חצי שנה שהטור הזה באוויר, ובכל פעם אני נהנית מחדש. לחלוק אתכן את הסיפורים האישיים שלי כאמא, רשמים מניסיונם של חברים, חוויות הורים שעברנו ביחד תהליך שינה, והשאלות שלכן, הקוראות. היום אנחנו נשבור קצת את הרצף. בעצם, נשבור מיתוסים בשינה של תינוקות.
למעשה, כל מיתוס נולד מבדל של אמת. אז מה אמת ומה מיתוס בכל אחד מהם?
"ישן כמו תינוק"
אני משערת שרוב קוראות הטור יגיבו לביטוי הזה כך: פחחחח. מן הסתם האמהות שהתינוק שלהן לא ממש ישן בלילה, מייחלות שהוא יישן כמו מבוגר. אז האמת היא, שאחד לחמישה תינוקות אכן נולד עם היכולת "לישון כמו תינוק": הוא נרדם עצמאית עם סימני עייפות ולא זקוק לעזרה כמעט מרגע שנולד.
בדרך כלל, תינוק כזה יהיה תמיד קל בשינה: יירדם בקלות, ישן ברציפות כל הלילה מגיל קטן, יהיה ניתן להעבירו בקלות למיטה אם נרדם במכונית וכדומה. נכון שבדרך כלל זה הילד של השכן ואף פעם לא שלכם, אבל אולי זכיתם והוא אחד לחמישה? ולכן שווה לנסות ולהניח את התינוק לישון בעריסה מיד כשרואים סימני עייפות.
יתר התינוקות (כ-80%) זקוקים לעזרה בהירגעות ובהירדמות בשבועות ואף בחודשים הראשונים: טפיחות, לחישות, ידיים, חום הגוף של אמא ואבא. ניתן ורצוי לעזור להם, כיוון שהם אינם מפרישים מלטונין (הורמון השינה) ולא בשלים ביולוגית לדעת להירדם בעצמם, וגם מתעוררים כל כמה שעות להאכלה.
"מי שהולך לישון מאוחר יקום מאוחר"
הרבה תינוקות נוטים ליקיצה מוקדמת, החל מ-5 בבוקר. לעיתים הורים משכיבים את הילד מאוחר יותר, למשל ב-21:00 בערב, במחשבה שאם ילך לישון מאוחר יותר, גם יקום מאוחר יותר. אבל האמת היא שהדבר פועל אצל רוב התינוקות "הפוך על הפוך": השכבה מאוחרת מדי מביאה את התינוק למצב של עייפות יתר, שעלולה לפגוע באיכות השינה ואף לגרום ליקיצה מוקדמת מדי.
שעת השכבה אידיאלית לתינוקות ופעוטות היא בין 18:30-20:00, כל תינוק והזמן שלו בטווח זה. אם התינוק שלכם קם מוקדם מדי, הדבר הראשון שיש לעשותו הוא דווקא להקדים לו את שעת ההשכבה: ייתכן שאם יישן מוקדם יותר יישן טוב יותר, ויקום מאוחר יותר.
"טלוויזיה/מובייל מעל הראש מרגיעים תינוקות, במיוחד לפני השינה"
הילדים שקטים כי הם מהופנטים, בולעים צבעים וצורות וצלילים ותנועה וסופגים גירויים רבים מאד. הגירויים רבים מדי עבורם ומהווים מסיבת דיסקו בעיניהם. זה לא מרגיע, רק מסיח את דעתם, מקשה עליהם להירגע, פוגע באיכות השינה ואף עלול לגרום לביעותי לילה.
"תינוק שמתעורר בלילה ובוכה – כנראה שהוא רעב ויש להאכילו"
תינוק בן יומו אוכל כל שעתיים שלוש, והוא לא מבדיל בין יום ולילה בתחילה. בין גיל 5 חודשים ועד גיל שנה לכל המאוחר, ניתן להשאיר האכלה אחת בלילה (אם בכלל). מגיל 5-6 חודשים, ברגע שהרגלי השינה והתזונה של התינוק בריאים וטובים, אנו צופים שהתינוק יפסיק לקום מעצמו להאכלה זו, כאשר הצורך מתוך רעב בלילה ייעלם.
במידה והתינוק מתעורר להאכלה לילית יותר מפעם אחת בלילה מגיל חמישה חודשים, כנראה שמדובר בהרגל ותלות ולא ברעב. התעוררות בשעות קבועות מעידה על הרגל ולא על צורך: תינוק שמתעורר לאכול כל שעה פיתח תלות בהאכלה, או במציצה, כדי להירדם. הוא מתעורר כל מחזור שינה וזקוק שוב להרגל שלו על מנת לחזור ולישון.
"הוא מתעורר ללא הפסקה? שיניים!"
אם מתוך שגרה של שינה טובה, לפתע התינוק מתעורר בלילה לא רגוע ובוכה, והדבר מלווה באחת או יותר מהתופעות הבאות: ריור מוגבר, הכנסת היד לפה לעיתים קרובות, חום נמוך או צינון – כנראה שהוא עומד להוציא שיניים. הוא מתעורר מהכאבים, שמתגברים בשכיבה במאוזן, ויש להרגיע אותם באמצעות משחה או בכאבים קשים אפילו אקמולי. ההפרעה לשגרת השינה במקרה הזה תארך כ-3 עד 5 ימים לכל היותר, אם בכלל. אבל שימו לב - אם לתינוק שלכם לא היו הרגלי שינה טובים מאז ומעולם, והוא לא ישן לילה רצוף מאז שהוא נולד - אז כנראה שזה לא שיניים.
"הכי טוב לתת לתינוק להירדם במיטה עם בקבוק"
הסיכונים גדולים מאד: התינוק עלול להיחנק מהחלב אם נרדם תוך כדי אכילה; סיכון לדלקות אוזניים; עששת הבקבוק לילדים שכבר יש להם שיניים (למעשה אוכלים אחרי צחצוח השיניים משקה מלא בסוכרים). מעבר לסיכונים, מבחינת הרגלי שינה מדובר ביצירת תלות בין האכלה לשינה. התלות הזו היא הקשה מכולן לגמילה והיא יוצרת התעוררויות מרובות, עד כדי אחת לשעה!
יש לנתק את ההקשר בין האכלה ושינה: להאכיל מחוץ למיטה ולחדר התינוק, למשל בסלון; לא לאפשר הירדמות על הבקבוק וליצור הבדל של עשר דקות לפחות בין הבקבוק להשכבה עצמה. בפרק זמן זה ניתן לערוך טקס שינה, שיפריד בין הבקבוק לשינה.
"כדי לגמול מהאכלת לילה צריך לתת מים במקום חלב"
מים מהווים גורם תלות בדיוק כמו חלב. התלות היא לא בחלב, אלא בפעולת היניקה ובהורה שמגיע עם הבקבוק. יש ילדים שמגדילים את כמות המים בלילה בהדרגה, והדבר מסוכן לבריאותם; כן, יש דבר כזה יותר מדי מים! תינוק או ילד יכול לישון לילה שלם רצוף ללא מים, כמובן אם הוא לא חולה, מקיא או מיובש. את הגמילה מבקבוק החלב יש לעשות באופן הדרגתי, ולא לתת מים במקום - אלא להחזיר לישון במיטה בעקביות ובהתמדה.
"לא מעירים תינוק ישן"
אז נכון, לא נעיר תינוק ישן באמצע הלילה, וגם לא תינוק ישן במהלך היום כאשר הוא חולה, חלילה. אך למעשה, מגיל קטן רצוי להעיר תינוק במהלך תנומות היום, לאחר שלוש שעות בכל תנומה - כדי שלא לפגוע בשנת הלילה שהיא החשובה להתפתחות הילד. אם ישנים יותר מדי ביום (מעל לשעתיים/שלוש ברציפות) ולא במידה הנכונה, התינוק עלול להחליף בין יום ללילה.
*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים
יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לה