רוצים להפתיע את היולדת הטרייה במתנה מקורית ומזינה במיוחד? במקום עוד ערכת טיפוח פשוט תפנקו אותה במנת אוכל בריאה וטעימה. אלו מזונות מומלצים בתקופה זאת? הנה לכם מגוון עצות וגם כמה מתכונים.
אף אחד לא מצפה מאישה שילדה לפני כמה ימים שתחגור סינר ותבשל לעצמה משהו. היא בהלם, היא טובעת בהורמונים, שחצי מהזמן עושים לה לבכות ובחצי השני רק לרצות למות בשקט, היא עייפה כמו שאי אפשר לדמיין, ובעיקר – כל כולה מושקעת בהיכרות עם היצור הקטנטן שעד ממש לא מזמן היה הבטן שלה. בואו נגיד את זה ככה: אם היא זוכרת לאכול, זה כבר טוב.
לכן יותר משהיא צריכה סבונים וקרמים לטיפוח, שמשום מה התקבעו כמתנה אידיאלית ליולדת, מה שהאמא הטרייה באמת זקוקה לו זה קצת טיפוח למקרר.
אז מה להביא?
אוכל שאפשר להקפיא. קודם כל אנחנו מחפשים אוכל שעומד בהקפאה בכבוד. שרדני הקפאה מצטיינים הם שניצלים, קציצות בשר, פשטידות וירקות ממולאים (מלבד כרוב). לעומתם תפוח אדמה, דלעת, בטטה וגם דגים מיסמרטטים בהקפאה. אם אתם מתעקשים על דגים (שהם אמנם מאוד בריאים) – לכו על קציצות דגים, שכן שורדות הקפאה, ותבשילי ירקות הביאו רק בכמות קטנה.
אוכל שטעים גם קר. צאו מנקודת הנחה שהיולדת לא תמיד תוכל להתפנות לארוחה מסודרת, ולפעמים, בהתקפי רעב קשים, היא תחטוף מה שיש, בלי לחמם ובלי להשתמש בצלחת ובסכו"ם. לכן מומלץ לפנק אותה במאכלים שטובים גם בלי חימום, ושאפשר לאכול ביד אחת (כמו שניצל, פשטידה או קציצות מטוגנות).
אוכל מזין. מאכלים זמינים וחטיפים זה חשוב, אבל חשוב לא פחות שהם יהיו גם מזינים ומאוזנים: מאכלים עשירים בברזל, סידן ואבץ חשובים לכל אישה אחרי לידה, ופי כמה לאישה שגם מיניקה. כבד עוף הוא המאכל העשיר ביותר בברזל, לכן כבד קצוץ וקציצות עדשים, שעשירות גם בברזל וגם בסידן, הם אחלה תשורה. עוגת פירות יבשים גם היא ממש אידיאלית, משום שהפירות היבשים מכילים המון סידן וברזל, ומתיקותם (אם מדובר בכאלו שלא הוסיפו להם סוכר) טובה יותר לגוף מזו של סוכר לבן פשוט.
זהירות, גזים. רוב האמהות המיניקות מעדיפות לא לאכול מאכלים מעוררי גזים, מחשש שאלה יעברו לתינוק וימררו את חיי המשפחה כולה. מה שמוציא מהתמונה את כל משפחת המצליבים (שעמה נמנים למשל הברוקולי, הכרוב והכרובית) ורוב סוגי הקטניות (בעיקר אלו הדורשות בישול ארוך כמו שעועית וגרגרי חומוס).
אוכל קליל. נשים רבות סובלות אחרי הלידה מבעיות שהופכות את כל נושא היציאות לרגיש במיוחד, ולכן תזונתן צריכה להיות קלה במיוחד לעיכול. לוו כל מאכל בשרי שאתם מביאים ליולדת בירקות עשירים בסיבים תזונתיים (שעועית ירוקה, קישואים, תרד מוקפץ), לפשטידות ולמלית של הממולאים השתמשו בקמח מלא ואורז מלא, ולרטבים לתבשילים אל תחששו להוסיף כמה שזיפים מיובשים.
והנה גם מתכון:
עוגת פירות יבשים
100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
גרם אגוזי פקאן קצוצים גס
50 גרם אגוזי מלך קצוצים גס
50 גרם תמרים מגולענים וחתוכים לרבעים
50 גרם שזיפים מיובשים מגולענים וחתוכים לרבעים
50 גרם משמשים מיובשים
100 גרם צימוקים
קליפה מגוררת של תפוז אחד
רבע כוס תה חזקה מאוד, לא ממותקת
100 גרם סוכר חום
2 ביצים טרופות
100 גרם קמח
כפית אבקת אפייה
קורט קינמון
קורט אגוז מוסקט טחון
אופן ההכנה:
1. משרים את הפירות היבשים וקליפות התפוז בכוס התה
2. מחממים תנור לחום בינוני גבוהה 180 מעלות משמנים ומקמחים תבנית אינגליש קייק
3. מקציפים יחד את הסוכר והחמאה עד שמקבלים תערובת בהירה ואחידה
4. את הקמח, אבקת האפייה הקינמון והמוסקט, מערבבים יחד בקערה נפרדת ומוסיפים בתנועות קיפול לתוך תערובת החמאה. לתערובת שנוצרת מוסיפים את התה יחד עם קליפות התפוזים, האגוזים, הצימוקים ורבעי השזיפים המיובשים, והתמרים.
5. את התערובות יוצקים לתבנית ואופים במשך כ-35 דקות. כדי לוודא שהעוגה מוכנה יש לנעוץ בה קיסם, אם הוא יוצא יבש - העוגה מוכנה, אם הוא מכוסה בבלילה, אפו את העוגה מספר דקות נוספות ובידקו שוב.
6. אם במהלך האפייה חלקה העליון של העוגה משחים מהר מדי או מתחיל להיחרך, אפשר לכסות אותה בנייר אלומיניום ולהסיר אותו כמה דקות לפני תום האפייה.
7. כשהעוגה מוכנה הניחו לה להצטנן בתבנית 40 דקות.