אם לא די במסכת הטלטלות שעוברים מטופלות פוריות ברחבי העולם, לאורך השנים - אלו המטופלים בויקטוריה שבאוסטרליה, נאלצים להתמודד עם אתגר נוסף - מרפאות הפריה חוץ גופית נאלצות להשמיד את העוברים של משפחות מוכות צער, בגלל החוק הוויקטוריאני המאפשר לתורמי זרע וביציות לחזור בהם מהתרומה, גם לאחר ההפריה.
ויקטוריה היא המדינה האוסטרלית היחידה שמאפשרת לתורמים לחזור בהם מהסכמתם עד לרגע החזרת העובר לרחם האישה. במדינות אחרות, תורמים יכולים למשוך את הסכמתם רק לפני ההפריה והיווצרות העובר.
מצב זה גרם למומחים משפטיים רבים ולעוסקים בתחום הפוריות לקרוא לשינוי כדי להגן טוב יותר על זכויותיהם של מטופלי ה-IVF שמשקיעים זמן, כסף ואנרגיה רגשית בטיפול.
עורך הדין המוביל לפוריות באוסטרליה, סטיבן פייג', אמר כי הוא מכיר לפחות ארבע משפחות ממלבורן שנאמר להן השנה כי העוברים שלהן יושמדו בגלל החוק, אותו תיאר כ"אכזרי ומוחץ שלא בכוונה". "זה גרם לצער רב", אמר, "אני חושב שזה חסר רגישות לחלוטין. משפחות מוציאות את הכסף הזה, עוברות את המחויבות הרגשית הזו ואז לתורם יש רגע של חרטה והן נדפקות. עכשיו הזוגות צריכים לאסוף את עצמם ולעבור שוב תהליכים של שאיבת ביציות, ולפעמים זה כבר לא יעבוד בפעם הנוספת".
בינואר האחרון, בנות הזוג ג'ניפר והולי גודמן (שם בדוי. השם המלא שמור במערכת) ממלבורן, קיבלו חדשות הרסניות מיועץ במרפאת ה-IVF בה היו מטופלים. נאמר להן כי שלושה מהעוברים שלהן, שהיו מאוחסנים במקפיא במרפאה, יצטרכו לעבור השמדה מכיוון שתורם הזרע האלמוני שלהן ביטל לחלוטין את הסכמתו. לדברי היועץ, לתורם היה בן זוג חדש שלא רצה להשתמש בזרע שלו או בעוברים שנוצרו ממנו. "הייתי הרוסה," אמרה הולי. "לא היה לי מושג שזה יכול לקרות."
הולי, שנמצאת בהריון בשבוע 33, לתינוק שנוצר בביצית שלה ומזרע שנתרם על ידי אותו תורם, אמרה שלילד שלה כבר לא יהיה אח מלא. היא גם מעידה כי היא לא רוצה לעבור שוב את השלב הקשר של שאיבת הביציות. "אנחנו רוצות שהחוק ישתנה כך שברגע שייווצר עובר הם לא יוכלו לקחת אותו," אמרה ג'ניפר. "הם אומרים שלתורם אין קשר לילד אחרי התרומה, אז למה הם מקבלים את הזכות להשמיד את העובר הזה?"
"השליטה על העובר עוברת לתורם"
פרופסור פיונה קלי, דיקנית המשפטים באוניברסיטת "לה טרוב" ומומחית לדיני משפחה ובריאות, אמרה שהיא לא מבינה את ההצדקה לחוקים יוצאי הדופן של ויקטוריה. "המשמעות היא שיש לך חומר גנטי מעורב של התורם והמקבל, אך התורם שומר על השליטה בעובר," אמרה.
דוברת מרפאת "מונש" להפריה חוץ גופית בוויקטוריה אמרה כי למרות שהיא לא יכולה להתייחס למקרים בודדים, בגלל הפרטיות, החוק צריך להשתנות. “לעבור טיפולי פוריות זו כבר חוויה רגשית. החקיקה הוויקטוריאנית המאפשרת לתורמים לסגת לחלוטין מההסכמה, מוסיפה אי וודאות נוספת למסעות הפוריות של המטופלים", אמרה.
לדבריה, כאשר תורם חזר בו לחלוטין מהסכמתו, כבר לא ניתן היה להשתמש בכל העוברים שנוצרו באמצעות הזרע שלו. "זה יכול להיות שהביצית של מקבלת התרומה עצמה הולכות להתבזבז," אמרה.
תחקיר ציון דרך בשנת 2019, שנועד לתקן את חוקי הפוריות ה"מיושנים "של ויקטוריה, המליץ לממשלת המדינה לאפשר לתורמים רק לשנות או לבטל את ההסכמה עד למועד שבו נוצלו זרע או ביציות שתרמו לצורך הזרעה או יצירת עובר. רק קומץ מתוך 80 ההמלצות הכלולות בדו"ח הסופי של החקירה יושמו, ביניהן רפורמה במתן גמול לאימהות פונדקאיות, הסרת בדיקות משטרתיות והתחייבות להסיר חסמים חוקיים עבור אותו זוגות חד מיניים של נשים. דובר אמר כי הממשלה הוויקטוריאנית שוקלת את המלצות החקירה ומיישמת אותן בהדרגה. אך מה יהיה בנוגע לחוק על השמדת העוברים? כנראה שכאן המטופלים ייאלצו להמשיך לחכות.