גם היום, בשנת 2016, על פלאי הטכנולוגיה ונפלאות המודרניזציה, רב הנסתר על הנגלה בכל הקשור למוות בעריסה בקרב תינוקות עד גיל שנה. "מוות בעריסה הינו מוות המוגדר כמוות פתאומי של תינוק בגילאים חודש עד שנה, שסיבת המוות העיקרית נותרה בלתי מוסברת לאחר בירור קפדני של ההיסטוריה הרפואית של התינוק והמשפחה, בדיקת זירת המוות וביצוע נתיחה שלאחר המוות", מסבירה ד"ר ענת שץ, יו"ר עמותת "עתיד" לחקר ולמניעת מוות פתאומי בתינוקות. רק בשביל לסבר האוזן, בארצות הברית בלבד מתים למעלה מ-3,500 תינוקות ממוות בעריסה מדי שנה והסיבות? למרבה הצער, עדיין לא ברורות.
עתה מעדכן הארגון האמריקאי לרפואת ילדים (AAP - American Academy of Pediatrics ) את ההנחיות הניתנות להורים הטריים, כחלק מהמאבק להקטנת מקרי התמותה הטרגיים האלה. חשוב להדגיש, כי למרות שהגורמים למוות בעריסה לא ברורים, ההנחיות למניעתו דווקא הוכחו כמעט בוודאות שביכולתן להוריד משמעותית את מקרי המוות בעריסה מדי שנה.
אחת ההמלצות המרכזיות, אם כן, שהתפרסמו הייתה הארכת זמן השהייה של התינוק בחדר ההורים: אם עד היום היה מומלץ שמיטת התינוק תשכון בחדר השינה של ההורים במשך חצי שנה, עתה ממליץ האיגוד שהתינוק יישן בחדר ההורים למשך כל שנת חייו הראשונה. שימו לב שהנחייה אינה מתייחסת ללינה במיטה משותפת, אלא בחלל משותף. "המלצות האיגוד אינן מעודדות שינה משותפת באותה מיטה, אלא לינה במיטה נפרדת בחדר ההורים. מחקרים הראו כי בדרך זו פוחת הסיכון למוות פתאומי בכ-50%", מציינת ד"ר שץ.
"לינה בחלל אחד עם ההורים קיימת מאז ומעולם, גם כיום לינה מסוג זה מאוד מקובלת בתרבויות שיבטיות לדוגמה באפריקה. לינה בחדרים נפרדים היא למעשה מענה לצורך עבור הורים עובדים", מוסיפה יועצת השינה לריסה גינת. "לינה משותפת מגיעה ממקום מאוד טבעי והישרדותי, כאשר ההורה והילד נמצאים בחלל אחד, ההורה הרבה יותר ער לסימנים של התינוק ולשפת הגוף שלו ויכול להעניק מענה מידי לכל צורך שמתעורר. לעומת לינה בחדרים נפרדים בה הבכי של התינוק מתווך ע"י מכשור אלקטרוני, כך שפעמים רבות הורים יזהו את הצורך בשלב מאוחר הרבה יותר. כיום נוהגים הורים רבים להעביר את התינוק לחדר משלו החל מגיל שלושה חודשים מתוך מחשבה כי הסיכון למוות בעריסה קטן ונוכחות ההורים בחדר עלולה להפריע לשינת התינוק, המחקר החדש טוען ההפך ומאשש את האינסטינקטים הבסיסיים של כל הורה טרי לרצות בקרבת התינוק שלו. יתרה מזו, כבר בשנות ה 90 במחקר שנערך בבתי יולדות בארה"ב נמצא כי תינוקות בביות מלא ישנו שינה איכותית וארוכה יותר לעומת תינוקות אשר שהו בתינוקיה.
אגב, אם בניתם על מוניטורים למיניהם, אתם יכולים לזנוח אותם, כי לפי האיגוד הם לא מועילים באמת למניעת מוות בעריסה. "לינה בחדרים נפרדים בה הבכי של התינוק מתווך על ידי מכשור אלקטרוני מגדילה את זמן התגובה, שלעתים יכול להיות קריטי", מסבירה גינת.
אם תהיתם כיצד תצליחו לישון במשך שנה שלמה עם אורח בחדר, חשוב לזכור שההנחיות אינן סותרות את לימוד תהליכי השינה השונים בקרב תינוקות בגילאים האלה. "אפשר להמשיך ללמד את התינוק להירדם באופן עצמאי מגיל חמישה חודשים, למי שמעוניין בכך גם לאור ההנחיות החדשות", מציינת שלי פורפר רוזן, יועצת שינה מהמדריך לשינה מתוקה. "בכלל, אנחנו ממליצות להעביר את התינוק לחדר חדש רק כשההורה מוכן ומרגיש שהתינוק מוכן, עכשיו זה כנראה יהיה בגיל שנה".
המלצה נוספת שעודכנה על ידי האיגוד היא התרת ההנקה במיטת האם, שבעבר הייתה אסורה מכל וכל. אם בעבר נתבקשה האם לשבת על ספה או על כיסא בעת ההנקה, מקרים טרגיים של תינוקות שנפלו במהלך ההנקה לאחר שהאם נרדמה הובילו לשינוי ההמלצה הזו והיום ניתן להניק בשכיבה במיטה. בתום ההנקה מתבקשות האמהות להחזיר את התינוקות היישר למיטתו הסמוכה. "במהלך ההנקה מופרשים אנדרופינים ואוקסיטוצין, אשר מרגיעים גם את האם וגם את התינוק ותורמים רבות לתהליך השינה של שניהם", מסבירה גינת. "הנקה בשכיבה מעניקה לאמא את האופציה לנוח בזמן שהתינוק יונק וישן. הקרבה לאמא עוזרת לתינוק להירגע ולישון שינה טובה ואיכותית יותר", היא מסכמת.
תזכורת: כל ההנחיות למניעת מוות בעריסה
1. הימנעו מעישון; בעת העישון סופג עורה של האם את עשן הסיגריות והחומרים הרעילים המתלווים אליו, כך שתינוק המכורבל באמו יכול לנשום חומרים אלה. כמו כן החומרים הרעילים של הסיגריות עוברים בהנקה.
2. הימנעו מצריכת אלכוהול או חומרים נרקוטיים אחרים; כאשר נרדמים יחד עם תינוקות חשוב לא להיות תחת השפעה של שום חומר בעל השפעות נרקוטיות לדוגמת אלכוהול או אפילו אנטיהיסטמינים, העלולים לשבש את תגובות האם לתינוק בזמן השינה.
3. השכיבו את התינוק על גבו, על מזרן קשיח; חשוב לוודא כי במיטה אין חוטים, כריות, משחקים ובליטות.
4. שמרו על אוורור בחדר השינה של התינוק; חשוב לשמור על זרימת אוויר טובה בחדר ולוודא שגם התינוק לא מחומם יתר על המידה.
5. תנו לתינוק מוצץ במהלך השינה; מחקרים רבים מראים כי מתן מוצץ במהלך השינה מפחית באופן משמעותי את הסיכוי למוות בעריסה. הסיבה לכך ,ככל הנראה, נעוצה בכך שהמוצץ משאיר את פניו של התינוקות למעלה וכך נשארות דרכי האוויר פתוחות. אם אתם מפחדים מבלבול פטמות, תנו מוצץ אחרי שההנקה התבססה.
6. הנקה, הנקה, הנקה; מחקרים הראו כי אחוז מקרי המוות בעריסה בקרב תינוקות יונקים היה נמוך חד משמעית מאלה בקרב תינוקות שלא ינקו. ההמלצה היא להמשיך בהנקה עד שהתינוק בן חצי שנה לפחות.
7. את יכולה להניק במיטה; בעקבות מקרים מצערים של נפילות תינוקות מידי אמהות עייפות בזמן ההנקה, ההמלצות החדשות מתירות הנקה במיטת האם במקרים של עייפות. יש להניק את התינוק כשאת שכובה על הצד במיטתך ולהחזירו למיטתו מיד בתום ההנקה.
8. מקמו את מיטת התינוק בחדר ההורים: כאמור ההמלצות החדשות ממליצות כי בשנת חייו הראשונה של התינוק רצוי שהתינוק יישן במיטה משלו בחדר ההורים.
9. אתם יכולים לוותר על מכשירי אזהרה; הם מלחיצים ולא באמת קיימת הוכחה כי אמצעי התראה הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.
>> טקסס, ארה"ב: התינוק שנולדה פעמיים