הגיע הזמן לעשות קצת סדר: לא, אני לא שייכת לכת. לא, אני לא מתנגדת לחיסונים (דווקא אוהבת זריקות, בכלל רציתי להיות אחות) ובכל זאת בחרתי שלא לחסן את בנותיי (חלקית לפחות). מי אלו, ההורים כמוני, שיוצאים נגד המלצות משרד הבריאות - איך הם מעזים?
אז תרשו לי להציג את עצמי: אני בת 37, אמא לשתי בנות (8 ו-3.5), עורכת דין בתחום הביטוח (תחום אפור וקודר רחוק מהחיים הרוחניים המייחסים לי), חיה במרכז הארץ ולא ביישוב מבודד בצפון. הורים שלקחו בחירה כמוני הם אקדמאים, בוגרי מכון וייצמן ותארים מתקדמים שונים, אחיות, רופאים, אנשי מדע ומחקר, אנשי הייטק, מהנדסי אווירונאוטיקה, שמאיי מקרקעין, עורכי דין - ובקיצור אנשים משכילים ונאורים בדיוק כמוכם. מפתיע? לא בטוח.
כתבתי בעבר על הבחירה שלי בנושא חיסונים, לפני כמה שנים טובות בתחילת דרכי כאמא, וגם כתבתי על הבהלה שהייתה כאן בארץ בשנת 2013 בגלל נגיף הפוליו שמצאו בביוב. ובינתיים חלפו כמה שנים ונולדה לי בת נוספת, והייתי צריכה לעשות שוב בחירה. מושכלת!
מאחר ובעמי אני חיה, אני כל הזמן מוצפת בתגובות, מסרים, כתבות, בכל מדיה אפשרית - שאותם הורים שלא מחסנים (במקרה שלי חלקית) שייכים לאיזו כת או קוראים מידע שאינו מבוסס, שהם מקבלים עצות מד"ר גוגל (really?) ושאותם הורים מסכנים את האוכלוסייה כולה.
אני חלילה לא מזלזלת בהורים שבחרו לקבל את המלצות משרד הבריאות במלואן (לא חובה יש לזכור), אני למשל קיבלתי חלק קטן מהן, אבל, וזה האבל הגדול, בחרתי לעשות זאת רק אחרי שלמדתי את הנושא. ואיך למדתי את הנושא? לא מדר' גוגל, אלא מאנשי רפואה ומחקר אשר למדו בעצמם על החיסונים. ביניהם: מומחית לרפואת ילדים, רופא מומחה למחלות זיהומיות ולשעבר מנהל מחלקה בבית חולים, מדענית בתחום הביוטכנולוגיה ואימונולוגיה וכן בוגר מכון ויצמן למדע לביולוגיה שכתבו, העבירו הרצאות בנושא וישבו והסבירו לי על היתרונות והחסרונות של החיסונים וכן על הסכנות מהמחלות.
במקביל גם פניתי לאנשי מקצוע מתחום הרפואה הקונבנציונאלית שנתנו לי ייעוץ מקצועי ואישי לבניית תכנית חיסונים שמתאימה לילדות שלי. בלי שיקויים, בלי וודו – אלא ייעוץ מקצועי מבוסס מדע ומחקר ובעיקר מבוסס על הרבה מאד ידע בנושא.
למה לניתוח לוקחים חוו"ד שנייה ולחיסון לא?
אני בטוחה שכל הורה שיגידו לו שילדו צריך ניתוח, יילך לבדוק לקבל חוו"ד נוספת, אז למה אנחנו לא עושים כך גם בתחום החיסונים? כדאי (וחשוב) שתדעו שלא כל החיסונים יעילים (חלק מהמחלות עדיין כאן, למרות שיעור התחסנות גבוה), תדעו שלא כל החיסונים בטוחים (יש נפגעי חיסון בארץ ובעולם), ותדעו שלא, לא כל המחלות מפחידות כמו רוצים שתחשבו.
ואסיים בחוויה קטנה מהשטח שדי מסכמת את הידיעה שלא כל חיסון הוא יעיל וחשוב להפעיל שיקול דעת. לפני מספר חודשים בנותיי חלו באבעבועות רוח, בדיוק כמוני בילדותי. הן נדבקו מילדים בגן שחוסנו בחיסון, חיסון מוחלש. הן חלו בקלות במחלת ילדות קלה ועכשיו הן מחוסנות לכל החיים, אני מרוצה. לעומתן, ילדות של חברתי שחוסנו בחיסון לאבעבועות הרוח (המוחלש, כן) חלו אף הן באבעבועות רוח. זה מקרה אחד מני רבים שמעלה דיון ומעורר מחשבה.
מה שלא יהיה, אני מקווה שתבחרו לקחת החלטה מושכלת על בריאות ילדיכם, וכשאתם מחליטים לחסן זה כי אתם יודעים ומכירים את היתרונות ואת החסרונות. איך עושים את זה? הנה 5 שאלות ובדיקות שאתם מוזמנים לעשות לפני הדקירה:
1. חשוב שתבדקו לפני כל חיסון, לאיזו מחלה הוא מחסן? מניסיוני, הרבה הורים לא יודעים לאלו מחלות ילדיהם מחוסנים.
2. חשוב שתבדקו מה הסיכוי לחלות במחלה ומה הסיכוי לסיבוכי מחלה, האם יודעים לענות לכם?
3. חשוב שתבדקו מה הסיכוי שהחיסון יגן עליכם באם יפגוש את המחלה? אני מניחה שיאמרו לכם כי יש יעילות גבוהה, אני מציעה לבדוק.
4. חשוב שתבדקו כמה מנות חיסון מציעים לכם היום בהשוואה למה שנהוג היה לפני 30 שנה או בהשוואה למדינות מערביות אחרות.
5. והכי חשוב שתבדקו אילו חומרים יש בחיסון, האם יש מחקרים שמראים את הבטיחות שלהם או את הנזק שלהם? וכאן אל תסתפקו בתשובה כללית כי משרד הבריאות יודע מה טוב לנו.
>> חיסונים: זה כדאי?
>> חיסון נגד שפעת: כדאי או מיותר?