קבוצת מאמי מרקט יד 2 שוקקת פעילות בימים אלה: אמא מרמת גן נפרדת ממכונית ב.מ.וו ממונעת לילדים, 12 וולט, בתמורה ל-300 שקל; אמא מראשון לציון מציעה שידת החתלה של שילב, אף היא ב-300 שקל; ואמא אחרת מכריזה ש"הילדודס גדלו ואתן מרוויחות", ומציעה למכירה בגדים איכותיים ושמורים של המותגים גאפ, זארה, קרטרס, מיננה ואחרים, ב–5–10 שקלים לפריט.
לא מדובר באוסף מקרי של הצעות, אלא בתמונת מצב קבועה למדי בשוק מוצרי הילדים. בכל רגע נתון מפרסמות אמהות בקבוצה הצעות למכירה או קנייה של פריטים משומשים לתינוקות ולילדים. ההיצע עצום - החל בבגדים, דרך לולים וסל־קלים, וכלה בעגלות יקרות מתוצרת בוגאבו, שמחירן בחנויות מגיע לאלפי שקלים, וכאן הן נמכרות משומשות בכחצי מחיר.
נראה שאין פריט משומש שלא ניתן למצוא לו קונה, מה שמוביל למסקנה שמשהו כנראה בכל זאת השתנה בשנים האחרונות, ומחסום הבושה - שהרתיע הורים רבים מלרכוש לילדיהם בגדים שתינוק אחר לבש בעבר, במיוחד אם מדובר בילד ראשון - הוסר.
"זה פייסבוק והכל גלוי, זה לא משהו שאת קונה במחשכים", אומרות מנהלות קבוצת מאמי מרקט, מיכל כהן־רוזנפלד ושרונה כהן. "לא רק שאין בושה, יש אפילו גאווה אם מצליחים להשיג במחיר מצוין מוצרים משומשים איכותיים".
עוד ב-9 חודשים:
>> חדש או משומש? זאת השאלה
>> צפו בכמה מהלידות הראשונות של 2015
>> בחני את עצמך: האם את מוכנה להיות אמא?
את הקבוצה, שבה חברות יותר מ–13 אלף אמהות, הקימה כהן־רוזנפלד לפני כשלוש שנים, אחרי שילדה את בנה הראשון. ההכנה ללידה העמידה אותה בדילמה: מצד אחד היא קיבלה מחברים ומבני משפחה הרבה פריטים יד שנייה, ומצד אחר התלבטה איך אפשר בכלל לוותר על השלב הזה של קניית מוצרים חדשים מהחנות. "אחרי הכל, זה ילד ראשון", היא מודה. כששוכנעה על ידי חברותיה לוותר על הקנייה, רצתה לעזור גם למשפחות אחרות להיגמל מהסד הצרכני הזה ופתחה את הקבוצה ששמה המלא הוא "מאמי מרקט יד 2, אמהות מוכרות".
"מאז הקבוצה גדלה והלכה. יש שם פעילות ברמה יומית מהבוקר עד הערב, ואמהות משתמשות בה ככלי עזר להשיג לילדים הכל - בלי להתרושש", היא אומרת.
לדברי כהן־רוזנפלד, ההיגיון הבריא והכלכלי תומך בקונצפט היד השנייה, ואליו מצטרפים ערכים של שמירה על הסביבה, אקולוגיה ומיחזור. "בדור של ההורים שלנו היה צורך במעט מוצרים, באופן יחסי, כדי להסתדר", היא מסבירה. "כיום יש שפע גדול מאוד של מוצרים, שעל רבים מהם אנחנו לא מוכנים לוותר. אז עושים חשבון פשוט - זה יקר, ולא הגיוני, לקנות בגדים חדשים לתינוקות ולילדים שגדלים כל הזמן. לפעמים הבגדים משמשים אותם פעם או פעמיים בלבד".
על הרתיעה שיש לרבים מהלבשת תינוק בבגדים שמקורם לא ידוע, היא אומרת: "אם אלה פריטי לבוש אינטימיים, קרובים לגוף כמו ביגוד, זה משהו שאני יכולה להבין. תינוק נתפש כמשהו עדין מאוד והורים רוצים להרגיש שהם נותנים לו הכל, והכי טוב. אבל יש כאלה שגם לא יקנו עגלה משומשת, כי קצת דוחה אותם שמישהו אחר השתמש בה. זו גישה שקיימת, אבל יש שינוי עצום".
ליסינג לעגלות, מנשא בהשאלה
להבדיל מבגדים, עגלת תינוק כרוכה בהוצאה גדולה, שעשויה להגיע לאלפי שקלים, והיא אחד הרכיבים היקרים ביותר בחבילת הלידה. החיסכון של קניית מוצר משומש, במקרה הזה, הוא משמעותי. בעגליס, חנות ואתר שמציעים עגלות חדשות ועגלות יד שנייה בליסינג ובטרייד אין, מסכימים ש"יש אנשים שזה לא בשבילם. כשאני אומרת 'יד שנייה' אין על מה לדבר, וזה נגמר שם", אומרת הבעלים המשותף דליה שני ברייר. "אבל יש לא מעט אנשים שרואים את איכות המוצר, ואומרים שאין להם בעיה ללכת על זה. אנחנו קיימים חמש שנים, וכל הזמן במגמת צמיחה, אז ברור שאנו עונים על צורך".
היצע העגלות המשומשות בחנות נשען על עגלות שחוזרות מהורים ששכרו אותן בליסינג. הן עוברות תהליך של פירוק הגלגלים ושימונם, כיבוס, השלמת חלקים וטיפול אצל היבואן אם צריך - ומוצעות למכירה כיד שנייה. מחיריהן משתנים בהתאם לדגם. מחיר עגלות פשוטות הוא 1,000–1,400 שקל, שכולל לרוב גם אמבטיה וטיולון. מחיר עגלות יוקרתיות יותר יכול להגיע לכ–3,000 שקל ויותר- אבל עדיין 40%–60% פחות מהמחיר המקורי, בהתאם למצב העגלה ולמלאי בחנות.
תחום אחר שזוכה לביקוש גבוה על ידי הורים הוא מנשאים. גם כאן מדובר בפריט שעלותו גבוהה — מאות שקלים — ויש להחליף בהתאם לצרכים המשתנים של התינוק. בחודשים הראשונים משתמשים הורים רבים במנשא אלסטי, שמאפשר לשאת את התינוק קרוב מאוד לגוף. בהמשך כשהתינוק גדל, הורים רבים עוברים למנשאים בסגנון ילקוט, המאפשרים את נשיאת התינוק גם על הגב.
באתר "המנשא הנכון — אתר המנשאים הישראלי", מציעים אפשרות להצטייד בשני המנשאים במחיר מוזל: רכישה של מנשא אלסטי ב–330 שקל והחזרתו בתום השימוש מזכה את ההורים ב–165 שקל לטובת רכישת מנשא ילקוט. המוצרים שחוזרים נמכרים כיד שנייה. "יש כאן שני סוגי הורים: האחד שייהנה משני המנשאים במחיר מוזל, והאחר שיקנה את המוצרים מאלה שהחזירו אותם", אומרת הבעלים, אורית סופר.
"אומרים 'איזה יופי' - ובסוף קונים חדש"
בחנות של טובה ויענקל'ה פורמן, בייבי אושר, בפרדס חנה־כרכור, אפשר למצוא חולצות, מכנסיים, אוברולים וג'ינסים ב–5 שקלים לפריט, שמלות ב–10 שקלים ומעילים ב–20 שקל. מחירי הצעצועים נעים בין 5 שקלים ל–70 שקל, אולם את רובם אפשר לרכוש ב–10–20 שקל. מיטת תינוק עם מזרון עולה כ–300 שקל, לול ניתן לרכוש ב–150–200 שקל, ומחיר העגלות מתחיל ב–50 שקל ומגיע ל–500 שקל.
את החנות הקימה בתם שעלתה מאוסטרליה, אך כשהחליטה לחזור לחו"ל, ההורים המשיכו לתפעל את החנות. בשבע השנים שהם מנהלים את בייבי אושר הם מלווים לקוחות קבועים שמגיעים לחנות עם הילד הראשון, השני והשלישי. "אני רואה שיותר אנשים מגיעים ומכירים את המקום", טוענת פורמן, "יש לנו אתר לא פעיל מאוד, אך מגיעים בעיקר דרך המלצות בפייסבוק, של אנשים שכתבו שקנו אצלנו והיו מרוצים".
לדבריה, רבים עדיין לא ממהרים לרכוש בגדים משומשים לילדים, אך קל להם יותר עם ציוד וצעצועים. "לפעמים אני שומעת שהם אומרים שקשה להלביש את התינוק בבגדים שמישהו זר הלביש בהם את הילד שלו, אבל אין להם בעיה בתחומים אחרים. יש גם כאלה שלא משנה להם מאיפה הגיע הבגד, והקנייה שלהם מלווה הרבה פעמים באידיאולוגיה של חיסכון — לא להוציא על מכנסיים 50 שקל, כי 5 שקלים זה בהחלט מספיק — וכמובן גם באידיאולוגיה ירוקה של מחזור".
למרות התיאור האופטימי של פורמן, ניסיון ליצור קשר עם כמה חנויות של יד שנייה בתחום הילדים, שפרטיהן עדיין מתפרסמים ברשת, מגלה כי חלקן נסגרו. כך למשל החנות "שרון ודלית", שהיתה אחת הראשונות והמוכרות יותר בתל אביב, החליפה בעלים ונסגרה לפני כמה שנים; גם "ילדותי הקסומה" בעין איילה, של לירון כץ־סלע נסגרה (כץ־סלע פתחה עם שותפה את "לוליקה" בקיבוץ עין כרמל, ששילבה מוצרים חדשים עם מוצרי יד שנייה).
"אחרי שנתיים ויתרנו לגמרי על מכירת הפריטים המשומשים", מספרת כץ־סלע. "אנשים נכנסו ואמרו על דברים מיד שנייה 'איזה יופי', אבל בסופו של דבר קנו חדש". כץ־סלע, שעזבה מאז את העיסוק בתחום, מאמינה עדיין שיש לו ביקוש. "בסך הכל, אנשים אוהבים את הקונצפט, אבל הם מצפים לשלם גרושים על הפריטים, ומנקודת מבט כלכלית של בעל עסק - זה פשוט לא משתלם".
שרון קליין שפועלת 12 שנים בתחום, סבורה שבעסק מסוג כזה בלתי אפשרי לשלם שכר דירה גבוה, אם בכלל, ולכן נכון לבססו על עבודה מהבית. היא מפעילה מביתה בזכרון יעקב את "הבית של דידי", חנות יד שנייה לצעצועים, ספרים ומשחקים. "התחום הזה תמיד זרם בעורקי, כי גדלתי בסקוטלנד ושם התרבות הזו מפותחת מאוד", היא אומרת. "כילדה, כשהייתי מקבלת דמי כיס הייתי הולכת לחנויות יד שנייה כדי לקנות יותר באותו סכום. גם כאמא תמיד קניתי יד שנייה בגרושים. חברות שלי ראו ואמרו שהן רוצות גם, אז פתחתי את הבוידעם והורדתי את מה שהיה לי שם. אספתי פריטים מחברים ואנשים שמסביב, והתחלתי למכור", היא מספרת.
קליין מוכרת וקונה רק פריטים משומשים במצב טוב ומצוין. "אין מה לעשות, אף אחד לא רוצה משהו חבוט ומרוט, גם כשהוא יד שנייה. עבור צעצועים שמביאים לי למכירה אני נותנת במזומן שליש מהערך שבו נראה לי שאוכל למכור את המוצר. לילדים שבאים למכור לי בחנות פריט שלא נראה טוב, אני מסבירה שאם היו שומרים על הצעצוע היו יכולים למכור אותו - ועל הדרך מעבירה להם ערכים חינוכיים", היא אומרת.
לדבריה, האינטרנט שינה לגמרי את העיסוק ביד שנייה, מכיוון שהוא מאפשר לצרכנים להחליף ולמכור בינם לבין עצמם, ללא תיווך של חנויות. בכל זאת היא מאמינה שיש עדיין מקום לחוויית קנייה בחנות ולקשר האישי עם המוכר. "האתגר שלנו כיום הוא דווקא אתרים סיניים, כמו עלי אקספרס, שמוכרים מוצרים חדשים במחירים נמוכים מאוד ומציעים משלוח חינם. זה מפתה מאוד לקנות באתר כזה מוצר שבישראל נמכר במחיר גבוה פי שלושה ויותר", היא אומרת.
"אבל אנשים צריכים להבין שלמוצר משומש יש ערך מוסף, זה לא רק לקנות בזול, אלא מסייע למיחזור ואקולוגיה, וזה אומר יותר פרנסה לאנשים בישראל. בנוסף, פריט משומש כבר עבר את מבחן היד השנייה - כבר שיחקו בו או לבשו אותו והוא נשאר במצב מצוין, ואיזו אינדיקציה טובה יותר יש לאיכותו?".
יד שנייה לתינוקות וילדים איפה קונים וכמה זה עולה
הבית של דידי, זכרון יעקב
מה מציעים: צעצועים, ספרים ומשחקים יד שנייה לכל הגילים
טווח מחירים: 250-1 שקל
דוגמאות למוצרים ולמחירים: פאזלים ומשחקי קופסה – כ–25 שקל; ספרים - 10 שקלים; מיניאטורות ודמויות קטנות – 5–15 שקל; משחק השחלת צורות של טומי - 35 שקל
פרטים: 054-6241281
מה מציעים: כל המוצרים לתינוקות ולילדים
מחירים: החל מ-5 שקלים לפריט
דוגמאות למוצרים ומחירים: מנשאים לתינוק חדשים באריזה - 65 שקל; מיטת תינוק של מישכל כולל מזרון, שמור מאוד - 400 שקל; קפוצ'ון של זארה - 25 שקל
מה מציעים: עגלות חדשות, ליסינג ויד שנייה
מחירים: המחירים ביד שנייה משקפים הנחה של בין 40%–60% מהמחיר המקורי, בהתאם למצב העגלה, למלאי ולביקוש
דוגמאות למוצרים ומחירים: עגלות יד שנייה — בוגאבו פרוג — 1,800 שקל, אמבטיה וטיולון (מחיר לעגלה חדשה — 3,590 שקל); עגלה היפי של חברת ביבה ב–1,400 שקל (מחיר מלא - 2,490 שקל); מוצי 4 ריידר — 1,850 שקל (מחיר מלא — כ–4,000 שקל); בוגאבו דונקי תאומים - 5,800 שקל (מחיר מלא — 8,300 שקל).
פרטים: בן גוריון 46, הרצליה
מה מציעים: הכל - מבגדים ועד לעגלות וכל המוצרים לתינוקות לילדים. מיטות, מצעים ולולים מיד שנייה.
טווח מחירים: מ-10 שקלים ועד אלפי שקלים
דוגמאות למוצרים ומחירים: עגלת טיולון של פג פרגו ב–300 שקל, כולל מזרון; מובייל נייד לעגלה מתוצרת טייני לאב — 90 שקל; תיק לעגלה של סימפלי גוד משילב — 45 שקל
בייבי אושר, פרדס חנה־כרכור
מה מציעים: בגדים, צעצועים ומשחקים, וציוד תינוקות כמו מיטות, עגלות ולולים
טווח מחירים: 5–500 שקל
דוגמאות למוצרים ומחירים: בגדים בסיסיים ב–5 שקלים לפריט, שמלות ב–10 שקלים ומעילים ב–20 שקל; צעצועים —5–70; מיטת תינוק עם מזרון — כ-300 שקל; לול — 150–200 שקל; עגלות — 50–500
פרטים: נחילות 2, שכונת יובלים, פרדס חנה־כרכור
המנשא הנכון - אתר המנשאים הישראלי
מה מציעים: מנשאים לרכישה, השכרה, טרייד־אין ויד שנייה
טווח מחירים: 280–580 שקל
דוגמאות למוצרים ולמחירים: מנשא "צמד" יד שנייה - 230 שקל; מבצע טרייד־אין: זיכוי של 165 שקל למחזירי מנשא צמד חדש שנרכש באתר (מחיר מלא - 330 שקל)
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
לעוד כתבות באתר:
>> טיפולי שיניים: באיזה קופת חולים הכי משתלם?
>> חינוך טוב מתחיל מהבית