בשנים האחרונות נוכחותם של אבות לעתיד בחדר לידה הפכה למקובלת ואפילו למובנת מאליה. אבל לגישה הזו מצטרף קול חדש ושונה הגורס שאבות שנוכחים בשעת הלידה של ילדיהם עלולים לחוש תחושת כשלון כהורים, מה שעלול לחבל בקשרי ההורות העתידים עם ילדיהם.
"הגבר מרגיש כישלון"
לקול הזה אחראי ד"ר ג'ונתן איווס, יו"ר המרכז לאתיקה ביו-רפואית באוניברסיטת בירמינגהם בבריטניה, הסבור שהאבות העתידיים מצפים לקבל תפקיד פעיל ברגעי הצטרפותו של התינוק החדש למשפחה, אבל מגלים שהם מועילים רק בסיפוק פסיבי של תמיכה לבת הזוג: "כשכבר בתחילתו של התפקוד ההורי הגבר מרגיש כישלון, הדבר הורס לו את הביטחון. זה עלול להיות קשה מאוד לזכות בחזרה באמונה העצמית מרגע שהתינוק נולד, ולנוע מהמצב הפסיבי למצב של אבא יוזם ופעיל".
ד"ר איווס מוסיף כי העובדה שהאב משולל מיומנויות הוריות, עלולה להוביל לכך שהוא יתקשה ליצור קשר עם ילדו. לפיכך, המלצתו לאבות החדשים היא לדלג על קורס הכנה ללידה וכמובן על הלידה עצמה.
הפסיכולוגית ויועצת ההורים ד"ר עדנה ארליך מסכימה שנוכחות הגבר בחדר הלידה עלולה להיות בעייתית: "בנוכחות של גברים בחדר הלידה יש בעיקר דברים חיוביים אבל בהחלט גם דברים בעיתיים שצריך לתת עליהם את הדעת. לעיתים, נוכחות כזו יכולה לפגום בחיי המין של בני הזוג ובקושי של הגבר לראות שוב באשתו אובייקט מיני. הגבר אמנם עלול לחוש חוסר אונים אבל עצם העובדה שהוא נמצא שם עבור האישה, מספקת לה הרבה תמיכה. נוכחות כזו לא נכונה לכל זוג וצריכה להיבחן באופן אינדיבידואלי.
"מבחינה פסיכולוגית אכן יכול להתרחש תהליך שבו תחושת חוסר האונים בחדר הלידה תלווה את הגבר בהמשך ההורות שלו. לגברים שחוששים שהם עלולים לעבור תהליך שכזה אני מייעצת להעלות את ההתלבטות בפני האשה ולבחון יחד את הדברים. אם האישה תכעס על היעדרותו עדיף שהוא יהיה נוכח, אבל אם היא תקבל את החששות שלו בהבנה והקשבה, הם יוכלו לשקול יחד את ההחלטה".
ושהאישה תמליט לבד
שרי קרוכמל, מיילדת ומנהלת מרכז אמא אדמה להריון לידה והורות, מוסיפה כי נוכחותם של גברים בחדר הלידה מצריכה הכנה מראש: "בהחלט צריך לתת לגבר אפשרות להגיד מה מתאים לו ומה לא. לגברים שמביעים רתיעה יש להציע דרכים בהן הם יכולים להיות נוכחים מבלי להתמוטט או להרגיש מיותרים. צריך להבין שהלידה היא לא רק הרגע בו התינוק יוצא לעולם אלא תהליך ארוך שבו האישה זקוקה לגבר ולליווי הולם.
"גברים בהחלט זקוקים להכנה רגשית: צריך לשאול אותם ממה הם חוששים, מה הם רוצים לראות ומה לא, להסביר להם על התהליך ועל המקום שלהם בתהליך הזה, וכך לאפשר להם להפוך מחסרי אונים לבעלי כוח. יש לגברים הרבה תפקידים חשובים בחדר הלידה שעליהם ניתן לשים את הדגש. גברים יכולים להקל על מכאובי האישה, לעסות אותה, לתרגל איתה נשימות ולהיות גורם מתווך בינה לבין הצוות הרפואי ובינה לבין המשפחה שמחכה במתח בחוץ.
"מחקרים שנעשו בתחום הראו שגברים שנמצאים בחדר הלידה מפחיתים בכ- 30 אחוז מכאב האשה בעצם הנוכחות שלהם, ובעצם זה שהאישה יודעת שיש לה על מי לסמוך".
בואו להחליט איך תיראה "חתונת השנה" של mako
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן