אז זהו, החלטתם שאתם רוצים דולה? אולי עוד מתלבטים? הלידה היא אירוע כל כך אינטימי ומשמעותי בזוגיות שלנו ובחיים שלנו בכלל, איך בוחרים מי תלווה אותנו ברגעים החשובים הללו?
נכון שתמיד אפשר לחפש ברשת, אבל היכרות אישית עדיפה תמיד על רשימות ארוכות ואנונימיות. אם קיבלתם המלצות, נסו לצמצם את הרשימה ל 2-3 (לא יותר, כדי לא להתבלבל) ותקבעו להיפגש: תכירו את הדולה, היא תכיר אתכם והמפגש המקדים הלא מחייב יוכל לעזור לכם להגיע להחלטה. רב הדולות, אגב, נוהגות לקיים פגישת היכרות ללא תשלום.
אז למה צריך לשים לב ומה לקחת בחשבןו כשרוצים לבחור דולה? קבלו כמה טיפים חשובים:
1. תחושת בטן: לכו עם התחושה הראשונית שלכם
הכי פשוט והכי מהבטן – איך אתם מרגישים במחיצתה? האם בנוכחות שלה היא משרה עליכם שקט? הדולה אמורה לתמוך בכם לפעמים ברגעים לא פשוטים, לעיתים אינטנסיביים, לעזור לכם להחליט החלטות חשובות ולבלות אתכם כמה שעות בתוך חדר סגור. חשובה מאד ההרגשה הבסיסית שלכם איתה, חשוב שתרגישו שאתם יכולים להיות נינוחים ורגועים בחברתה.
2. תבדקו את הנסיון והמקצועיות:
יש דולות מנוסות ויש דולות מתלמדות בתחילת דרכן. הדולות המתחילות ישמחו ללוות אתכם במחיר סמלי או בהתנדבות כדי לצבור נסיון ויכולות להוות פתרון מעולה להרבה זוגות עם קשיים כלכליים. דולה בעלת נסיון תדע להתמודד עם הריונות מורכבים ולידות בסיכון, טראומות קודמות או קיסרי בעבר. דולה עם נסיון תכיר מקרוב בעיות שעלולות לצוץ בזמן לידה (בכל לידה, גם הפשוטות שבהן), ותדע לייעץ במקצועיות לגבי האופציות הקיימות לפתרונן.
3. תזכרו שאתם מחליטים: זו השעה שלכם
דולה טובה צריכה להיות קשובה לכם. היא צריכה לדעת לשים את עצמה בצד ולתת לכם את הבמה כי זוהי שעתכם הגדולה. בדקו האם היא קשובה לכם, לצרכים שלכם, לבקשות שלכם, לקשיים שלכם, כי רק אז היא תוכל באמת לעזור לכם.
4. חשוב שהדולה תכיר את נהלי בית החולים בו תלדו
אם הדולה בעלת נסיון וליוותה מספר לידות בעבר, יש סיכוי טוב שהיא מכירה את צוות בית החולים אליו תגיעו ואת נהליו, מה שעוזר לקיים תקשורת טובה בחדר לידה עם כל הנוכחים. מאד נעים להגיע בליווי דולה שהצוות מכיר וסומך עליה, מצב שמונע אי נעימויות וחשדנות משני הצדדים, ואם הנהלים מוכרים וידועים לה היא תוכל להכין ולהדריך אתכם לגביהם.
5. כדאי שתמצאו דולה שגרה באזור המגורים שלכם.
או באזור המקום בו בחרתם ללדת. הדבר מאד יכול להקל על ההגעה וכן לקצר את זמן ההמתנה עד שהיא תגיע אליכם (עם צירים כל דקה מרגישה כמו נצח...) אין ספק שדולה שגרה קרוב זה פינוק נוח: אם יש צורך היא יכולה לקפוץ לראות, לדבר, לעשות עיסוי או לגעת, ולחזור אחרי שעתיים שוב.
6. כדאי לבדוק הכשרות נוספות
ישנן דולות שהן גם מטפלות בשיטות מגע שונות, מדריכת הכנה ללידה או מדריכת הנקה. המידע הזה יעזור לכם לבחור את הדולה המתאימה עבורכם אולי גם לאחר הלידה.
7. בררו באיזה שיטות היא משתמשת
מה ארגז הכלים שלה? באיזה שיטות היא משתמשת כדי לפתור בעיות בלידה או בהתמודדות עם צירים? שיטות מגע, הומיאופתיה, צמחי מרפא, דמיון מודרך, ארומתרפיה הם חלק מהשיטות הנפוצות אצל דולות. לכל בעיה או עיכוב בלידה יכולים להיות הרבה כלים לפתרון, ולכל אישה יולדת יש כלים אליהם היא מתחברת יותר או פחות. אם לדולה יש ארגז כלים מגוון כך ירבו הסיכויים שהיא תוכל לעזור לכם בזמן הלידה ובפגישות שלפניה.
8. חשוב שתשמור על גמישות ופתיחות
לידה היא מסע אל הלא נודע. אין לדעת מה יהיה כתוב בסיפור הלידה שלכם. הדולה (וגם אתם) צריכים להיות פתוחים וגמישים לשינויים בתכניות ולהפתעות מכל הסוגים. בדקו והרגישו אם הדולה שלפניכם יודעת לזרום עם שינויים.
9. חשוב שהדולה תתאים גם לתפיסת העולם שלכם
האני מאמין שלכם ינחה אתכם בדרככם אל הלידה ובגידול הילדים שלכם אחר כך. כדאי שהדולה תתאים לכם ולהשקפותיכם, וחשוב שלא תרגישו ממנה שום ביקורת על הבחירות שלכם.
10. תעשו תיאום ציפיות: ביניכם ועם הדולה
התייעצו אחד עם השני, העלו חששות ושאלות, קחו את הזמן להחליט ביחד. ההריון והלידה הם זמן מעולה לעבוד על תקשורת טובה. אם שניכם מתעתדים להיות ביחד בחדר לידה – כדאי ששניכם תהיו שותפים להחלטה לגבי הדולה, מה שאחד פספס אולי השני רואה ולהיפך. שיהיה בשעה טובה ובשמחה.
הכותבת היא דולה, מלווה לידות בכל בתי החולים בצפון ולידות בית