הימים הראשונים לאחר הלידה הם ימים עמוסים למשפחה החדשה. ההתרגשות והשמחה מלווים בלא מעט חששות, פחדים ומצבי רוח, שלא לדבר על כאבים ועייפות.כאשר בת משפחה או חברה יולדת אנחנו ממהרים לרוץ לבית החולים ולהשתתף בשמחה, אבל לא תמיד עוצרים לחשוב אם זה נוח או מתאים לה. אבל צריך לזכור שביקור יולדת הוא לא ביקור חברתי רגיל, ויש לו חוקים משלו.

אישה מבקרת חברה בבית חולים (צילום: istockphoto)
היו שלום ותודה על הפרחים | צילום: istockphoto


שרי קרוכמל, מיילדת מוסמכת ומנהלת מרכז אמא אדמה להריון, לידה והורות, מסבירה מעט על אופי הביקור של אשה יולדת: "לידה היא חוויה מטלטלת וכואבת. אשה אחרי לידה היא עייפה מאוד ועסוקה בשיקום הגוף שלה ובטיפול בתינוק, ולא תמיד מוכנה לקבל אנשים, להיות עסוקה באירוח, להתאפר ולהתלבש. ולכן, אם לא מוכרחים - מומלץ לא לבוא לבקר את היולדת בבית חולים. אם אפשר שרק המשפחה הכי קרובה תגיע זה הכי טוב, ומי שלא מוכרח לבוא שיחכה קצת.

"מי שבכל זאת מגיע, שיבוא בשעות הביקור (אפשר לבדוק מהן בטלפון) ויערוך ביקור קצר של רבע שעה או עשרים דקות. אם מחליטים לבוא מומלץ לבוא ביחד ולא ב'טפטופים', ויחד עם זאת לא לבוא בחמולות אלא לשלוח נציג אחד. כדאי לא להביא יותר מדי דברים, כי בסוף האשה צריכה לנייד אותם הביתה, לכן כדאי להביא כיבוד, אבל משהו קטן שלא מתקלקל. מומלץ שמישהו מהמשפחה יעזור ליולדת עם האירוח, יתיחס לאורחים ויסמן מתי היא עסוקה והגיע הזמן ללכת. חשוב מאוד לא לתת עצות, לא להציע שמות ולא לתת טיפים להנקה.

"אחרי החזרה הביתה, בן הזוג הופך ל'שומר הראש' של האשה ועוזר בתמרון הביקורים. זוהי תקופה שמצריכה המון התחשבות, כי היולדת מתמודדת עם תינוק קטנטן שדורש טיפול יום ולילה, וצריכה במקביל לטפל גם בגוף שלה, שמשתנה ונתון להשפעת הורמונים שיכולים להשפיע על מצבי הרוח שלה ולהפוך אותה לרגישה במיוחד. רצוי לתאם את שעות הביקור עם בן הזוג ושוב, לבוא לזמן קצר. באופן כללי, צריך לאפשר ליולדת להיות בתוך בועה, בה היא יכולה להתרגל לשינויים שהתרחשו בחיים שלה, לתינוק החדש ולארגון המחודש של המשפחה".

שוחחנו עם כמה יולדות טריות, כדי להבין מה הטריד אותן בביקורים. הנה כמה כללי אצבע חשובים:

אל תדברו על הלידה שלכם

מכיוון שברור שנושא השיחה המרכזי של הביקור יהיה חווית הלידה, חשוב להקפיד לתת ליולדת את המושכות בבחירת רמת הפירוט. יש אמהות שנלהבות לספר את סיפור הלידה שלהן על פרטיו, להתעכב על כל ציר, ולתאר בפירוט את "הקרב" על תעלת הלידה. אחרות יעדיפו לסכם את החוויה במשפטים כמו "היה נורא" או "היה מדהים". למשפטים האלה, שאולי ייראו מעט סתומים למאזין מהצד, חשוב להתייחס כסימון של פרטיות, מרחב שהאשה מבקשת להשאיר לעצמה. הכלל הקובע הוא לתת לאשה להוביל את נושאי השיחה. גם אם היא בוחרת להתעניין בסרט האחרון שראיתם בשבת בצהריים, כבדו את בקשתה. לעומת זאת, אם היא מאריכה ומפרטת בתיאור הלידה, היאזרו בסבלנות והאזינו לה.

אל תרגישו אי נוחות בדיון בקלישאות הידועות "למי הוא דומה?", "כמה הוא שוקל?" וחברותיהן. הן חלק מתבקש מהסיטואציה. יחד עם זאת, נסו לגלות רגישות יתר בכל מה שקשור להרעפת מחמאות על היולדת, המראה שלה ופרי בטנה. גם אם התינוק רחוק מלהיות התינוק של "גרבר" והאמא נראית כמו לוויתן נפוח - החמיאו על מה שאפשר להחמיא והתעלמו לרגע מהמציאות האמיתית.

נושא שיחה נוסף שמומלץ להימנע ממנו הוא הנקה. בימים שלאחר הלידה, הרבה נשים נמצאות בבירור מערכת היחסים שלהן עם ההנקה. הימנעו משאלות פולשניות כמו "איך הולכת ההנקה?", "את משלימה עם פורמולה?" וכדומה. שאלות אלו עלולות להלחיץ את האשה ולגרום לה אי נוחות. כמובן שעדיף להימנע מחוות דעת אישית על נושא ההנקה. אף אמא טריה שמתקשה בהנקה לא רוצה לשמוע הרצאה על יתרונות החלב הטבעי לעומת הפורמולה. עוד טאבו הוא סיפורי הלידה שלכם. אחת הטעויות הנפוצות, במיוחד של נשים, היא להיסחף לחוויה המרגשת ולשחזר אותה מחדש. זכרו שעד כמה שהלידה שלכם הייתה מרגשת עבורכם, אתם נמצאים בביקור של לידה אחרת. וותרו על משפטים כמו "גם אצלי זה היה ככה" או "זה נקרא ארוך? אני היתי בחדר לידה 34 שעות!". הקפידו להשאיר את הפוקוס על זוג ההורים הטרי והרך הנולד.

אל תתנחלו

תינוק מדבר באייפון (צילום: Viatcheslav Dusaleev, Istock)
אמא מתאוששת, תבואו מחר | צילום: Viatcheslav Dusaleev, Istock

חשוב להקפיד להגיע בשעות שנוחות ליולדת. לכן, הקפידו לבדוק מתי מתאים לבקר, ואם היא מאושפזת בבית חולים, מתי מותר לבוא. נסו לשאול גורם מקורב ואובייקטיבי, כמו בן הזוג או ההורים, שעשויים לספק לכם תשובה אמיתית יותר לגבי מצבה של היולדת, אם היא עייפה או עמוסה מדי. אם תשאלו את האשה עצמה, היא עשויה ללכת על שיטת ה"לא נעים לי" ולאשר את הביקור למרות שהיא לא חשה בטוב.

כלל המפתח בביקור עצמו הוא לקצר אותו. גם אם אתם מבקרים את האשה בביתה ונראה כי יש לה את כל הזמן שבעולם, אל תתנחלו. זכרו שבימים הראשונים אתם לבטח לא המבקרים היחידים, ויש למשפחה החדשה המון סידורים לעשות. אם יש לכם ילדים, שקלו אם מתאים לצרף אותם לביקור. אם מדובר בביקור ביתי הקפידו שלא להפוך אותו לגן ילדים מבולגן ורועש.

ואל תבקשו ממנה קפה

למרות שאתם האורחים של היולדת, בביקור שלאחר הלידה מתהפכות היוצרות ואתם הופכים למארחים. מה זה אומר? שאתם אחראים על תזרים הנשנושים והשתייה, מכינים לעצמכם את כוס הקפה וכמובן לא משאירים כלים בכיור או כוסות חד פעמיות ברחבי החדר. אם אתם מגיעים לבקר את היולדת בבית, יהיה נחמד אם תכינו סיר עם אוכל ביתי ומזין ולא תסתפקו רק בחבילת שוקולדים קנויה או ג'אנק פוד זמין. נסו לברר אילו מאכלים האשה אוהבת במיוחד ופנקו אותה. אם לאשה יש ילדים נוספים, אפשר לברר מה הם אוהבים לאכול ולעזור במילוי המקרר, שמן הסתם נשאר זנוח בימים הסמוכים ללידה.

בכל הקשור למתנות, נסו להתעניין מה באמת ההורים הטרים צריכים. חשוב מאוד להקפיד שלמתנות יהיו פתקי החלפה, ושניתן יהיה לממש אותם תוך מספר שבועות ולא תוך עשרה ימים, בהם סביר להניח שהאשה לא תצא מהבית.

טעויות נפוצות נוספות שרצוי להימנע מהן:
- לפני שאתם ממהרים ללטף או להרים את הרך הנולד, תשאלו את ההורים אם זה מקובל עליהם. יש הורים שלא מעונינים שידיים זרות יגעו בתינוק מחשש לתאונות או העברה של מיני בקטריות. זכרו שהדברים שנראים לכם טריוויאליים, אינם בהכרח כאלה לבני הזוג שזה עתה עברו את אחת מהחוויות העוצמתיות של החיים שלהם.

- אל תתקשרו או תטרידו במסרונים מיותרים. גם אם נורא חשוב לכם לבוא לבקר, זכרו שההורים הטריים עסוקים והתנהגו בהתחשבות. מספיק להשאיר הודעה אחת ולחכות שיחזרו אליכם.

- התיחסו בכבוד ונחמדות לצוות הרפואי. אל תתנהגו בגסות, גם אם מעירים לכם או מבקשים שתצאו מהחדר. יחס לא נעים כלפי הצוות עלול לגרום יחס לא נעים כלפי היולדת, וזה הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות לה.

- גם אם אתם מסיימים לעבוד מאוד מאוחר או עסוקים עם ילדים קטנים, הקפידו לא להגיע בשעה מוקדמת או מאוחרת מדי. גם אם נדמה שהורים לתינוק קטן ערים מסביב לשעון (והם בדרך כלל אכן ערים...), התאימו את שעות הביקור אליהם ולא לסדר היום שלכם.

ואם לסכם את כל הכללים האלה במשהו פשוט וזכיר: ההורים הטריים עברו חוויה מאוד משמעותית, וכל כולם עסוקים בהתמודדות עם השינוי הגדול בחייהם. הקפידו להיות קשובים ולגלות אמפתיה.

>> אמא חדשה יכולה להיות מאוד מעצבנת