כמעט כל הריון מתאפיין כבר מהשבועות הראשונים בתחושות גופניות חדשות. אלו שסובלות מבחילות בשליש הראשון, צרבות בשליש השני ובצקות בשליש השלישי, יתקשו להאמין בכך אבל יש נשים שלא יודעות שהן בהריון - עד לרגע הלידה; מחקר חדש גורס שאחת מכל 600 נשים לא מודעת לעובדה שהיא בהריון עד ללידה עצמה, או עד מעט לפניה.
חסרות ניסיון מופתעות יותר
עיתון ה"דיילי מייל" ראיין לאחרונה את אמנדה מורגן בת ה-41, שחשבה שהמחזור הלא סדיר שלה הוא רק אחד מסימניו של גיל הבלות הקרב ובא. קשה לדמיין את גודל ההפתעה שחוותה, כשערב אחד הרגישה לא טוב, ניגשה לשירותים וילדה תינוקת. חשוב לציין: לא מדובר פה בטירונית הריונות אלא באמא לשני בנים. ובכל זאת, אמנדה לא חשה באף אחד מתסמיני ההיריון: "עם הבנים", היא מספרת, "היו לי בטן ענקית, בחילות בוקר, גב כואב וקרסוליים נפוחים. גם הלידות היו ארוכות. לכן הייתי לגמרי בשוק כשללא שום הכנה ילדתי את קייטלין".
כתבה שפורסמה ב"טיימס" הבריטי ציטטה מחקר גרמני, לפיו התופעה נפוצה יותר אצל נשים שמסתגלות למצבים אחרים בצורה טובה, בעיקר בשילוב מאפיינים כמו חוסר ניסיון, חוסר קשב לרמזים גופניים, קונפליקטים פסיכולוגיים עזים בקשר להריון, לחצים חיצוניים וגם היעדרות של חלק מהסימפטומים הגופנים של הריון.
בין אם נשים אלה נמצאות במצב של הכחשה, ובין אם הן באמת ובתמים לא מודעות למצב בו הן נמצאות, רגע הגילוי המפתיע יכול להביא לתחושת הלם פיזי ונפשי, מכיוון שהן לא ערכו שום הכנות לבואו של התינוק. יש לזכור שנשים אלה גם לא מקבלות את התמיכה המשפחתית הרגילה להן זוכות נשים לאחר לידה, משום שגם חברי המשפחה לא עשו שום הכנה ללידה.
צירים או קלקול קיבה?
סיגל מנדל, דולה ומדריכת הכנה ללידה, מספרת כי מדובר בתופעה מוכרת: "כנראה שמדובר בנשים שנמצאות במצב של הכחשה, ומפרשות בצורה מאוד מסוימת את מה שעובר על הגוף שלהן במהלך התקופה. את התנועות של העובר, למשל, ניתן לפרש כפעילות מעיים. אפילו במקרה של צירים, ניתן לחוות את התחלתם כסוג של כאב בטן או קלקול קיבה. לכן יש נשים שמגיעות לשירותים בשל חוסר נוחות, ויולדות בהפתעה. להבדיל, גם אצל הורים שנאלצים להתמודד עם ילד פגוע, ניתן לעיתים לראות הכחשה לתקופה מסוימת, מכיוון שהם נמצאים כל כך עמוק בתוך הסיטואציה ולוקח להם זמן לראות מה באמת מתרחש".
האם זו תופעה שאופיינית יותר לנשים שטרם חוו הריון ולא מכירות את התחושות הנלוות?
"אני חושבת שיותר מהכל, מדובר בתופעה שקשורה למצב הנפשי בו נמצאת האשה. יתכן שזה נובע מחוסר קשר מסוים עם הגוף. הרי גם הריון קל שבקלים מלווה בכל כך הרבה תחושות, מדובר בשינוי מאוד דרמטי ומשמעותי".
ומה לגבי הקשר העתידי של אמהות כאלו עם התינוק?
"זה בהחלט אינדיבידואלי. גם הריון שבא בהפתעה גמורה עשוי להוביל לקשר טוב - תלוי לאיזה כיוון האמא לוקחת את ההפתעה. במקרה שמדובר בהריון פחות רצוי, אני מתארת לעצמי שיהיה יותר קושי ביצירת קשר ובהתחברות, אבל אין לדעת אם זה באמת ישפיע לטווח הארוך. אצל חיות יש קשר ברור מאוד בין תהליך הלידה לקשר שנוצר לאחריה, מדובר במשהו הורמונלי לחלוטין. בני האדם הם יצורים הרבה יותר מתוחכמים ומורכבים".
>> תופעה: בוק לבטן לאחר הלידה
תכירו את העגלות של הסלבס
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן