"מדינת ישראל הידרדרה לאחד המקומות האחרונים בעולם בשיעור ההצלחה בטיפולי פוריות, הרחק מתחת למדינות המערב ואף למדינות העולם השלישי", אומר ד"ר איליה בר, מנהל "המרכז הרפואי לפוריות". "קל להאשים בכך את 'המערכת', שמעודדת מחזורי טיפול מרובים המניבים לרופאים תגמול כספי גבוה - אבל האשמה לא תביא תועלת למטופלים". מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להעלות את סיכויי ההצלחה, ולקצר את התהליך המורכב הזה? הנה כמה טיפים חשובים.
1. לחפש פתרון להפלות חוזרות. נשים רבות מתמודדות עם בעיה של הפלות חוזרות בשלבים הראשונים של ההיריון, חלקן לאחר היסטוריה של טיפולי פוריות מפרכים. לעתים הבעיה אינה נעוצה בגוף האישה, ואחת הסיבות המרכזיות להפלות בשליש הראשון של ההיריון היא בעיה בגנטיקה של עובר - ולא משנה אם נוצר בהפריה טבעית או בטיפול פוריות. לדברי ד"ר בר, בדיקה חדשה הבוחנת את הגנטיקה של העובר יכולה לפתור את בעיית ההפלות החוזרות. "הבדיקה מתבצעת 3 עד 5 ימים לאחר הפריית הביצית, ובמסגרתה נסרק החומר הגנטי של העובר - טרם השתלתו ברחם - במטרה לחפש גורמים אפשריים להפלה. כך אפשר לסנן עוברים עם סיכויי הישרדות נמוכים, לאבחן ליקוי גנטי בעובר ולמקד את מקור הבעיה בביצית או בזרע, כדי להתאים טיפול מונע. יישום השיטה מביא לכך שבתוך 1 עד 2 מחזורי טיפול מושג היריון תקין".
2. לא להסתמך על ביציות לא מופרות שהוקפאו. "האפשרות להקפאת ביציות לשימוש בגיל מתקדם יותר מפתה נשים צעירות שאפתניות, שרוצות לפתח קריירה על חשבון דחיית הריון, או אצל נשים שעוברות טיפולים כימותרפיים שעלולים לפגוע בפוריות שלהן", אומר ד"ר בר. "מבחינה רפואית מדובר בתהליך פולשני, שכרוך בתופעות לוואי ובמרבית המקרים צפוי להסתיים באכזבה. הסיכוי של ביצית שהוקפאה לפני שהופרתה להפוך לעובר עומד על אחוזים בודדים, הרבה פחות מעוברים קפואים. לכן, כל עוד מדובר בבחירה (כאשר האישה בריאה) עדיף להקפיא ביצית מופרית, ולא להסתמך על המזל. מעבר לכך, מעל גיל 35 כושר הפוריות של מרבית הנשים יורד מדי שנה בשיעור ניכר. השחיקה בפריון היא לא רק בביציות, אלא גם ברחם ושאר חלקי מערכת הרבייה. לכן גם נשים, שהביציות שלהן תשרודנה את תהליך ההקפאה וההפשרה תצטרכנה להתמודד עם קשיים אחרים, שמפחיתים עוד יותר את סיכויי ההצלחה".
3. להבין את השעון הביולוגי שלך. "השעון הביולוגי המפורסם לא מתקתק באותו קצב אצל כל הנשים. מקובל להניח שכושר הפוריות מתחיל לרדת בקצב מהיר עד גיל 40, בעיקר עקב הזדקנות גנטית של הביציות", מסביר ד"ר בר. "ואולם, חשוב לדעת שיש נשים שהתהליך יקרה אצלן עוד קודם, מסיבות אחרות הנובעות בהפרעות במערכת הרבייה. בדיקה אישית של קצב הזדקנות מערכת הפוריות יכול לגלות לעיתים סוגי בעיות שניתנות לטיפול ופתרון בגיל צעיר, כך למנוע מהן להתעצם ולגרום לבעיית פוריות קשה בעתיד. יש גורמים רבים, גנטיים, הורמונליים או מכנים שעלולים להאיץ את השעון הביולוגי. לדוגמה, הרזרבה השחלתית של מספר הביציות בשחלות, המערך ההורמונלי האחראי לתהליך הביוץ, הפרעות בתפקוד הרחם, הרירית, מצבים לא תקינים שטרם נותנים סימנים כמו אנדומטריוזיס, מומים מולדים במערכת הרבייה, קרישיות יתר, נשאות מחלות גנטיות או הפרעות גנטיות הלא באות לידי ביטוי באישה עצמה ועוד. בדומה לשעון הביולוגי, אחת הבעיות שנשים יהודיות לוקות בה בשיעור גבוה מהממוצע היא תסמונת השחלה הפוליציסטית. שגורמת להתפתחות של זקיקים קטנים ורבים בשחלות, במקום ביוץ מזקיק אחד. התסמונת פועלת ככדור שלג וככל שעוברות השנים קשה יותר לטפל בה ונזקיה מתרבים. אבחון וטיפול מוקדם יסייעו לאישה להרות בקלות כשתחפוץ או במידה ותזדקק לטיפול מסייע, הטיפול יהיה פשוט והרבה יותר קצר. יש סימני אזהרה לנשים על בעיות במערכת הפוריות כמו מחזור לא סדיר, דימום חזק מאוד, או דל מאוד, כאבים חזקים בזמן הוסת. אסור להתעלם מסימנים אלו אולם גם במקרים שבהם אין שום סימן חיצוני - מוטב לבצע אבחון מקצועי".
4. לתעד באופן מסודר את שלבי הטיפול. בישראל אין מאגר מידע על הצלחת טיפולי פוריות, בשונה מארה"ב, אירופה ושאר העולם המערבי, שם הרופא המטפל מחויב בדיווח על טיפולי הפוריות שהוא מבצע במטופלים. האבסורד הוא שכל ביקור אצל רופא משפחה מחויב בדיווח, אפילו אם מדובר בבדיקה של צינון קל, אז מדוע לא לחייב גם דיווח על טיפולי פוריות? אז הבעיה פוגשת את המטופלים בעת שהם עוזבים רופא פוריות, שלא הצליח להשיג היריון לאחר מספר מחזורי טיפול, ועוברים למרפאה חדשה. שם מתרחשים מקרים בהם חוזרים על טיפולים שנעשו בעבר ונכשלו, אך לא תועדו כראוי. מי שמשלמים את המחיר הם המטופלים, שמבזבזים זמן וכסף, מתאכזבים לחינם ולעתים עוברים בדיקות מיותרות לחלוטין. לכן, כדאי לתעד בעצמכם את היסטוריית הטיפולים באופן מסודר, שיאפשר לכל רופא פוריות בעתיד להבין את המסלולים שעברתם. היסטוריית הנתונים על ארועי העבר היא אחד הגורמים להצלחה בטיפולים המאפשר ללמוד מהניסיון המצטבר".
עוד ב-9 חודשים:
>> "המשפחה לא יודעת שהתגרשנו כי הוא עקר"
>> המדריך לטיפולי פוריות אלטרנטיביים
>> גם לנשים בנות 40 מגיע להיות אמא