מדובר ברגע מאושר מאין כמוהו. אתם מדברים עם התינוק שלכם, שרים אליו או מלטפים אותו ופתאום זוויות הפה מתעקלות ויוצרות חיוך חסר שיניים – החיוך הראשון. באיזה גיל זה אמור לקרות? ומה ההבדל בין החיוך הזה למשהו שראיתם כבר בגיל כמה ימים והזכיר חיוך? כל ההסברים לפניכם
איזה מין חיוך?
קיימים כמה סוגים של חיוכים והסיבות לכל אחד שונות – חיוך רפלקסיבי, חיוך רצוני, חיוך חברתי וחיוך חברתי-סלקטיבי.
חיוך רפלקסיבי
תינוקות מחייכים כבר בימים הראשונים לחייהם ואפילו קודם לכן, בבטן. גם אם אתם מתרגשים לראות את התינוק בן היומיים מחייך ואפילו מצלמים אותו, החיוך בימים הראשונים הוא רפלקסיבי ואינו קשור למצב רוח טוב.
החיוך הרפלקסיבי מכונה גם "חיוך אנדוגני" – חיוך אשר מונע מבפנים. הוא נובע מפולסים עצביים פנימיים בגזע המוח ולכן מופיע פעמים רבות בזמן שינה, ובמיוחד בשלב המכונה REM. חיוך זה הולך ופוחת במהלך החודשיים הראשונים לחיים ולקראת החודש הרביעי הוא הופך להיות נדיר.
חיוך רצוני וחיוך חברתי
בסביבות גיל 4-10 שבועות מופיע חיוך רצוני, המכונה גם "חיוך אקסוגני" – חיוך שנובע ממקור חיצוני ובעיקר כתגובה לגירויים שמיעתיים, למשל קולם של ההורים או מוזיקה. מכיוון שהחיוך הרצוני מושפע מהסביבה, הוא מופיע בדרך כלל בזמן ערנות.
בהדרגה, החיוך הרצוני הופך להיות חיוך חברתי – חיוך שמופיע בעיקר בתגובה לפנים של בני אדם ובהמשך, הוא הופך לחיוך חברתי סלקטיבי – חיוך שמופיע בעיקר כתגובה לפנים של דמויות מוכרות.
ומה עם תינוקות עיוורים?
העובדה שתינוקות מחייכים חיוך חברתי בעיקר כתגובה למראה פנים אנושיים עוררה אצל אנשי מקצוע רבים את השאלה – מה קורה עם תינוקות עיוורים? האם הם לא מחייכים חיוך חברתי כי הם לא רואים פנים אנושיות?
הפסיכואנליטיקאית האמריקנית סלמה פרייברג חקרה את הנושא בשנות ה-80 ומצאה שהורים לתינוקות עיוורים מוצאים דרכים אלטרנטיביות לספק לתינוקות גירוי נעים שיגרום להם לחייך, ובעיקר גירויים שמיעתיים או חושיים כמו דיבור או ליטוף.
מכורים לחיוך של התינוק?
ואיך משפיע החיוך של התינוק על ההורים? כמו סמים, כך לפי רופאי ילדים שחקרו את הנושא. במחקר, שנערך בקולג' לרפואה של יוסטון ביילור בטקסס, הוצגו לאמהות תמונות של התינוקות שלהן ומוחן נסרק על ידי מכשיר MRI כדי לבחון את זרימת הדם לאזורים שונים במוח שלהן.
החוקרים מצאו שכאשר אישה מסתכלת על חיוך של התינוק שלה, מופעל במוחה "אזור התענוג", אותו אזור שמופעל בזמן אכילה, קיום יחסי מין או שימוש בסמים. אז אם אתם מרגישים שאתם "מכורים" לחיוך של התינוק שלכם, יתכן מאוד שאתם צודקים.
>> מעוניינת שנפרסם את סיפור הלידה שלך? פני אלינו למייל family@mako.co.il