"שבעה חודשים לא ישנתי. מרגע שבני אהובי נולד ועד שהבנתי שאפשר אחרת ושגם תינוקות יכולים ללמוד לישון פשוט היינו ערים. במשך שבעה חודשים הוא לא הצליח לישון בלילות מעל שעה ובימים זה היה קשה עוד יותר, חצי שעה וזהו", כך כותבת בלוגרית עייפה במיוחד בשם ליה ג'ייקוב את המסע המפרך שעברה בפוסט שפורסם באתר TheMotherish. "כל כך התרגשתי לקראתו, הוא היה כל מה שרציתי וכשהוא נולד הרגשתי המאושרת באדם. בימים הראשונים הוא גם כל הזמן ישן וידעתי שכל אלה שאמרו לי לישון בהריון - הגזימו. ידעתי ושאצלנו זה יהיה אחרת, כי אני תמיד מסתדרת... והם, הם תמיד מגזימים.
"אבל אחרי שלושה שבועות הוא באמת הפסיק לישון ועם הזמן כבר לא הצלחתי לראות את המתיקות שלו, אפילו היו רגעים שקצת שנאתי אותו, הוא בן 7 חודשים ואנחנו כל הזמן ערים. כל היום סבב סביב ההרדמות, עבדתי בזה יום ולילה וניסיתי את כל הטיפים והשיטות שעבדו לחברים אבל שום דבר לא הצליח, ועד שהוא נרדם, זה לא החזיק מעל שעה. להיות ערה בלילות זה הכי קשה כי כולם ישנים, השקט והחושך הופכים את זה לשעות של בדידות ואני פשוט נכנסתי לתוך הייאוש שלי והפכתי יותר ויותר מדוכאת. בעלי רצה לעזור אבל אני גם ככה ערה כשאני שומעת אותו בלילה, וחוץ מזה הוא כל הזמן רוצה לינוק אז פשוט אין ברירה".
אז מה עושים? אמהות רבות ודאי יזדהו עם הסיפור של ג'ייקוב בצורה כזו או אחרת. השאלה היא מה לעשות עם העייפות הגדולה, חוסר השינה והפעוט האומלל שבעצמו רק רוצה לישון ומתקשה?
"הרבה משפחות מפסיקות לישון עם כניסתו של ילד חדש למשפחה ומשום מה מקבלות את זה כעובדה מוגמרת למרות שיש היום פתרונות", אומרת לנו גלי חן, יועצת שינה מוסמכת בשיטת 'לילה טוב.
"לשינה חשיבות גדולה על התפתחות ותפקוד אצל תינוקות, ובשינה מתרחשת פעילות המוח העיקרית בתחילת החיים. במהלך השנתיים הראשונות המוח מתפתח וגדל עד ל90% מגודל המוח הבוגר ולשינה חלק ניכר בהתפתחות זו, פגיעה באיכות השינה תפגע בהתפתחות המח. שינה חשובה לא פחות להורים ולחיי משפחה תקינים ובריאים, מחסור בשינה גורם לדיכאון ומחליש את המערכת החיסונית".
איך זה שיש תינוקות שבאמת מתקשים לישון בצורה עקבית ולאורך זמן?
חן: "אורכו של מחזור שינה אצל תינוקות הוא כשעה והוא מחולק בצורה גסה לשנת החלום (REM) ולשנת היעדר חלום (השינה השקטה). עובר מבלה 100% מהזמן ברחם בשנת חלום, עם הלידה זה מתקצר ל-50% ובהדרגה הולך פוחת וזו אחת הסיבות שבהתחלה תינוקות כל הזמן ישנים ובהמשך מתקשים לישון. |
תינוקות שמקיצים אחרי חצי שעה בעצם לא מצליחים לעבור משנת חלום לשינה השקטה, לעומת זאת שעת שינה מעידה על יקיצה בתום מחזור שינה. יכולים להיות לזה מספר גורמים:
מצב בריאותי. כאב פיזי אמית שהילד מרגיש זה יכול להיות גזים, שיניים, אוזניים, בעיות בנשימה (שקד שלישי למשל) ועוד.
התנהלות לא נכונה של ההורים. בהרבה מקרים ההורים מבולבלים ומנסים שיטות שונות ומבלבלים את הילד, ילד שלא מקבל מסר ברור הוא מתוסכל ולא נינוח. הורים לעתים מפרשים לא נכון את תגובות הילד בהרדמה ובשינה ולמעשה מפריעים לו בכך שהם מגיבים לכל בכי קל או תלונה בצורה מוגזמת, כשבפועל אם התינוק לא בוכה - יש סיכוי גבוה מאוד שידע להמשיך לישון אם רק יתנו לו הזדמנות. התנהלות כזו של הורים יוצרת ציפייה אצל הילדים ומקבעת את היקיצות.
מצב רגשי. כשילד הולך לישון הוא למעשה נפרד מהוריו ולעיתים זה מעורר בו חרדה ואי נוחות ולכן כדאי ליידד את הילד עם המיטה ולהכין אותו בהדרגה לשינה.
מה אפשר לעשות כדי לעזור לילדים לישון?
דבר ראשון ומאוד חשוב הוא עקביות, ולכן בכל דרך שתבחרו הקפידו להיות עקביים אחרת זה פשוט לא יצליח. לימוד הידמות עצמאית לא נתחיל לפני גיל 5 חודשים שכן עד אז רמת המלטונין (הורמון השינה) אינה בשיאה והפעוטות עוד לא בשלים לתהליך אבל הרגלי שינה ניתן להקנות כבר מהיום הראשון.
1. תתחילו בלבנות סדר יום. תינוקות וילדים אוהבים שגרה ובפועל הם כל הזמן מופתעים, תעזרו להם להבין מה הולך לקרות ונסו ליצור שגרה שמותאמת להם ולכם.
2. הקפידו על שינה טובה גם ביום. שינה מביאה שינה. אל תחששו משינה ארוכה ביום. תופתעו לגלות שדווקא בימים בהם שנות היום היו טובות שנת הלילה איכותית הרבה יותר.
3. היו קשובים לסימני עייפות (פיהוקים, שפשוף עיניים, גירוד בראש/ באוזן) והקפידו להשכיב עד חצי שעה מרגע שזיהיתם אותם. עייפות יתר מקשה על ההירדמות ופוגעת באיכות השינה.
4. טקס שינה. מספר פעולות קבועות ומרגיעות שחוזרות על עצמן לפני כל הרדמה. לטקס השינה חשיבות פיזיולוגית והוא מעודד ייצור מלטונין, במהלך הטקס הילד נרגע ומכין עצמו לשינה ובנוסף רצף הפעולות הקבוע והמוכר מקל את הכניסה למיטה ומונע הפתעות. אני ממליצה לכם ליצור טקס שינה שונה לילה וליום כדי למנוע בלבול אצל הילד.
5. עזרו להם להירדם בחוכמה. תינוקות מתחת לגיל 5 חודשים לרוב לא יהיו מסוגלים להירדם בכוחות עצמם אז תעזרו להם אבל תקפידו להרדים אותם בדרכים שונות כדי להימנע ממשבר בגיל 4 חודשים – שלבו בין הרדמה על הידיים/ מנשא/ פיזיו/ עגלה או כל דרך שעולה על רוחכם. ילדים שיתרגלו להתניה אחת כדי להירדם יפתחו אליה עמידות ואז ההרדמות יתארכו ובהמשך יתחילו יקיצות בלילה ואף חלונות ערות (מעל חצי שעה). יחד עם זאת נסו כמה שיותר להשכיב את הילדים במיטה שלהם וליידד אותם עם המיטה בהקשר של שינה (אל תהפכו את המיטה לחדר המשחקים).
6. הימנעו מתגובה מהירה ומוגזמת לבכי קל או תלונות קלות הן בהירדמות ובטח כשהילד ישן. מחקרים מראים שתינוקות שהוריהם משהים מעט את תגובתם מפתחים יכולת הרגעה עצמית ושינה טובה יותר, אל תקלקלו אותם.
>> דרכים בדוקות שיגרמו לתינוק לישון
>> כמה שעות תינוק אמור לישון בלילה?