מערכת הבריאות האמריקאית ידועה כאכזרית לעיתים. מי שלא שפר עליו מזלו לקבל ביטוח בריאות מקיף דרך מקום העבודה, או שהוא לא עני או זקן מספיק כדי להיות זכאי לביטוח בריאות מהמדינה – יכול בקלות לאבד את כל רכושו עקב תשלום על שירותים רפואיים. ומילא שהאמריקאים מעדיפים את זכויות הרופאים וחברות הביטוח הדרקוניות על פני אלה של האזרח הקטן – מתברר שגם למי שיש ביטוח, הוא לא תמיד מועיל לו.
תחקיר שפורסם לאחרונה ב-USA Today, מצאה שארה"ב היא המקום הכי מסוכן בעולם מבין המדינות המפותחות ללדת בו. מדי שנה בארה"ב, למעלה מ-50 אלף אמהות נפגעות באופן קשה במהלך או אחרי לידה. 70 מהן מוצאות את מותן. התחקיר של המגזין שנקרא deadly deliveries, לידות קטלניות, טוען שנשים מתות וסובלות מפגיעות שהופכות אותן לנכות או משנות להן לחלוטין את החיים, במהלך לידות, מאחר שבתי החולים לא עוקבים אחר אמצעי הבטיחות הידועים מזה שנים ארוכות.
מיתות אמהיות בארה"ב נמצאות בעלייה יציבה מזה זמן, וכעת ארה"ב זוכה לתואר המפוקפק של להיות במקום הראשון במדינות המערביות. יו אס איי טודיי ניהלו חקירה מקיפה בת ארבע שנים, אל תוך מחלקות הנשים והיולדות של בתי החולים באמריקה, דיברו עם לא מעט משפחות שאיבדו אמא ועם נשים שנפגעו לצמיתות במהלך הלידות שלהן. מקרה מתואר אחד הוא של אלי לאורי, שסבלה מדימום פנימי לאחר שילדה באמצעות ניתוח קיסרי. במקרה שלה לקח לצוות הרפואי שעות ארוכות לפעול על אף סימני האזהרה, ובמשך הזמן הזה היא כמעט דיממה למוות. לאורי נזקקה בסופו של דבר לניתוח כריתת רחם כדי לעצור את הדימום. היא ובעלה, שון, תבעו את בית החולים נוקס קומיוניטי הוספיטל באוהיו, והגיעו לפשרה מחוץ לבית המשפט. בית החולים והרופא הכחישו שעשו משהו לא תקין.
מומחים טוענים שלפחות 50 אחוז ממקרי המוות של נשים כתוצאה מלידות היו יכולים להימנע אם הן היו מקבלות טיפול רפואי טוב יותר. ללא ספק מדובר בעובדות קשות לעיכול. בארה"ב, אחת המדינות העשירות והמתקדמות בעולם, משלמים הון עתק על ביטוחי בריאות ושירותי בריאות. אבל יש נשים שעבורן זה פשוט לא מספיק.
"אנחנו לא מדברים רק על הנשים שמתות, אנחנו מדברים גם על 50 אלף נשים אמריקאיות שסובלות מסיבוכים ונזקים שמשנים להן את החיים", אמרה הכתבה החוקרת של יו אס איי טודיי, אליסון יאנג ל-CBS. יאנג אמרה ששתי הסיבות המובילות למיתות בלידה או אחריה הן פציעות ודימומים קשים, ולחצי דם גבוהים באופן חמור, כאלה שמצריכים מבתי החולים לעקוב באדיקות אחר לחץ הדם של החולה וכמות הדם שהיא מאבדת בלידה.
הצוות שערך את התחקיר הראה שהצוותים הרפואיים לרוב עושים הערכה גסה של כמות הדם שיולדת איבדה בלידה, במקום לקחת מדדים ולאתר סימנים מדאיגים שמשהו לא בסדר. "הדברים האלה ידועים כבר הרבה מאוד שנים בתור מה שצריך לעשות עם יולדות, יש פרוטוקולים, אבל הם צריכים להפוך להיות בסדר העדיפויות של בתי החולים", אמרה יאנג. "יש קבוצות וארגונים שעוסקים בדיוק בזה, והם מנסים להפיץ צ'ק ליסטס שיעזרו לצוות לעקוב בצורה יותר רצינית".
אחת המדינות שבהן המצב שונה היא קליפורניה. שם מעודדי הבטיחות בבתי החולים עושים את עבודתם, והצליחו להחדיר את הפרקטיקות הנדרשות לתוך המערכת, כך שמקרי המוות האמהיים נחתכו בחצי. למרבה הצער, מבהירה יאנג, בתי חולים אחרים במדינה מאמצים את הפרוטוקולים לאט מדי. "בקליפורניה ראינו שבתי החולים הפכו לארלי אדופטרז, כאשר ארגון למען בריאות נשים ממש דחף אותם לעקוב אחר הפרקטיקות מצילות החיים הללו", אומרת יאנג.
התחקיר המלא של יו אס איי טודי כולל גם דירוג של כל מדינה ומדינה לגבי הנזקים לאמהות ומיתות בלידות. הוא כולל גם מדריך עם טיפים למטופלות, שיידעו לדרוש בדיוק את הטיפול שמגיע להן במהלך הלידה.