המקרה הטרגי שאירע אתמול, בו עולה חשד כי אם שישנה במהלך הלילה במיטתה עם התינוק, מחצה אותו למוות וגרמה למותו, הוא לא המקרה הראשון בו שינה משותפת הובילה למוות של תינוק. לפני כחמש שנים, יולדת נרדמה בזמן שהניקה את תינוקה בבית היולדות, והתינוק נחנק ומת. מהן ההנחיות בבתי החולים, ואיך אפשר ליצור סביבה בטוחה עבור התינוק והאם?
המלצות חד משמעיות לשינה מופרדת
אלה אהרונסון רוט, אחות אחראית מחלקת יילודים ברמב"ם מספרת כי במהלך האשפוז יש הנחיות ברורות על נהלי בטיחות ליולדות, ומדריכים אותן באופן חד משמעי לשינה מופרדת עם היילודים. "האם צריכה לישון במיטה שלה והתינוק בעריסה שלו, גם אם מדובר בביות מלא, וזאת על מנת לשמור על בטיחות היולדת והתינוק. אנחנו ממש מתריעים על כך בפני היולדות, וגם אם אנחנו רואים יולדת שישנה עם התינוק, אנחנו מעירים אותה ומפרידים ביניהם, ולא מאפשרים זאת בשום פנים ואופן, אנו מודעים לסכנה שקיימת".
אהרונסון רוט מציינת כי מסתובבים במחלקת יולדות נציגים ומתנדבים מארגון "בטרם" שמחלקים חומר כתוב, מדריכים ונותנים הסברים ליולדת בכל מה שנוגע לבטיחות התינוק: חגירה באוטו בכיסא בטיחות, הימנעות מסביבה מעשנת, בחירת מזרון למיטת תינוק, הימנעות מכיסוי יתר של התינוק וגם שינה מופרדת. וזאת בנוסף להדרכות קבוצתיות במחלקה שניתנות על ידי אחיות.
לא אמורים להיות לנו אינסטינקטים אימהיים בזמן השינה עם התינוק?
"לאישה יש אינסטינקטים אימהיים אבל לפעמים מגיעים למצבי קיצון של עייפות גדולה, חלק מהנשים לא מקבלות עזרה או לא מתאפשר להן לנוח. לעתים שימוש בתרופות תמימות כמו אופטלגין, טיפול נגד נזלת או חימום החדר יכולים לגרום לעירנות שלנו להיפגם ומביאים לכך שנישן עמוק. יש הרבה פרטים שיכולים להשפיע על המצב: שימוש בחומרים, בריאות התינוק והאם הסביבה מעשנת או שותה אלכוהול, ולמרות כל האינסטינקטים - זה יכול לקרות", אומרת אהרונסון-רוט, "במקרה הטרגי שהיה אתמול לא ברור אם הייתה מחלת רקע, מום לבבי שלא אותר או סביבה חמה יתר על המידה, שיכולה לגרום לאימא ולתינוק להיות מנומנמים, ולפעמים להוביל לתוצאות שכאלו. לכן, עדיין ההמלצה החד משמעית גם בבית היא להימנע משינה משותפת".
איך אפשר לשמור על קרבה פיזית לתינוק גם בזמן שינה?
"ניתן לשים עריסה קרובה בחדר ההורים, שאחת מהדפנות מורדת ומוצמדת למיטת הורים, ושהתינוק בה ישן בצורה בטוחה. אם מניקה יכולה להוציא אותו ולהחזירו בסיום ההנקה. אפשר להיעזר בכרית הנקה ולשבת בצורה מוגבהת, כך שיכול להיות רק נמנום קל והתינוק יונק בצורה בטוחה. חשוב לאימהות עייפות לנוח הרבה ולקבל עזרה מאנשים אחרים, ולא להגיע למצבי קיצון של עייפות. שנת הלילה היא יותר עמוקה ויש פחות גירויים מהסביבה, לכן אז הרבה יותר מסוכן ובעייתי לישון עם התינוק, כי כולם מנומנמים ועייפים, ויש יותר סיכוי שזה יקרה בזמן זה. אך זה עלול לקרות בשינה גם במהלך היום. אמנם לרוב, התינוק אמור לייצר תגובה ולהשתעל, גם אם הוא באמצע שינה, מתוך דחף הישרדותי, אבל יש מצבים פתולוגיים שזה לא קורה".
"חנק היא סיבת התמותה המובילה בתינוקות עד גיל שנה, לכן איננו ממליצים להשכיב תינוקות במיטת ההורים", מזכירה אורלי סילבינגר, מנכ"ל ארגון בטרם לבטיחות ובריאות ילדים, שפרסם רשימת המלצות והנחיות להורים בנושא. "לכל המצדדים בלינה עם התינוק וביתרונות הרבים המושגים כך, אנו מזכירים שניתן לשכב לצד התינוק ולהשיג יתרונות אלה גם לא בשעת השינה. הסטטיסטיקה מראה שיותר תינוקות נפגעים במיטות ההורים מאשר במיטותיהם, ולפיכך אנו ממליצים להשכיב אותם במקומות שנועדו לתינוקות, במשטחים קשים יותר, בהם לא יילכד קנה הנשימה בשמיכות ובכריות. תינוקות וילדים בגיל הרך לא יכולים להיחלץ ממצבי מצוקה, ואף אינם יודעים להבחין כי הם נמצאים במצוקה".
בכל זאת רוצים את המגע האישי והקרוב? לריסה גינת, מייסדת ובעלים של Small Talk – האקדמיה הארצית להנחיית הורים, מציעה מספר כללי בטיחות ללינה משותפת או לשינה בכלל של תינוקות וילדים:
1. וודאו כי המשטח שהתינוק ישן עליו חלק וללא בליטות, חוטים ומשחקים.
2. המלצת ארגון הבריאות העולמי היא השכבה על הגב למניעת מוות בעריסה.
3. וודאו כי המזרון אינו רך מדי למניעת חנק.
4. אין לישון עם התינוק אם אתם מעשנים או נמצאים תחת השפעת אלכוהול, סמים או נוטלים תרופות לשינה.
5. הקפידו, במיוחד בימים חמים אלה, על הלבשה קלה, ואוורירית. בלינה משותפת, הגוף שלנו גם הוא עשוי לחמם את התינוק.
6. חשוב שהתינוק יישן בצד הקרוב יותר לקיר למניעת נפילה.
7. הקפידו על טמפרטורה תקינה בחדר.
8. אין לכסות את התינוק בשמיכות כבדות אלא בשמיכות המותאמות לילדים.
>> האם לינה משותפת באמת מסוכנת כל כך לתינוקות?