הדולות נכנסו מזמן לחדרי הלידה ונראה כי התופעה רק הולכת ומתרחבת: דולה הפכה למראה שכיח בבתי החולים ויותר ויתר נשים בוחרות לשכור את שירותיה. מי זקוקה לדולה, מה היא עושה וכמה יעלה התענוג? יצאנו לבדוק.
"הצורך בדולה בלידה גדול היום מתמיד"
המפגש הראשוני עם הדולה מתחיל כבר בהריון, נמשך בלידה כמובן וברוב המקרים ממשיך גם אל תוך התקופה של ההורות הראשונית אחרי הלידה. "התקופה הזו מאופיינת בהמון שאלות ובידע שחסר לנו", אומרת עדי הראל, דולה מלווה בהריון, לידה והורות. "כאן בדיוק נכנס התפקיד שלנו כנשות מקצוע שיכולות לתת מענה על השאלות ולהפיג את רמת המתח והחששות".
כיום עדיין אין פיקוח על הכשרתן של הדולות, ולכן חשוב להתייעץ ולקבל המלצות לפני שבוחרים. אך יחד עם זאת, יש לא מעט מרכזים ומכללות מוכרות שהכניסו את לימודי ה"דולה" אל תכנית הלימודים שלהם. "לימודי דולה אורכים שנת לימודים שלמה", מספרת אביבה גרבובסקי, מרכזת "דולות" במכון וינגייט. "במהלך הלימודים הדולות לומדות כיצד לתמוך ביולדת בתוך המסגרת הרפואית של הלידה: מה יעזור ויקל עליה כך שחוויית הלידה שלה תהיה גם בריאה וגם חיובית".
זוהר כרמי, מכשירה גם היא דולות במכללת "בייבי לינק". זוהר מסבירה כי הצורך בדולה היום גדול מתמיד וזאת משום אופיים של החיים המודרניים, המונעים מאיתנו את המידע והידע המסורתי שהיה מנת חלקם של נשים בעבר. "היום, במקרים רבים ייתכן ואישה תפגוש בתינוק בפעם הראשונה רק כאשר היא עצמה תלד אותו. היא לא נחשפת ללידה, לתינוקות, להנקה ולכן אנחנו עלולות למצוא את עצמנו בודדות מאד בתקופה הזו. התפקיד של הדולה בא בעצם לענות על הצורך הזה שנוצר, שבעבר נענה בצורות אחרות, ואנחנו נכנסות אל תוך הוואקום הזה".
אז אחרי שהחלטתם שתרצו להכניס דולה ללידה שלכם, צריך להבין כמה יעלה לכם התענוג. מבחינת מחירים מדובר בהוצאה לא פעוטה והם נעים בין 1500 ש"ח לדולה מתחילה ויכולים להגיע גם עד לכ-3000 ש"ח לדולה ותיקה.