אם חשבת שעכשיו, אחרי שילדת, יפסיקו להישפך עלייך העצות הטובות מכל עבר, טעות בידייך; ברגע שאת מתחילה להניק והופכת למחלבה אנושית, שוב יש לכולם מה להגיד על החלב שלך, האיכות, הכמות ומה שביניהם.
האם אפשר להעשיר חלב אם ולהגביר את ייצורו? הרפואה הסינית אומרת שכן, הרפואה המערבית לא ממש מתחברת, אבל מה שבטוח, כולם מסכימים על חילבה. הנה כמה טיפים אלטרנטיביים שיעזרו לך להגביר את התוצרת.
חילבה: זה בדוק
אין ספק שזו באמת קציצה לא פשוטה. בתור הריונית חרוצה לא וויתרת לעצמך בכלום, עשית יוגה בהריון, התרוצצת בין כל המומחים, לא חסכת שקל בחבילת הלידה וחשבת כל הזמן על טובת הבייבי שלך. גם עכשיו, לאחר שכבר נפגשתם, תעשי הכול בשבילו, אבל חילבה? יש גבול.
אבל אין מה לעשות, כל המומחים מסכימים על החילבה, ולא, זו לא קונספירציה נגדך. "הרפואה הסינית רואה בחילבה דרך טבעית נהדרת לתגבר את ייצור חלב האם" מסביר צפריר נחמני Dip.Ac, מטפל ברפואה סינית בנשים וילדים. גם טובה קראוזה, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה להריון ואחרי לידה ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון" מציינת את השפעתה של החילבה על ייצור החלב. "דווקא החילבה, היא היחידה מ'תרופות הסבתא' שספרות המחקר הרפואית מתייחסת אליה ברצינות ורואה בה כלי להגברת ייצור החלב". מבחינת הכמות, צריך לקחת הרבה חילבה, ממש הרבה. אבל לפני שתצרכי חילבה בכמות שתספיק לשבט תימני רב נפשות, חשוב להתייעץ קודם עם הרופא או יועצת ההנקה המוסמכת. אפשר ורצוי לקחת חילבה בכמוסות, ואף מילה על הריח, את עדיין הורמונאלית.
שומר: גם מעשיר חלב, גם מרגיע את הבטן
כשהתינוק המתוק שלך מתפתל מכאבי בטן את ממהרת לתת לו שומר (למרות שתדע כל אם עברייה ששום דבר, אבל שום דבר, לא עוזר לגזים), אך מסתבר שהשומר יכול להשפיע גם על ייצור החלב. נחמני ממליץ לכן על כוס משובחת ופושרת של חליטת שומר.
מי שלא משתגעת על אניס תוכל להכין חליטה של גרניום ריחני. ובכל זאת, אם לגמת בגבורה את כוס השומר תדעי שהצלחת להשיג שתי ציפורים במכה: גם התינוק יקבל את השומר מהחלב, מה שאולי ייתן לו פוש עם הגזים (אף פעם לא מזיק לקוות), וגם את תתגברי את פס ייצור החלב.
חוץ מזה, אולי תזכרי גם שלא שתית כלום מהבוקר, אחרי שאת ערה כבר קרוב ליממה ברציפות.
שקדים ואגוזים: בזכות השומן
ברגע שאת מתיישבת להניק את מתה מרעב, וזה לא משנה שאכלת לפני רגע. וגם בזה שלפניו. קשה לשבור את מעגל הקסמים בו הנקה גוררת רעב שגורר אכילה שגוררת הנקה וחוזר חלילה. טובה קראוזה מאשרת לך להיות רעבה. זה בסדר, הטבע אולי גאוני, אך בכל מה שקשור לגזרה שלנו הוא לא ממש מתחשב.
"הרעב נובע מהורמון הפרולקטין שחיוני לייצור החלב, שיוצר גם, איך לא, תחושת רעב", היא מסבירה. אז מה הקשר בין אגוזים ושקדים לאיכות החלב? אין כל כך קשר חוץ מזה שהם מקור קלורי עשיר וזמין שמספק את הסחורה המבוקשת: שומן. אין כמו חלב עשיר בשומן בשביל שהתינוק יעלה במשקל ואת תצאי מנצחת מהביקור בטיפת חלב. אבל חשוב שהשומן יהיה טוב, "שומן חד בלתי רווי", שאותו מקבלים ממאכלים כמו שקדים, אגוזים, שמן זית, אבוקדו וטחינה, ולא שומן טראנס כמו זה שמגיע מהבורקס שזה עתה סיימת.
אומגה 3: טובה גם להתפתחות התינוק
בדור הקודם אחד מהסימנים הבולטים להורות טובה היה לתת לילד שלך שמן דגים; אם רצה יופי, ואם לא רצה גם יופי. רק המחשבה על המרקם בתוספת הריח של שמן דגים תחזיר אותך היישר לתקופה השמחה של שליש ההריון הראשון, בה בילית ימים כלילות מעל האסלה. אבל היום ניתן לקבל את האומגה 3 - שחיונית מאד להתפתחות התינוק, גם בצורת כמוסות. מקורות טובים לאומגה 3 הם דגי ים (סלמון וטונה למשל), זרעי פשתן ואגוזי מלך.
אוכל בריא: ולמה לא, בעצם?
כן, כן, את בטח נותרת פעורת פה ונדהמת מעוצמת החידוש, אבל תתפלאי לגלות שגם את חשובה כאן ולא רק התינוק שלך. אוכל בריא ומזין משפיע על איכות החלב, ולא, שאריות ארוחת הערב של הילדים לא נחשבות לארוחה מזינה ומסודרת. נחמני אומר שלפי הרפואה הסינית, בזמן שהאמא מניקה את התינוק שלה היא בעצם מעבירה לו אנרגיה חיונית ולכן היא חייבת לדאוג קודם כל לעצמה, בשביל שיהיה לה מה לתת. רוצה שהחלב שלך יהיה עשיר וטוב? תצטרכי לאכול מסודר יותר ולהקפיד עד כמה שאפשר גם על אוכל בריא.
אם מהרת להתאבל על מות התירוץ "אני אוכלת בשביל שניים", אולי תוכלי להתנחם באחיו הלא פחות מוצלח "אני חייבת לאכול טוב כי אני מניקה". אז תתפנקי, שיבשלו לך קצת (ואולי גם יכבסו) כי את חייבת להעניק לעצמך בשביל להניק את הילד. וחוץ זה, לא מגיע לך?
להניק יותר
רוב יועצות ההנקה אומרות שהדבר שהכי מעשיר את החלב, זה פשוט להניק יותר. סיוון טמיר משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC אומרת שככל שתניקי יותר ככה החלב יהיה עשיר יותר בשומן. אז כשאת מניקה, אנא ממך לא להפלות בין הצדדים ולתת הזדמנות שווה לכל אחד מהם, וזה כולל גם חצי שעת חסד לפחות בכל אחד.
זה נכון שיש לך אולי עוד שניים שלושה דברים לעשות, אבל אם את רוצה להגיע למרקם העשיר, תצטרכי להתעכב ולמשוך את הסעודה עד שהתינוק יגיע לקינוח: חלב במרקם של שמנת מתוקה. טמיר משגב מציינת ש"החלב שיוצא בתחילת ההנקה הוא רב בלקטוז ודל בשומן ורק לאחר זמן יתחיל להגיע החלב העשיר, המלא והמשביע". משביע את התינוק כמובן; את שוב גוועת ברעב כאילו לא אכלת לפני שנייה.