תודו: אחרי הלידה, אחד מהדברים הכי מלחיצים, במיוחד להורים הטריים, זה האמבטיה הראשונה. את החיתול עוד איכשהו למדתם לסגור, אבל בכל הקשור לאמבטיה הדברים הופכים מורכבים קצת יותר: על האיך להחזיק מתווסף גם האיך להרגיע, כי משום מה התינוק שלכם עדיין לא הפנים שאמבטיה זה כיף ואת האירוע המלחיץ גם ככה מלווה פסקול של צרחות אימים.

תינוק באמבטיה (צילום: Mats Persson, Istock)
אחד המלחיצים אם לא ה... האמבטיות הראשונות | צילום: Mats Persson, Istock

רגע לפני שאתם מוותרים על האמבטיה או קוראים, שוב, לסבתא, קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם בתרגול. קחו בחשבון שיש סיכוי שבסוף התהליך הוא שוב יבכה, אבל הפעם כי הוא לא ירצה לצאת מהאמבטיה.     

1. קחו את הזמן. באמת, אבל באמת שלא יקרה שום דבר אם תדחו את המקלחת הראשונה ביום-יומיים. קצת צמר גפן רטוב אחרי המגבון (או במקומו, אם אתם אקולוגיים במיוחד) יעשה יופי של עבודה, ומכיוון שהתינוק שלכם עדיין לא מזיע או משחק בבוץ, זה ממש בסדר אם תדחו את כל העניין בכמה ימים אחרי החזרה הביתה. אתם תתרגלו והוא יתרגל ותוכלו להמשיך הלאה לאתגרים חדשים.

2. הקפידו על טמפרטורה מתאימה של המים. המספרים הרשמיים מדברים 40 מעלות, לכן כדאי ורצוי להשתמש במדחום למים, לפחות בימים הראשונים. אך גם אם אתם משתמשים במדחום, תמיד תבדקו את המים לפני שמכניסים אליהם את התינוק. הדרך הטובה ביותר לחוש את טמפרטורת המים היא להכניס מרפק: ייתכן ותרגישו כי המים קצת קרירים עבורכם, אך היו בטוחים שהם מתאימים בדיוק לתינוק הקטן שלכם. 

3. ותרו על הספוג. בואו נחשוב בהיגיון: אריג לח, שמונח בחדר מלא אדים כל היום. העובש והחיידקים הם רק עניין של זמן, וממש לא מה שהתינוק החדש שלכם צריך. במקום הספוג כדאי להשתמש בכוס פלסטיק קטנה כדי לשפוך עליו את המים.

4. נצלו את הרפלקסים הטבעיים לטובתכם. בשלב הזה רפלקס הלפיתה פועל חזק אצל התינוק. אם תשימו אצבע או שתיים באגרוף של התינוק, שבתגובה ילפות אתכם באחיזת ברזל, זה יעניק לו תחושת ביטחון ויעזור לו להירגע גם במים.

5. הכניסו את התינוק לאמבטיה עם הבגדים. למרות שעד לא מזמן הוא היה ברחם, ושחה עירום במי השפיר, יש תינוקות שממש נלחצים ממגע המים בעור החשוף שלהם. הכניסו את התינוק למים עם שכבה אחת של בגדים, או לכל הפחות – חלק עליון, כדי לרכך עבורו את המעבר מיבש לרטוב. תתפלאו לגלות כמה זה מרגיע. ותברכו אותנו אחר כך.

תינוקת באמבטיה מכוסה בבד (צילום: vladacanon, Istock)
תנסו את זה בבית: חיתול בד או בגד יכול להרגיע פלאים את התינוק במים | צילום: vladacanon, Istock
_OBJ

6. אל תתפדחו להשתמש בעזרים. גם אם קילחת את כל האחים שלך ועשית בייביסיטר לתינוקות של כל השכנות מגיל 12, זה לגמרי בסדר לחשוש כשמדובר בתינוק שלך. יש בשוק המון אביזרים: כיסא דפני, בטיה, צף-קל ועוד, שמחזיקים את התינוק בבטחה ומפנים לך שתי ידיים לשטיפה ולחיבוק שהוא כל כך זקוק לו במים.

7. להכין הכל, אבל הכל, מראש. ודאו שיש לכם סבון ושמפו, כוס או ספוג לרחצה, מגבת בהישג יד ושהמים בדיוק בטמפרטורה הנכונה – לפני שאתם מפשיטים. אין דבר מבאס יותר מלהיזכר ששכחת מגבת שנייה אחרי ששמת את התינוק במים, ולאלתר עם החולצה שלך או עם מגבת הידיים שהצלחת להרים עם הרגל, או להפשיט את הקטן ואז להיזכר שצריך להוסיף מים חמים.

8. ליצור שגרה נעימה סביב האמבטיה. ואפילו טקס. נכון, בהתחלה זה סיוט. התינוק צורח, אתם לחוצים ומזיעים בחדר שחיממתם בשביל האמבטיה ונראה שזה לעולם לא ישתפר. אבל לאט לאט, התינוק יתרגל, ואתם תהיו פחות לחוצים. בינתיים תנסו לייצר שגרה מרגיעה סביב זמן הרחצה: תקפידו על זמנים קבועים, אורות מעומעמים, תינוק לא רעב אבל לא מיד אחרי ארוחה ושירים קבועים, שיהפכו לאט לאט לחלק הנחמד של היום ולא למאבק איתנים.

מה עושים עם תינוק בין יומו? קבלי מדריך תעסוקתי