מייגן מרקל החליטה להצטרף לסינדי קרופורד, אנג'לינה ג'ולי, ג'יזל, מריל סטריפ ודמי מור. כולן החליטו לוותר על שירותיו של בית החולים הקרוב ועל האפידורל, וללדת בבית.
מה שהיה פעם נחלתן של בודדות הפך בשנים האחרונות לתופעה נפוצה, ולאחרונה אף מתנהל משפט התובע מהביטוח הלאומי להשוות את זכויותיהן של יולדות הבית לאלו של נשים שילדו בבית חולים.
אז אם החלטתם ללכת על לידת בבית, קבלו כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם (ולספות, השטיחים והווילונות) לעבור בשלום את החוויה:
1. לא חייבים לספר
למרות שמדובר בתופעה מתרחבת עדיין אין קונצנזוס בנושא, וחבל לבזבז אנרגיה מיותרת בוויכוחים עם כולם בנסיון לשכנע אותם בבחירה שלך. "גם כאשר הלידה מתחילה, אין צורך להודיע לכולם", אומר ד"ר אבנר שיפטן, רופא המיילד גם לידות בית. "כדי להימנע מטלפונים שיפריעו למהלך הלידה, או אפילו מביקורי פתע, כדאי להודיע רק בסיום הלידה".
2. מצד שני, בן הזוג חייב להסכים לרעיון
גם הלידה הקלה והיעילה ביותר תשתפר בעזרת תמיכה מקסימלית: מהמיילדת, מהדולה ומבן הזוג. כדי להפיג את חששותיו של בן הזוג, מומלץ שיהיה מעורב בתהליך עד כמה שניתן- יקרא חומר רלוונטי, יהיה נוכח בפגישות עם המיילדת/רופא והדולה וכמובן ייקח חלק פעיל בתכנון הלידה ובמהלכה.
3. חשוב לבחור את הצוות המנצח
המלצות, פגישה אישית והרבה אינטואיציה. בישראל לא ניתן למצוא הרבה רופאים ומיילדות שמסכימים ליילד בבית, ולכן קל למצוא המלצות והתרשמויות על כל אחד מהם. בקשו מהרופא או מהמיילדת לשוחח עם זוגות שעבדו איתם בעבר, והכי חשוב: הסתמכו על הקליק שיש או אין ביניכם. בסופו של דבר, הכימיה היא שתקבע איך תעבור הלידה.
4. לפחות בלידה ראשונה, מומלץ להיעזר גם בדולה
בעוד שהמיילדת או הרופא מתרכזים בצד הטכני והרפואי של הלידה, כדאי שתהיה מישהי שכל תפקידה לתמוך ביולדת מבחינה רגשית.
בחו"ל נוהגות מיילדות הבית לעבוד בזוגות, אולם בשל הביקוש הנמוך ללידות בית בארץ אין בכך כדאיות כלכלית. ואם כבר בעניין המימון עסקינן: מי שגם כך מתקשה לממן את לידת הבית יכולה לנסות למצוא דולה פרו-בונו או דולה בתחילת דרכה, על מנת לחסוך בהוצאות.
5. אל תעשו את זה לבד
בהקשר הזה, המיילדת הוותיקה אילנה שמש, מיילדת מוסמכת ומחברת הספר "המדריך לידה בבית בישראל", מבקשת להדגיש כי לידות בית זקוקות לעזרה מקצועית, שלא ניתן לוותר עליה.
"הטרנד של לידות אנ-אססיטד (שבהן היולדת לא נעזרת במיילדת או ברופא) מסוכן מאוד. אמנם לידה היא תהליך טבעי, אולם יש צורך בהשגחה ובאיש מקצוע שיידע בדיוק מה לעשות במידה שמשהו משתבש", היא מסכמת.בנוסף, בפגישות ההכנה יוכלו המיילדת או הרופא לקבוע האם יש משהו במהלך ההריון המעיב על בטיחותה של לידת הבית, ויוכל למנוע מהיולדת סיכון מיותר.
6. תאמו ציפיות
תארו לרופא או למיילדת את הלידה האידיאלית מבחינתכם, הסבירו להם למה אתם מצפים והיו קשובים להערות ולמידע הרב שתוכלו לקבל מאנשי המקצוע. חשוב לקבוע גם מתי קוראים למיילדת או לרופא, כדי לא להזעיק אותם סתם, אבל גם לא להגיע לשלב מתקדם מדי בלידה בלי עזרה.
>> מה קורה לגוף שלך בכל אחד משבועות ההריון?
7. תזכרו: מיקום, מיקום, מיקום
אילנה שמש ממליצה למי שגרה בקומה שנייה ומעלה לשקול היטב האם ללדת בביתה או לחפש פתרון אחר, מכיוון שאם נוצר צורך להעביר את היולדת לבית חולים, הפינוי מדירה כזו עלול להיות בעייתי.בנוסף ממליצה שמש לוודא כי בית החולים הקרוב ביותר מרוחק פחות מחצי שעת נסיעה ממקום הלידה.
לעומתה סבור ד"ר שיפטן, כי יש מרווח רחב יותר לתמרון: "כל אחד גר בבית שלו, ולידת בית אינה פריבילגיה רק של תושבות המרכז. זאת ועוד, אין בישראל כמעט מקומות שמרוחקים יותר משעה מבית חולים, כך שלמעט מקרים קיצוניים, מקום המגורים לא צריך להיות פקטור בהחלטה על לידת בית".
8. תגיעו מוכנים
לכל לידה חשוב להגיע מוכנים, אולם ההכנה ללידת בית צריכה להיות מקיפה יותר. קראו סיפורי לידות בית וספרים רלוונטיים, שוחחו עם זוגות שכבר עברו את החוויה, צפו בסרטונים בי-טיוב – העיקר לדעת לקראת מה אתם הולכים ולהקל על עצמכם בזמן אמת.
9. השקיעו בהכנה גופנית
ומעבר להכנה נפשית, גם הכנה פיזית חשובה: עיסוי פרינאום בשמן נר הלילה ותרגול נשימות נכונות, שירגיעו את האם ויזרימו המון חמצן לעובר, הם הבסיס. מעבר לכך, כדאי לכל יולדת בית לוודא כי היא מגיעה ללידה בלב נקי ובראש שקט, כשהיא משוחררת מלחצים, הפחדות וחרדות ומוכנה להתמודד וליהנות מהלידה יוצאת הדופן שבחרה לעצמה.
10. ואל תשכחו לשמור על הסביבה
לדברי ד"ר שיפטן, אין צורך ברכישות מיוחדות לקראת לידת הבית, אבל כדאי לדאוג לשעווניות וליריעות ניילון על מנת להגן על המזרנים, השטיחים והספות. תהיו בטוחים שאתם לא רוצים מזכרות מהסוג הזה.
כמובן שיש לדאוג גם לציוד ראשוני לאחר הלידה: פדים עבים ותחתונים חד פעמיים לאם, בגדים ושמיכות לתינוק.