זה מתחיל כבר בשבועות הראשונים להריון. תחושת הגודש והמלאות בחזה מזכירה אולי את התחושה לפני מחזור, אבל ככל שההריון מתקדם החזיות עם הברזלים מרגישות כמו סד עינויים, והבדים היפים מגרדים כאילו התגלגלת בשדה סרפדים מרוסס.
מצד אחד את מתה לעבור למשהו נוח יותר, כי באמת נמאס לסיים כל יום עם סימנים אדומים במקומות אסטרטגיים, אבל מצד שני: מי קונה חזיות הנקה בשבוע 14? ומתי כן קונים? ואיך לבחור?
לא נעים למשוך את השטיח מתחת לכתבה כבר בפסקה השנייה, אבל: קחי בחשבון שלא חייבים לקנות חזיות הנקה. מתברר שהנוחות בשליפת השד אינדיבידואלית, ויש נשים שלא מתות על קונספט הקליפסים. מלבד זאת, אין לחזייה, ייעודית להנקה או לא, כל השפעה על ייצור החלב או הגודש, כך שמדובר בעניין של נוחות בלבד. ועדיין, רוב הנשים עדיין לא מצאו אופציה נוחה יותר לשליפה באישון ליל, או אפשרות צנועה יותר להנקה בחוץ. אז במילים אחרות המדריך הזה מיועד עבורך.
1. תשכחי מאוהלים
במקביל למהפכת החזיות במידות גדולות, בשנים האחרונות אפשר למצוא חזיות הנקה שרחוקות מאוד ממראה האוהל בצבע בז' פלוס תיפורים גסים ואפקט הציצי המשולש המיתולוגי. אפשר ומומלץ לבחור חזיות שלא תתפדחי לתלות על החבל, אבל גם חשוב לא להגזים עם תחרות וקשקושים, שיכולים להציק לחזה המניק.
2. את לא חייבת לפסול ברזלים
ברזלים הם לא מחוץ לתחום. בניגוד לאזהרות לפיהן הברזלים גורמים לסתימה בצינוריות, מי שבורכה בפרונט נדיב ומתקשה להסתדר עם חזיות רגילות בהחלט יכולה להיעזר בשירותיהם של הפיגומים הזעירים. חשוב לוודא שהברזלים לא לוחצים מדי, כדי שלא תיווצר סתימה נקודתית, אבל זה הזמן לנפץ עוד מיתוס.
3. חזיית הנקה מרופדת? בדיוק בשבילך
לשטוחות שבחבורה, ההנקה הייתה משאת נפש. כולן שמעו סיפורים על עלייה מטאורית בסולם המידות, ואפילו "גודש" נשמע כמו הבטחה צופנת סוד כשאת בקושי מגרדת את קאפ B מלמטה. למי שזה עדיין לא מספיק, יש חזיות הנקה מרופדות, שיכולות לעזור גם למי שלא סובלת מדליפות, לא זקוקה לרפידות ועדיין רוצה להצניע את הפטמות.
4. תעדיפי חזיות חלקות
מי ששפר עליה גורלה ויכולה ללבוש חולצות צמודות גם אחרי הלידה, מומלץ שתבחר חזיות חלקות, בלי תפר בגביע, שמשווה לכל הפרונט מראה לא אסתטי במיוחד. גם התחושה של חזייה חלקה נעימה יותר ויכולה למנוע מפגש מגרד ולא נעים, שעכשיו יותר מתמיד הפך ספונטני ורגיש.
5. תקני לפני, את לא תתחרטי
שאלת השאלות: מתי קונים. ודאי שמעת שאין טעם לקנות חזיית הנקה לפני הלידה, מכיוון שהחזה תופח מאוד בימים הראשונים של ההנקה. זה נכון, אבל זו עלייה לצורך ירידה: רוב הנשים יחזרו פחות או יותר למידה של סוף ההריון. מעבר לכך, לא פשוט להתחיל לשוטט בחנויות עם תינוק בן יומיים-שלושה.
כשאת קונה חזיות הנקה לפני הלידה, כדאי לרכוש חזיית הנקה אחת, להתחלה. אחרי הלידה תראי אם היא בכלל נוחה לך ואל תשכחי שיכול להיווצר מצב שבכלל לא תניקי אחרי הלידה, לכי תדעי. ככה לא תתקעי עם סטוק חזיוות הנקה חדשות, שעם כל הכבוד, הם לא הבחירה התחתונה הראשונה שלך. וגם לא השנייה.
6. תתפלאי – אין מניעה לישון עם חזייה
ומה בלילה? גם כאן, יותר מיתוסים ואמונות מעובדות. באופן עקרוני, אין מניעה לישון עם חזייה, במיוחד בימים הראשונים לאחר הלידה, כאשר החזה גדוש ונוטה לדליפות. מי שלא סובלת מדליפות בהמשך יכולה לנצל את הלילה כדי לתת קצת מנוחה לאזור, אבל כל עוד החזייה לא הדוקה מדי אין איסור על לבישה לילית.
7. פצעי הנקה? תסגרי את הקליפס
ואם את כבר עמוק בהנקה, כבר למדת את כל היתרונות בשחרור הקליפס. אבל זה שיש קליפס, לא אומר שצריך לפתוח אותו כל הזמן. מי שסובלת מפצעים או סדקים שומעת מכולן שחשוב לאוורר את הפטמה כדי לזרז את ההחלמה.
ד"ר מירה ליבוביץ, מומחית לרפואת משפחה, יועצת הנקה מוסמכת ומנהלת המרכז הרפואי להנקה באודים, טוענת בדיוק להפך. "כאשר הפטמה והעטרה מתייבשות באוויר, נוצר על הפצע גלד שנקרע מחדש בכל הנקה ודווקא מאריך את ההחלמה", היא מסבירה. "כיום מקובלת ברפואה בכלל, ובענייני הנקה בפרט, תפיסה של 'ריפוי לח'. מומלץ למרוח משחת הנקה טובה על הפצע, ולהשאיר סגור עד לריפוי".
8. ועל 'מרחיב חזייה' כבר שמעת?
אם הפנמת עד כה את המסר הברור של הכתבה - את הכי יפה (ורגועה, ולא מפחידה) כשנוח לך- קבלי גם טיפ קטן שיכול לעשות ההבדל בין נוחות ובין מטרד. בחנויות מסתתר פטנט קטן, שיכול להביא הקלה גדולה: מרחיב חזייה. מדובר בפיסת בד שעליה תפורים לולאות מתכת וקרסים. את הקרסים של החזייה משחילים בלולאות, ולהפך – וכך מקבלים מרווח נשימה ותוספת מבורכת להיקף. כך תהיי מוכנה לכל השינוים שעוד לפנייך.
סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר מירה ליבוביץ, מומחית לרפואת משפחה, יועצת הנקה מוסמכת ומנהלת המרכז הרפואי להנקה באודים; אורה רכסון, המעצבת הראשית של "פמינה".