סוף סוף הגיע הרגע המרגש, הלידה עברה בשלום, הבייבי שלך מונח עלייך ואפשר לקרוא לכם באופן רשמי אבא ואמא. אבל מה בעצם עושים איתו עכשיו? גילת יגנה, אחות אחראית במחלקת פגים ויילודים בבית החולים פורייה, מסבירה מה צפוי לתינוק בימים הראשונים מחוץ לרחם – החל מחדר הלידה ועד השחרור מבית החולים.

זוג בבית חולים אחרי לידה (צילום: jupiter images)
רוצים אינטימיות? בקשו זאת מהמיילדת | צילום: jupiter images
 בחדר הלידה

 הרגעים הראשונים. המיילדת (או האבא, אם הוא מעוניין בכך) חותכת את חבל הטבור, מנגבת את התינוק ושוקלת אותו.

הערכה ראשונית של המצב. כל תינוק מקבל ציון לפי "סולם אפגר" שמחושב לפי דופק, נשימה, טונוס שרירים, צבע ותגובה לגירויים.

עיניים שלי. בזמן המעבר בתעלת הלידה התינוק נחשף לחיידקים העלולים לגרום לדלקת עיניים. כדי למנוע זאת, מזליפים לעיני התינוק טיפות של פולידין.

זמן עם אבא ואמא. התינוק נעטף בשמיכה ונמסר להוריו. אם אתם מעוניינים ברגעים ראשונים של היכרות אינטימית עם התינוק, בקשו מהמיילדת להשאיר אתכם לבד. כדאי להניק את התינוק כבר בחדר הלידה, זו התחלה נפלאה ליצירת הקשר בין האם לתינוק וכך גם התינוק יקבל את הקול וסטרום – חלב האם הראשוני העשיר בנוגדנים ובחומרי מזון החיוניים לתינוק ברגעיו הראשונים.

 בתינוקיה

קבלה וזיהוי. אחות המחלקה מקבלת את התינוק מהמיילדת, בודקת אותו בדיקה גופנית כדי לראות שמצבו הגופני תקין ומודדת את חום גופו. היא שמה לו תגים מזהים על היד ועל הרגל, על גביהם נרשם שם היולדת, תעודת הזהות שלה ומין היילוד. בנים יקבלו תגים כחולים ובנות – וורודים.

חימום וקבלת ויטמין K. אחרי זיהוי התינוק, שמים אותו במיטת חימום (אינקובאטור) לשעתיים-שלוש. במהלך שהייתו במיטת החימום הוא מקבל זריקה של ויטמין K, אשר חיוני לקרישת הדם ולמניעת דימומים.

בדיקת PKU. בגיל 48-72 שעות מהלידה לוקחים לתינוק דגימת דם כדי לבדוק האם הוא לוקה במחלה תורשתית בשם פנילקטנוריה, העלולה לגרום לפגיעה מוחית קשה. גילוי מוקדם של המחלה מאפשר טיפול.

רחצה. אחרי שהתינוק התחמם ולפני העברתו לעריסה, האחות רוחצת אותו תחת הברז. אם אתם מעדיפים לרחוץ את התינוק בעצמכם בצורה רגועה באמבטיה, בקשו מהאחיות לדחות את הרחצה – לא יקרה לתינוק כל נזק אם תדחו את הרחצה בכמה שעות.

חיסון נגד צהבת נגיפית (הפטיטיס) B. במהלך השהות בתינוקייה התינוק יקבל חיסון באמצעות זריקה נגד דלקת כבד נגיפית. חיסון זה הוא הראשון בסדרת חיסונים נוספים שיינתנו בטיפת חלב בגיל חודש ובגיל שישה חודשים. יש הורים שמעדיפים לדחות את החיסון כדי לתת למערכת החיסונית להתחזק, אך זה מחייב אותם להגיע לטיפת חלב לקבלת החיסון.

בדיקת רופא. במהלך האשפוז התינוק יעבור לפחות שתי בדיקות של רופא יילודים, סמוך ללידה ולקראת השחרור. מדובר בבדיקה יסודית אשר כוללת את כל מערכות הגוף. דווחו לרופא על כל מחלה או בעיה במשפחה אשר עלולה להשפיע גם על התינוק – מחלות תורשתיות, רגישויות לתרופות וכדומה.

 הטיפול בתינוק

 האכלה. בהעדר יכולת או רצון להניק, התינוק יקבל תרכובת מזון לתינוקות מסוג מטרנה שלב 1. אם את מעוניינת להניק, תוכלי להתייעץ עם צוות אחיות המחלקה – התחלה טובה בהנקה יכולה להשפיע על המשך ההנקה ולמנוע הרבה קשיים בעתיד. בנוסף לכך, בקשי מהאחיות לא לתת תחליף חלב אם בתינוקיה, זה עלול להרוס את ההנקה לחלוטין.

אם מניקה את תינוקה (צילום: SharapaAndriy, Istock)
מסתבכת עם ההנקה? התייעצי עם האחיות | צילום: SharapaAndriy, Istock
ביות. ברוב בתי החולים קיימת כיום אפשרות של ביות – שהות התינוק עם אימו ולא בתינוקיה. ביות חלקי פירושו שהות התינוק עם אימו כל שעות היום וביות מלא כולל גם את שעות הלילה. במסגרת הביות, תקבלי מגש ובו הציוד הנדרש לטיפול בתינוק – טיטולים, מגבונים,  פדי גזה ואלכוהול לחיטוי הטבור ובגדים. היתרון בביות הוא האפשרות לטפל בתינוק בנוכחות האחיות וכך לקבל ניסיון ותחושת ביטחון. יחד עם זאת, נשים רבות מרגישות שאין להן אפשרות לנוח מהלידה.

>> מה נשתנה: הריוניות מנוסות משתפות בתובנות לקראת לידה שנייה