכתוב עליו "אחת משש". זה, אגב, מספר הזוגות בצפון אמריקה שסובלים מבעיות פוריות. רייך יודעת על מה היא מדברת, היא עברה טיפולי פוריות בעצמה, והתפיסה שלה לגבי הנושא השתנתה דרמטית. אבל לא כולם חווים את אותה מודעות לנושא.
"ברגע שהזכרתי את המונח Infertility, הרוב המכריע חשב שיש לי מגפה וברח הלאה", כותבת רייך להאנפינגטון פוסט קנדה. אישה אחת נכנסה איתה לוויכוח, ואמרה שלא אכפת לה מחוסר פוריות כי היא לא רוצה ילדים, ושאלה שסובלים צריכים פשוט לאמץ.
התגובות האלה הבהירו לרייך כמה טעויות וסטיגמות יש בקשר לבעיות פוריות. היא מאמינה שיש איזה חשש סמוי לכל אחד שזה יכול לקרות גם לו, ולכן הצורך להתרחק מהסיטואציה. היחידים שהגיבו בחיוב היו מילניאלז ועובדי צווארון כחול ניו יורקים שפרקו סחורות על המדרכות.
במסגרת ניסיונותיה לקרב את העולם לנושא, רייך מציעה לנפץ כמה תפיסות שגויות בנושא האי פיריון, כדי שגם אלה שלא עוברים את זה יוכלו, אולי, להזדהות מעט יותר. בין אם אלה משפטים שהיא שמעה מאחרים, או שהיא יודעת שאנשים בטוחים שהם נכונים – הגיע הזמן לעשות קצת סדר בדברים.
1. אנשים שעוברים טיפולי פוריות חיכו יותר מדי זמן, אז הם מקבלים את מה שמגיע להם
"זה נכון שגיל הוא פקטור כשזה מגיע לפיריון, אבל הוא רק אחד מתוך מכלול סיבות", כותבת רייך. "גורמים אחרים שמשפיעים על הפוריות הם מחלות מין, טיפולי סרטן, חוסר איזון הורמונלי, מנאופוזה מוקדמת ואיכות זרע ירודה. ואפילו אם גיל הוא הסיבה, האם אנחנו צריכים להביע ביקורת ושיפוטיות כלפי מי שמנסות להרות? בעידן שלנו המון נשים בוחרות להתמקד קודם בקריירה שלהן ודוחות את הבאת הילדים עד שהן מוכנות מבחינה מקצועית וכלכלית. האם זה בהכרח דבר שלילי?
2. אנשים שעוברים הפלות הם דרמטיים מדי בקשר לזה
מחקרים מראים שתסמונת פוסט טראומטית, דיכאון וחרדה הם רק חלק מהסימפטומים המקושרים לאובדן הריון. בחודש שעבר היה היום לציון אובדן הריון, ורייך מציעה לכל מי שחושב שלא מדובר בטראומה נפשית, גופנית וחברתית – לקרוא קצת פוסטים ברשתות וכתבות שישפכו אור על הנושא הכה קשה הזה. "אחד האתרים האהובים עליי הוא 16 Percent, אתר שמעלה סיפורים של נשים על הפלות ובעיות פוריות".
3. יש הרבה תינוקות שמחכים לאימוץ, זה אגואיסטי לעבור טיפולי פוריות
"רוב התינוקות בקנדה שמחכים לאימוץ הם מעל גיל 6", כותבת רייך. "היום גם קשה עד בלתי אפשרי לאמץ תינוק מחוץ למדינה. זה נכון שהיום פעם הרבה מאוד ילדים ותינוקות שחיכו לבית חם, אבל האמת היא שהיום יש הרבה יותר מחסומים בפני אימוץ מאשר בעשורים הקודמים. היום יש יותר תכניות ששמות דגש על לסייע לאמהות במצוקה לטפל בתינוקות שלהן מאשר למסור אותם לאימוץ. יש גם העדפה למסור אותם למשפחה או קרובים. וגם העלייה במספר הזוגות שמתמודדים עם בעיות פיריון מביאה לזה שגם באימוץ יש יותר תחרות".
4. אני בריאה ונראית צעירה לגילי, לא יהיו לי בעיות פיריון
"כמה קמטים יש לך או כמה את בריאה היא לא משמעותית לגבי היכולת להרות", ממשיכה רייך. "זה לא רלוונטי לאיכות הביציות או הזרע, לבעיות גנטיות מולדות ועוד דברים שמשפיעים על הפוריות שלנו. נכון שעישון או צריכה מוגברת של קפה לא יתרמו לפוריות, אבל ברוב המקרים הסיבות לבעיות הן לרוב גנטיות או קשורות לגיל.