למרות כברת הדרך הארוכה שעבר מעמד האישה, נראה שלטבע האנושי יש חוקים משלו. היום כל אישה שחצתה את גיל 35 יודעת שעליה לנצל את חלון ההזדמנויות הקצר העומד לרשותה, על מנת להביא ילדים לעולם. לעומת זאת, גברים לרוב חיים בתחושה נטולת לחץ, משום שלכאורה הזמן אינו מהווה קריטריון עבורם. אלא שפרסומים שונים מתוך מחקרים אודות פוריות הגבר שפורסמו ברחבי העולם בשנים האחרונות, מצביעים על מגמת ירידה מסוימת באיכות הזרע. האם אכן גם לגברים יש סיבה לדאגה?
ד"ר דנה ליבנה, אורולוגית ואנדרולוגית, ומנהלת המרפאה לפריון הגבר בבי"ח מאיר, מציינת מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, המדווחים על ירידה בפוריות הגבר. ביניהם, מאמר סקירה אשר פורסם בשנת 2017 ב-journal of human reproduction, שהכריז על משבר עולמי בפוריות. מאמר זה מאגד מספר מחקרים שדגמו סה"כ כ-40 אלף ספירות זרע שונות. המסקנה הייתה חד משמעית - פוריות הגבר נמצאת במגמת ירידה בכל שנה.
למרות העולה מהמאמר, ד"ר ליבנה טוענת כי התבוננות מעמיקה יותר בנתונים, לא בהכרח מובילה למסקנה שאכן קיימת ירידה בפריון הגבר. "המחקרים המוצגים הם הטרוגניים מאוד והקריטריונים שונים בין מחקר למחקר. רוב המחקרים מבוססים על ספירת זרע אחת בלבד, בעוד שנדרשות בין 2-3 ספירות על מנת לקבל תמונה מלאה יותר. בפועל, גברים המעוניינים לבדוק את פוריותם, נדרשים לבצע בנוסף לספירות הזרע, בדיקה גופנית מלאה, בדיקות הורמונליות ובדיקות נוספות בהתאם לממצאים. במילים פשוטות: ספירת זרע היא אמנם תנאי הכרחי לפוריות, אך היא בהחלט אינה מספיקה כדי לוודא שקיימת בעיה. למעשה, גם גברים שלהם ספירות זרע נמוכות יחסית עדיין יכולים להיות פוריים, ולעומת זאת ישנם גברים עם ספירות זרע גבוהות שאינם פוריים. לכן מסקנות לגבי פריון המבוססות על ספירת זרע אחת אינן בהכרח מדויקות, וודאי כאשר אין סטנדרטים אחידים וכל מעבדה פועלת במתודה אחרת".
אגב, זוהי אינה הבעיה היחידה שגורמת לד"ר ליבנה להעלות ספק בדבר תוצאות המחקרים. "הדגימות שנלקחו היו הטרוגניות וכללו דגימות זרע של גברים בני 20 אך גם של גברים בני 40. יתרה מכך, מחקרים אלה מבוססים על תוצאות מעבדה של לפני למעלה מ-20 שנה, ובהחלט יתכן שהשיטות לספירת הזרע היו פחות מדויקות מהיום. מעבר לכך, חשוב להבין, שבכל פעם שתילקח בדיקת זרע מאותו הגבר, היא עשויה לצאת שונה מקודמתה, בהתאם לתנאי הלקיחה - למשל כמה ימי הימנעות ממין היו לפני הבדיקה, מצב בריאותו של המטופל ופרמטרים נוספים שעשויים להשפיע על התוצאות. לרוב, כאשר בדיקת הזרע אינה תקינה, מומלץ לבקש בין 2-3 דגימות בטווחי זמן מסוימים, מה שלא נעשה ברוב המחקרים המוצגים".
בנוסף, ד"ר ליבנה מציינת, כי למרות קריטריונים שנקבעו על ידי ארגון הבריאות העולמי לגבי הנורמה הרצויה, לא לגמרי ברור מהי ספירת הזרע האופטימלית המאפשרת כניסה להריון. "לפי ההגדרה הרשמית, כל ספירת זרע הכוללת בין 15-250 מיליון זרעים ויותר היא תקינה, מדובר בטווח רחב ביותר, אבל גבר עם 200 מיליון תאי זרע למ"ל לא בהכרח פורה יותר מגבר עם 50 מיליון תאי זרע פר מ"ל".
גם לגברים יש "גיל ביולוגי"
למרות האמור, ד"ר ליבנה אינה פוסלת את הטענה כי יתכן שישנה ירידה הדרגתית בספירות הזרע ובפריון אותה באמת חשוב לחקור ולבדוק. "אנחנו חיים בעידן שבו אורח החיים שלנו פחות פעיל, קיים שיעור גבוה יותר של השמנה באוכלוסיית הגברים והנשים, האוכל יותר מתועש, אנחנו חשופים לקרינה ולנזקים סביבתיים כגון עישון על סוגיו וגם נוטים להביא ילדים לעולם בגילים מבוגרים יותר. כל אלה ועוד בהחלט משפיעים על היכולת לייצר זרע באיכות ובכמות תקינה. מעבר לכך, נרצה בכך או לא - גם לגברים יש 'גיל ביולוגי', ומחקרים רבים כבר הראו שככל שהגבר מתבגר, כך ספירת הזרע שלו יורדת. יש בכך היגיון רב, כיוון שככל שאנחנו מתבגרים אנחנו סובלים יותר ממחלות סיסטמיות שאף הן עשויות להשפיע על הפוריות. לכן, גברים שחושבים שהזמן אינו מגביל אותם צריכים להביא בחשבון את העניין הזה, שאגב אינו מתבטא רק ביכולת להביא לעולם ילדים, אלא ביכולת להביא לעולם ילדים בריאים".
אם כן, מהן ההמלצות בשורה תחתונה?
"ההמלצות לגברים היו ונותרו זהות בשנים האחרונות: חשוב להימנע מעישון ומסמים, לשמור על משקל תקין ועל תזונה בריאה. במידת הצורך, כאשר נתקלים בבעיית פוריות, חשוב לפנות לאורולוגים המתמחים באנדרולוגיה (פריון הגבר), על מנת לבדוק את הגבר בדיקה מעמיקה, במקביל לבדיקות שנדרשת האישה לבצע. בדיקות אלה יסייעו לאפיין ולבודד מרכיבים נוספים העשויים להשפיע על הפוריות שניתנים לתיקון, כמו מרכיבים הורמונליים או כאלה הניתנים לתיקון בניתוח כגון טיפול בוריקוצלה (דליות האשך) במקביל. במקרים רבים, בדיקות מקצועיות ומקיפות שנערכות במקביל לאישה ולגבר, יחסכו מהזוג זמן המתנה ממושך.
"מעבר לכך, תמיד צריך לזכור שמצב הפוריות משתנה גם בהתאם לגיל ואפילו בהתאם למצב הנפשי. כמו כן, תמיד חשוב להביא בחשבון גם את האישה – הפרטנרית, את גילה ואת מצבה הבריאותי – כל אלה עשויים להשפיע על הסיכוי המשותף להביא לעולם ילדים. החדשות הטובות הן שלמרות בעיות ומצבים שונים שעלולים להשפיע על הפוריות לרעה, כאמור, יש מה לעשות. ישנן דרכים שונות שיוכלו לסייע למטופל – הן באמצעות טיפול תרופתי והן באמצעות טיפול הורמונלי או אפילו ניתוחי בהתאם לצורך", מסכמת ד"ר ליבנה.