זה קצת פחות נעים מעקירת שן, אבל הרבה יותר נורא מלנשוך בטעות את הלשון. במהלך הלידה יבדקו לך כמה פעמים את הפתיחה – והבדיקה לא כוללת מילוי שאלונים או ראיון אישי, אלא החדרת יד נחושה משהו הישר אל הנרתיק ומשם אל צוואר הרחם, ובמילים אחרות: עמוק עמוק בפנים.
כדי שתדעי מה בדיוק הולך שם, הנה כמה דברים שחשוב לדעת על הפתיחה, אותו ציון שמקבל צוואר הרחם שלך מהמיילדות והרופאים. וטיפ קטן לפני שמתחילים: אם תשימי שני אגרופים מתחת לישבן בזמן הבדיקה, היא תכאב פחות.
מתי מודדים באצבעות ומתי בסנטימטרים?
1. מה זה בכלל פתיחה? הפתיחה היא למעשה סרגל ההתקדמות האישי שלך במהלך הלידה. "למעשה, מדובר במרחק בין שתי אצבעותיו של הבודק, בסנטימטרים. לכן, אם לא מצויין אחרת, המספר שנמסר לכן הוא בסנטימטרים. בדרך כלל, ממש בתחילת הלידה, כאשר אי אפשר להחדיר שתי אצבעות לצוואר הרחם מכיוון שהוא סגור מדי, הפתיחה תוגדר כ"אצבע" או "חצי אצבע", ורק בהמשך יעברו לספור בסנטימטרים. הפתיחה נוצרת כתוצאה מהתכווצויות הרחם, שאת מכירה בשם "צירים" – עם כל התכווצות הרחם "מושך" את הצוואר כלפי מעלה, ומגדיל את הפתח לאט לאט. במקביל, משקל הרחם, המים והתינוק לוחצים מלמעלה, ונותנים עבודה משלהם. וכך,לאט אבל בטוח, את צועדת אל עבר המשפט המיוחל: "פתיחה גמורה, אפשר להתחיל ללחוץ".
2. מה ההבדל בין פתיחה למחיקה? פתיחה נמדדת בסנטימטרים, ומחיקה באחוזים. צוואר הרחם הוא גליל, שאורכו כ-3 ס"מ. במהלך הלידה הוא מגיע לעובי של דף נייר, וציון אחוזי המחיקה משקף עד כמה הספיק להידקק. בלידות ראשונות, האישה מגיעה בדרך כלל לאחוזי מחיקה ניכרים בטרם תתחיל התקדמות ממשית בפתיחה, אולם בלידות חוזרות ההתקדמות של שני המדדים מתרחשת במקביל.
3. חייבים עם הידיים? הבדיקה מתבצעת בדרך כלל באופן ידני, אבל יש אופציות אחרות. כששלפוחית השתן מלאה, אפשר לבדוק את הפתיחה באולטרסאונד בטני, ואם טרם פקעו המים אפשר גם להיעזר באולטרסאונד וגינאלי. כיום נמצאים בפיתוח אמצעים שמונחים על צוואר הרחם ומדווחים על הפתיחה בזמן אמת, אולם עדיין לא נעשה בהן שימוש בחדרי לידה בארץ או בעולם.
4. יש שיטות טבעיות? כל מי שראה הרבה לידות בחייו יודע שלפעמים אפשר לחסוך זוג כפפות, מכיוון שממש רואים על הפנים של האישה באיזה שלב היא נמצאת. בנוסף, ישנה שיטה למדידה חיצונית שכוללת הנחת אצבעות על מפתח הלב והערכת הפתיחה ביחס הפוך לבדיקה הפנימית – כלומר, ככל שאפשר להכניס פחות אצבעות בין רום הבטן למפתח הלב של האישה – הפתיחה גדולה יותר, אולם אין חדר לידה שיתייחס למדידות כאלו כנתון קביל.
5. למה יש הפרש בין התוצאות אצל בודקים שונים? הפרש של חצי ס"מ עד סנטימטר נחשב לסטיית תקן נורמלית, שיכולה להופיע בין בדיקה של שני אנשי צוות שונים. חשוב לציין שמדובר במיומנות נרכשת, והבודקים (רופאים ומיילדות בלבד, יש לציין – לאף אחד אחר אסור לבדוק אתכן וגינאלית) עושים המון בדיקות בפיקוח איש צוות ותיק עד שהם מתחילים למדוד בעצמם.
ומה קורה אם אין פתיחה ואת משוועת לאפידורל?
6. פתיחה יכולה ללכת אחורה? למרבה הזוועה – כן. אם ישנה שלפוחית של מי שפיר שמקדימה את הראש ויוצרת לחץ על הצוואר, ברגע שהיא תפקע יש סיכוי שהפתיחה תתקדם לאחור. מתסכל, אבל כידוע, עוד לא נולד התינוק שלא נולד.
7. למה יש פתיחה מינימלית לקבלת אפידורל? בעבר חשבו שלא כדאי לנשים לקחת אפידורל בשלב מוקדם מדי, כדי לא "לתקוע" את התקדמות הפתיחה. כיום, ברוב חדרי הלידה יתנו לכן אפידורל כשאתן בלידה פעילה (כלומר עם צירים ודינמיקה צווארית כלשהי), כשתהיו כאובות מספיק ותבקשו, ולא יתקטננו על סנטימטר לכאן או לשם.
8. למה קצב הפתיחה שונה מאישה לאישה? ככה. בדיוק כמו שלא כולנו באותו גובה, וכמו שאת ויוסיין בולט לא רצים באותה מהירות. יש טווח רחב להתקדמות נורמלית של הלידה, אבל בדרך כלל, עצירה של יותר משעתיים בפתיחה בשלב האקטיבי (שכל אחד מגדיר אחרת, ונע בין פתיחה 3-6) תגרום לצוות להתערב ולחפש דרכים להניע את העסק: מתן פיטוצין, פקיעת מים או חלילה קיסרי, בהתאם למצב בשטח.
9. האם חתך חיץ מזרז את הפתיחה? לא. החתך מתבצע בדרך כלל ממש לקראת יציאת הראש, בפתיחה מלאה, כאשר רואים שהאישה עומדת להיקרע קרע ספונטני רציני או כאשר יש ירידות דופק ונוצר צורך בחילוץ מיידי של העובר
10. האם בלידות חוזרות הפתיחה באמת מהירה יותר? ברוב המקרים: כן. יש למה לצפות!
סייע בהכנת הכתבה: פרופ' משנה קליני ראיד סלים, מנהל יחידת חדרי הלידה במרכז הרפואי העמק, מקבוצת הכללית
עוד ב-9 חודשים:
>> ואם חשבת, כדאי שתדעי: "סקס אינו מקדם את הלידה"
>> למה יש נשים שמתנגדות להוזלת מחירי התמ"ל?
>> תופעה: נשים בוחרות בניתוח קיסרי כדי לא לפגוע ביחסי המין