הריונית חולמת (צילום: istockphoto)
רגע לפני האירוע הכי מלחיץ, מרגש ומיוחד בחיים שלך, חשוב שתדעי לאן את הולכת | צילום: istockphoto

כשהיית בגן חובה, מלאת חששות מכיתה א', ההורים שלך לקחו אותך לסיור. הראו לך איפה השירותים, איפה החצר ואיפה תהיה הכיתה שלך. לפני הפסיכומטרי כבר יישמת את השיטה, והלכת לכיתה שבה תיבחני, ישבת על הכיסא המוזר ונשמת עמוק. אז למה שעכשיו, רגע לפני האירוע הכי מלחיץ, מרגש ומיוחד בחיים שלך, לא תדעי לקראת מה את הולכת?

סיורים בחדרי לידה הם תופעה של השנים האחרונות. כיום, אפשר ללדת בכל בית יולדות, ללא קשר למקום המגורים ותיאורטית, אם לא היו צירים להעביר באוטו, אפשר לנסוע גם 200 קילומטר כדי ליהנות ממלונית, או מבתי חולים שאת מתחברת לגישה שלו באופן מיוחד.

בתי החולים, שמקבלים כסף טוב מהמדינה על כל יולדת שמגיעה אליהם, מציעים סיורים מודרכים בחדרי הלידה, כחלק מקורס הכנה או כביקור חד פעמי, במטרה לשכנע אותך שחדרי הלידה הם החדרים שהכי תרצי ללדת בהם. מה חשוב לבדוק בסיורים? ומה כדאי לשאול? קבלי מדריך טיולים – גרסת הלחיצות.

אין תמונה
כדור פיזיו, טלוויזה - מה עוד צריך לבדוק? חדר לידה בית חולים מאיר

בסוף כל סעיף הכנו רשימת שאלות מתומצת. תדפיסי וקחי איתך בשביל שלא תשכחי לשאול אף שאלה. בינינו, אנחנו יודעים שמאז שנכנסת להריון הזיכרון שלך לא משהו.  זה בסדר, זה לא את, זה כולן.

נוהל קבלה: שרשרת חיול מא' ועד ת'

כשבוחרים חדר לידה צריך לבדוק גם את נוהלי הקבלה במיון, שיכולים להשפיע על כל מהלך הלידה שלך. למרות שתמיד יש מקום למשא ומתן, חשוב שתבחרי בבית חולים שמחזיק בגישות דומות לשלך, כדי שלא תמצאי את עצמך מתווכחת על נהלים בזמן שאת מתפתלת מעוד ציר, או לפחות שתהיי מודעת לנהלים הללו מראש. בכל בית חולים יש מדיניות אחרת לגבי שרשרת החיול שעוברת היולדת. בבתי חולים מסויימים ידרשו ממך לשכב 20 דקות רצופות במוניטור, ואחרים יסכימו שתעבירי את הצירים במשך הרישום על כדור פיזיו או בעמידה.

אין תמונה
חשוב לבדוק מהם נהלי החיבור למוניטור בבית החולים

הרבה יולדות טוענות שהשכיבה ללא תנועה בזמן המוניטור היא החלק הכואב ביותר בלידה, ולכן, במיוחד אם את מתכננת לידה טבעית, ואת רוצה לזוז כמה שיותר גם כשהאלקטרודות מחוברות אלייך – חשוב לוודא שזה מקובל בבית החולים שתבחרי.

ישנם חדרי לידה שלא יסכימו לקבל אותך בלי פתיחת וריד וחוקן, אחרים יתגמשו בעניין. בנוסף, בחלק מחדרי הקבלה יש מקלחות, שעוזרות להתמודד עם הצירים, ובבתי חולים מסויימים לא מאפשרים לבן הזוג להיות איתך בחדר הקבלה. 

לגזור, לשמור ולא לשכוח לשאול:

האם המוניטור מבוצע בשכיבה בלבד?

האם יש נוהל חובה לפתיחת וריד?

האם אפשר לוותר על חוקן?

האם בן הזוג יכול להיות עם היולדת בזמן הקבלה?

האם יש מקלחת בחדרי הקבלה?


הלידה: מחדרי לידה טבעית ועד כמה מלווים מותר

כמו שכתבי פלילים אוהבים לומר, מדובר ב"אירוע מתגלגל". בכל רגע צצים עוד ועוד משתנים שיכולים לשנות את התמונה, ומכיוון שהאנשים סביבך ראו אי אילו לידות, כדאי שתסמכי עליהם.

ועדיין, מדובר בגוף שלך, בילד שלך, וזכותך להחליט מראש מה הכללים בחדר הלידה, בהנחה ששום דבר לא משתבש.
אם את מתכננת לידה טבעית חשוב שתוודאי שבית החולים זורם עם הרעיון, ומציע אביזרי עזר כמו כדורי פיזיו, שרפרפי לידה וחבלים שיעזרו לך לכרוע.

אין תמונה
תמיד תהית מה זה, עכשיו את יודעת. חדר לידה טבעית בית חולים בילינסון

יש לקחת בחשבון שיש בתי חולים שבהם הסיור בחדרי הלידה הטבעיים נפרד מהסיור הרגיל, ובמקרה כזה מומלץ ללכת לשניהם – אין לדעת מה יקרה במהלך הלידה, ואם פתאום תחליטי לוותר על הלידה הפעילה ולקבל אפידורל, כדאי שלפחות תדעי לאן את הולכת.

חשוב לוודא כמה מלווים אפשר להכניס, מכיוון שברוב בתי החולים נוהגים להקפיד מאוד בעניין. אם הנוהל אומר מלווה אחד ואת מתעקשת שגם בעלך וגם הדולה ייכנסו כדאי שתדעי זאת מראש.

אין תמונה
האם ההורים יכולים להיות נוכחים בחיסונים ובבדיקות אחרי הלידה?

נקודה כואבת נוספת היא חתך החיץ. כיום כבר כמעט לא נוהגים לחתוך את הפירנאום בלי צורך ממשי, אבל נסי לקבל מושג עד כמה בית החולים שבו את מסיירת נלהב לשמור עלייך שלמה – ואם אפשר גם לקבל סטטיסטיקות, מה טוב.

אם את רוצה דולה, ודאי שבית החולים שתבחרי מאשר זאת, או לכל הפחות נוהג מדיניות של העלמת עין (במקרה כזה, התשובה תהיה בסגנון "מותר לך להכניס שני מלווים, והם יכולים להיות כל מי שתבחרי").

אם את רוצה אפידורל, בררי האם יש מרדים שמצוות לחדרי הלידה – מה שמעלה את הסיכויים שיהיה פנוי בדיוק כשלא תוכלי יותר לחכות לזריקה.

לגזור, לשמור ולא לשכוח לשאול:

כמה מלווים אפשר להכניס לחדר לידה?

האם אפשר להחליף מלווים במהלך הלידה?

מה הגישה ללידה טבעית?

האם יש מרדים צמוד לחדרי הלידה?

כמה אחוזים מהלידות הראשונות מסתיימות עם חתך?

אחרי הלידה: אפשרויות ביות ושעות ביקור

בדיוק כמו התכנונים הגדולים לחתונה, שנוטים להשכיח מאיתנו שהחיים האמיתיים מתחילים אחר כך, לפעמים מרוב תכנוני לידה שוכחים שבסופה יוצא תינוק. ההחלטות שתקבלו בדקות, בשעות ובימים הראשונים לחייו הן ההחלטות ההוריות הראשונות שלכם, ורצוי שיהיו מסונכרנות עם בית החולים שתבחרו.

סוגיות כמו האם לאפשר לך בונדינג ראשוני וקריטי בחדר הלידה, למרות הלחץ בחדרי הקבלה, ביות מלא ומדיניות הבדיקות לתינוק חשובות לא פחות ממספר היולדות בחדר או משעות הביקור.

_OBJ

אם את מעוניינת בביות מלא ודאי שהדבר אפשרי ולא יעלה לך במלחמות וויכוחים כשאת מותשת משעות של לחיצות. אם את דווקא רוצה להשאיר את התינוק בתינוקייה לכמה שעות בלילה, ודאי שאת יכולה לעשות זאת בלי להתחייב להשאיר אותו שם גם במשך היום.

אם את רוצה להניק כדאי שתבחרי בית חולים שיש לו יועצות מוסמכות או כזה שמאפשר ליועצות חיצוניות להגיע במקרה הצורך.

בררי מה שעות הביקור, והאם מישהו יכול להישאר איתך בלילה. כרגע זה נראה שטותי, אבל לפעמים הטיפול בתינוק בן כמה שעות, בצירוף תפרים ודימום חינני, יכול להיות לא פשוט בכלל.

לגזור, לשמור ולא לשכוח לשאול:

 

כמה זמן אפשר להישאר עם התינוק אחרי הלידה בחדר הלידה?

האם אפשר להיות נוכחים בכל החיסונים והבדיקות של התינוק?

האם יש אפשרות לאסוף דם טבורי בחדר הלידה?

האם יש ביות מלא, חלקי או גמיש?

האם יש יועצות הנקה, או אפשרות להזמין יועצת פרטית?

מה שעות הביקור, ומי נחשב מבקר?

כמה יולדות יש בחדר?

והכי חשוב: שיהיה במזל. עוד רגע את אמא.  

את קורס ההכנה ללידה שלנו את מכירה? למקרה שפספסת