זה קורה המון: אתם רואים תינוק חמוד, ופתאום מבחינים במשהו מוזר – יש לו על המצח בלוטה קטנה ואדמדמה, או בין העיניים, או במקום בולט אחר. לפעמים זה נראה כמו כתם לידה, לפעמים זה שטוח, לפעמים בולט; יש לזה צבע סגלגל או ורדרד או אדום, ובדרך כלל לא נעים לכם לשאול מה זה. אז האמת היא, שממש מפתיע עד כמה המנגיומה – כן, זה מה שזה – היא תופעה בלתי מוכרת, ביחס לכמה שהיא נפוצה. מה יש לדעת עליה שאתם בטח לא יודעים?
"המנגיומה היא הגידול השכיח ביותר בגיל הינקות", אומר פרופסור דני בן אמיתי, מומחה לרפואת עור ילדים במרכז מידור קידס, "היא מופיעה בכ-4% מכלל הילודים ושכיחה פי שלוש בבנות מאשר בבנים". ילד אחד מכל עשרה ילדים ממוצא אשכנזי ייוולד עם כתם לידה שכזה, שבדרך כלל יהיה ממוקם על הפנים, על הצוואר או על הקרקפת של התינוק. גם פגים או תינוקות שנולדים במשקל קטן נוטים להמנגיומות.
בעצם, זהו לא ממש כתם לידה: המנגיומה (שרבים קוראים לה "תות") היא צבר של כלי דם בולטים הממוקמים ממש מתחת לעור, היוצרים תפיחה אדומה ונראית לעין. למעשה זהו גידול, אבל הוא לא סרטני וכמעט תמיד אינו מסוכן כלל.
"ההופעה הראשונה של ההמנגיומה היא בגיל מספר ימים", מסביר פרופסור אמתי, "ובמהלך החודשים הראשונים לחיים היא גדלה. לאחר שהיא מגיעה לשיא גודלה מתבצעת נסיגה הדרגתית ואיטית הנמשכת שנים. רק כ-10% מכלל ההמנגיומות ישלימו את הנסיגה בתוך שנה". לאחר שההמנגיומה דוכעת, היא עשויה להיעלם לחלוטין - או להשאיר נגע עור בגוון מעט שונה או צלקת.
80 אחוז מההמנגיומות נעלמות מאליהן, אבל יש גם כאלה שצריך לעזור להן. בגלל שהטיפול אפקטיבי במיוחד בגיל צעיר, ממליצים הרופאים לגשת לאבחון ולהתחיל טיפול, אם יש צורך בכזה, כמה שיותר מוקדם. המנגיומות מסוימות נשארות קטנות, ואילו אחרות גדלות במהירות מסחררת, ממש מיום ליום. לכן המעקב הצמוד חשוב ביותר – במיוחד כאשר מדובר בכתמים על הפנים ועל הצוואר, שעשויים לשנות את מבנה הרקמות הרכות הסובבות אותם. "במקרה של המנגיומה בילוד מומלץ להגיע לרופא עור לשם חוות דעת מקצועית", אומר ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מידור קידס. הרופא יקבע בקלות אם מדובר בהמנגיומה שדורשת התערבות, או באחת שכדאי רק להמשיך ולשים אליה לב. "המשך המעקב ייעשה על ידי רופא הילדים של התינוק, שילווה את השיפור הצפוי במהלך השנה הראשונה", אומר ד"ר רול. אם יש לתינוק שלכם כתם כזה, אל תתנו לזמן לעשות את שלו: גשו לאבחון.
"במקרים בהם יש צורך בטיפול, משיקולים אסתטיים או בשל הפרעה תפקודית, טיפול הבחירה הינו תרופות מקבוצת חוסמי בטא", אומר פרופסור אמיתי. "תרופות אלה מוכרות לעולם הרפואה ומשמשות לטיפול בעיקר ביתר לחץ דם, מיגרנה והפרעות בתפקוד בלוטת המגן. יעילותן של תרופות אלה בטיפול בהמנגיומה נתגלתה באופן מקרי לפני כ-8 שנים, ומאז הוכחה יעילותן ובטיחותן".
אם התינוק לא מגיב לטיפול, לפעמים יש צורך בניתוח. רופא יחליט על ניתוח גם כאשר הגידול מפריע לתינוק לראות או לנשום, למשל. זהו לא ניתוח קוסמטי – כאשר יש על העור נגע שמשבש את האנטומיה או את המראה הטבעי של הגוף, יש לטפל בו.
את הניתוח יבחר הרופא לבצע, לרוב, בין גיל חצי שנה לשנה, במטרה לסיים את התהליך לפני שהילד מגיע לגיל שבו הוא חש בערך עצמי ויכול להיות מודע לאיך אנשים אחרים מסתכלים עליו. הטיפול המוקדם מומלץ כדי למנוע מהילד התמודדויות חברתיות לא נעימות בשל הנגע שעל פניו.
אין מה לחשוש – כל ההמנגיומות בתינוקות הן ברות טיפול. חלקן עיקשות יותר, ואולי ידרשו אפילו ניתוח, אבל אם תקפידו לבצע מעקב, אין סיבה שלא תמגרו אותן בסופו של דבר.