סוף סוף הוא נרדם. כבר הבנתם שלישון זה לא הצד החזק שלו, אבל הנה זה קרה. אתם נכנסים למיטה, חיוך קל, עיניים כבדות נעצמות, מרפים קצת את השרירים העייפים. ואז: אזעקה. אתם מבוהלים, מזיעים, הלב דופק בהיסטריה: פורץ? טילים? שען מעורר? אז זהו שלא: הבייבי סנס. שוב.
ממש כמו "טיטולים", "מטרנה" ו"אולטרסול", גם "בייבי-סנס" הוא מותג אחד בקטגוריה של מוצרים, שלאט לאט הפך לשם המזוהה איתה. אבל בניגוד למוצרים ידועי השם האחרים, הדיון על בייבי-סנס נושא עמו חשיבות של חיים ומוות, ונוגע בנקודה המפחידה, הכואבת ומעוררת הפלצות מכולן: מוות בעריסה.
תומכי המכשיר מטיפים בלהט על הסיכוי שיצליח להתריע בזמן ולמנוע אסון, מתנגדיו מפקפקים ביכולותיו, טוענים שהוא מתכון מהיר להתקף לב להורים ואפילו מדברים על קרינה שקטה.
אז לצייד את מיטת התינוק במכשיר בייבי סנס? קבלו טיעונים בעד ונגד. ההחלטה? כרגיל, כולה שלכם.
בעד: כי זה ייתן לכם שקט נפשי
1. ואין מחיר לשקט נפשי שלכם. עם כל חוסר הוודאות והדאגות סביב גידול התינוק, אם מישהו היה אומר לכם שלפחות בתחום אחד אתם יכולים לקנות, תמורת מאות בודדות של שקלים, שקט נפשי – לא הייתם הולכים על זה? גיהוץ של האשראי, כמה סוללות והופ – גם אתם יכולים לישון בשקט.
2. כי זה יעזור לכם אם תחליטו להשכיב על הבטן. מצד אחד, ההוראות ברורות: אסור להשכיב את התינוק על הבטן. מצד שני, מבקשים מכם להשכיב את התינוק על הבטן, אבל רק בהשגחה. מוזר, כי כולם גם אומרים לכם שהתינוק ישן גם אתם צריכים לישון. אין מה לעשות, התינוק ישן הרבה יותר טוב על הבטן, כשהידיים שלו לא מתנפנפות ומעירות אותו כל רגע. הבייבי סנס יכול לעזור לכם להשגיח, ואם יצפצף, הוא לא יעיר אתכם כי גם ככה אתם ערים.
3. כי אפשר לשלב את המכשיר עם אינטרקום, ואפילו עם מצלמה. כן ,כן, ממש אח גדול סטייל. בדגמים משוכללים במיוחד, אפשר להוסיף למוניטור גם אינטרקום, שיאפשר לכם לשמוע כל פיפס גם אם אתם בחדר אחר, ואפילו מצלמה (עם ראיית לילה, כמובן. אף אחד לא מצפה שתשאירו את התינוק לישון באור) – וליצור מערכת אבטחה שלמה, שתאפשר לראות אם הקיטור ששמעתם באמת מצדיק יציאה מהמיטה או שמדובר במלמול מתוך שינה.
4. כי קניית המכשיר מדרבנת הורים לעשות קורס החייאה. וזה חשוב. כשרוכשים בייבי-סנס, וגם בהוראות המצורפות למכשיר, שומעים וקוראים אזהרה חד משמעית: אין טעם להפעיל את המכשיר אם לא עוברים קורס עזרה ראשונה. הקורס, שהוא פשוט חובה לכל הורה – בין אם רכש בייבי סנס או לא – ילמד אתכם להתמודד עם מצבי חירום, ואם רכישת הבייבי-סנס היא זו שתשלח אתכם לקורס, הרי שיצאתם מורווחים.
5. כי ככה תרגישו טוב יותר כשתוציאו אותו לחדר משלו. ההחלטה היכן למקם את העריסה - בחדר ההורים או בחדר הילדים, היא דילמה מוכרת. רוב ההורים, מעדיפים להשאיר את העריסה בחדרם לפחות בשלושת החודשים הראשונים ואז להעביר את הבייבי לחדר הילדים. המרחק שנוצר, גם אם מרחק של שני צעדים בלבד בין חדר לחדר, יכול להלחיץ והבייבי סנס במקרה זה יוכל להקל ולהשלים לכם את החסר.
נגד: כי עד מתי תקומו בהיסטריה בגלל אזעקת שווא?
1. כי יש מצב שהמכשיר פולט קרינה. נכון, אין הוכחות חותכות, ובחברות המייצרות כמובן מכחישים מכל וכל, אבל שמועות עקשניות טוענות שהבייבי-סנסים, כמו כל מכשיר אלחוטי אחר, פולטים סוג מסויים של קרינה. אין ספק שלא מדובר בטיגון מאסיבי, וזה לא שנתתם לו אייפון בלי אזניות, אבל עדיין – את רוב היום הקטנטן מבלה במיטה, ולא נעים לחשוב שיש סיכוי שהוא מוקף אלקטרונים מעופפים שם.
2. כי זה לא לבעלי לב חלש. סוללה שנגמרת פתאום, תינוק גמיש שנודד בשנתו לקצה השני של המיטה או סתם תקלה רגעית יכולים להקפיץ אתכם חסרי נשימה מהמיטה, ולהעביר אתכם שניות מייסרות שבהן תהיו בטוחים שהנורא מכל קורה.
3. כי הבייבי-סנס מכבה את האינסטינקט ההורי. חשוב לזכור שהבייבי-סנס הוא המצאה של השנים האחרונות, ולטבע יש דרכים משלו למזער את הסיכון למוות בעריסה. נשימות האם והתינוק מסתנכרנות כאשר הם ישנים באותו חדר, והאם מתוכנתת להתעורר מכל רשרוש שהוא משמיע. הבייבי-סנס "מכבה" לאט לאט את הדיאדה הטבעית הזו, וההסתמכות על המכשיר מחלישה את האינסטינקט האמהי.
4. כי קיומו של המכשיר יכול לגרום לזלזל בהוראות הבטיחות האחרות. יש הורים (לא אתם, ברור) שבטוחים שהבייבי-סנס הוא תעודת ביטוח, וכאשר הם מתקינים אותו מוותרים על הנחיות הבטיחות הבסיסיות: שמירה על חדר מאוורר בטמפרטורה של סביב 22 מעלות, הימנעות מעישון, הנקה במידת האפשר, השכבה על הגב והקפדה על מזרן קשיח וסדין מתוח, ללא שמיכות כבדות או צעצועים במיטה. הוא לא.
5. כי לא תמיד המכשיר עובד. למרבה הצער, לא כל האסונות מתרחשים בצורה דומה. המכשיר מכויל לזהות הפסקה של מספר שניות בתנועות, אבל לעתים כאשר מתרחש אסון התינוק מפרכס – ולכן המכשיר לא קולט שיש בעיה. שלא נדע, טפו טפו טפו, שום בצל. רחוק רחוק מכולנו.