לפני כמה שנים, פנתה אליי באמצעות הפייסבוק אמא מאוד מאוד עייפה. היא הייתה כל כך עייפה, מכיוון שבמשך השנה האחרונה בחייה היא התעוררה כל שעה שכן התינוק בן השנה שלה היה מתעורר ודורש הנקה בכדי לחזור לישון. כמה דקות של מציצה והוא נרדם. ושוב ושוב בכל שעה עגולה. ככה במשך שנה שלמה. היא שיתפה אותי שיש לה עיגולים שחורים מתחת לעיניים ושהיא לא מבינה איך החזיקה כך מעמד עד היום, אבל אז קראה פוסטים של אמהות אחרות, הבינה שלא כל התינוקות מתעוררים כך ושהמצב חייב להשתנות.
בזמן שהיא פנתה אלי, עדיין לא הייתי יועצת שינה ומנחת הורים מוסמכת, אך צברתי ידע רב בלמידה אוטודידקטית ומוניטין ברשת כיועצת שינה חובבנית. לפני כארבעה חודשים, הייתי כבר בעלת ניסיון כיועצת שינה מוסמכת, ועדיין קמתי פעם בלילה להאכיל את בתי הקטנה רוני בת ה-7 חודשים. היה לה סדר יום מהספר, הרגלי שינה נפלאים מינקות, היא נרדמה בקלות במיטתה בכוחות עצמה ואף עברה לישון עם אחותה הגדולה בחדר שהפך כעת להיות החדר של הבנות. ועדיין, קמה פעם אחת בלילה לאכול. מתי זה נגמר? איך? האם גמלתי? חכו בסבלנות לתשובות.
***
שתי אמהות עייפות פנו אלי בעקבות הטורים הקודמים בשאלה כיצד לגמול מהאכלת הלילה.
שירן שואלת: "אני אמא לטליה בת השנה. טליה ילדה מקסימה ומדהימה, תודה לאל, אך לצערי היא עדיין קמה בלילה. לפעמים 3 ו-4 פעמים בלילה, לפעמים היא נרגעת עם לטיפות או שאני מרימה אותה מנדנדת אותה קצת ומניחה במיטה והיא טיפה נרגעת, חוזרת לישון וקמה אחרי שעה - ואז מה שירגיע אותה יהיה רק בקבוק.. ה צ י ל ו !! מה אני אמורה לעשות?? זה פשוט קשה! במשך שנה שלמה אני חיה ככה וזה פשוט לא קל..
חיה שואלת: "יש לי בן בן 3 וחצי ותינוקת בת עשרה חודשים. מהיום הראשון שנולדו פעלתי לפי הלוחשת לתינוקות ומעולם לא קטפתי פירות בלילה. הבן התחיל לישון רצוף רק בגיל שנה וחצי והבת מתעוררת להנקה כל שעתיים ולפעמים גם כל חצי שעה. אני מאד עקבית בסדר יום ובסדר לילה ובכל זאת אני מותשת, אם אני לא מניקה אותה כשהיא מתעוררת היא לפעמים צורחת שעתיים רצוף ומעירה את כל הבית. אני יודעת שהיא בריאה ולא סובלת מכאבים כי היא מיד נרגעת עם הנקה. היא אפילו יותר קשה ודורשת ממה שהבן היה, שגם הוא לא היה נוח בלילות אבל הוא ינק הרבה פחות והפחית בהנקות מהרגע שהתחיל לאכול מוצקים. הבת לא מסכימה להפחית והיא מאד דורשת ואפילו לפעמים היסטרית עד שהיא מקבלת הנקה. אני מרגישה שניסיתי הכל ואני כבר מותשת. מה עושים?
***
פעמים רבות פונים אליי עם השאלה: "איך לגמול כבר מהאכלת הלילה?! תעזרי לי להפסיק עם זה...". הרשו לי להפתיע אתכם: אני משתדלת מאד שלא לגמול מהאכלת לילה באופן יזום, אלא להניח לתינוק להיגמל בעצמו כאשר לא יהיה לו יותר צורך בכך. בכל מקרה, כמעט בכל תהליך שאגש אליו, גמילה מהאכלת הלילה תהיה הדבר האחרון שאטפל בו. והנה הסיבות לכך שיסייעו גם לכם להבין האם הגיע הזמן לגמול וכיצד:
תחילה, חשוב להבין האם הילד רעב. שני המקרים שבהם נפתח הטור מייצגים את ההבדל בין ילד רעב לילד שפיתח הרגל לאכול כל הלילה. ילד רעב יקום ויאכל ארוחה מלאה ומשביעה ויחזור לישון למשך שעות מכיוון שהוא שבע, לעומתו ילד שאוכל מתוך הרגל ימצוץ יותר מאשר יאכל וכעבור שתי דקות יירדם, ויתעורר שוב ושוב כדי לאכול ובאמצעות האכילה יחזור לישון. לעתים זה יקרה 2-3 פעמים בלילה, ולעתים התינוק יתעורר כל מחזור שינה (בין 40-70 דקות) לכמה מציצות שאיתן הוא יחזור לישון. בנוסף, ילד רעב יתעורר בדרך כלל בשעות משתנות, בעוד ילד שמתעורר לאכול כאמצעי להירדמות יתעורר בשעות קבועות כך שעל פי רוב ממש ניתן לכוון את השעון על פיו. כמו כן, כמובן שיש לבחון את האחוזון והשינויים בו מאז הלידה, את מספר הארוחות במהלך היום וכמות המזון הנאכלת בכל ארוחה ופרמטרים נוספים על מנת לאבחן בוודאות האם מדובר בילד רעב או לא. בכל מקרה של ספק אני ממליצה להתייעץ עם אשת מקצוע.
תנו לתינוק להפסיק בעצמו
מבחינה מעשית, אני מעדיפה להניח לתינוק להפסיק בעצמו את הארוחה הלילית. לפיכך, בכל תהליך תחילה אבסס הרגלי שינה טובים, אסדיר את סדר היום ואת הארוחות, אוודא שהילד אוכל טוב ובריא ומאזן בין כמויות החלב למוצקים ביחס לגילו, אנחה את ההורים ללמד אותו להירדם עצמאית ועוד. לאחר שביססנו את הגורמים הללו (אשר מתקיימים במקביל), ברוב המקרים ניתן יהיה לראות שהיקיצות להאכלות בלילה הצטמצמו או אף נעלמו מאליהן. ברגע שלתינוק יש הרגלי שינה טובים ובריאים, הוא מצמצם בעצמו את הצורך להתעורר בלילה ולקבל האכלה כדי לחזור לישון. חשוב לומר שבמקרים רבים, ברגע שתינוק מצמצם האכלות בלילה, הוא לפתע מתחיל לאכול יותר טוב במהלך היום, במיוחד מוצקים. הדבר מעודד ומדרבן את ההורים שהם אכן קיבלו החלטה נכונה לגבי ניהול ההאכלות והתזונה של הילד.
לאחר שאני משוכנעת שהתינוק לא רעב בלילה, שיש לו הרגלי שינה טובים, והוא עדיין מתעורר לאכול – רק בשלב הזה אגמול מהאכלת לילה ובאופן זהיר והדרגתי. כאן גם טמונה התשובה לשאלה לגבי ארוחת הלילה של בתי: בגיל 7.5 חודשים, כשבועיים לאחר שעברה לישון עם אחותה הגדולה בחדר, היא הפסיקה להתעורר לארוחה הלילית מיוזמתה. ברגע שראיתי שהיא עומדת ב-11-12 שעות שינה רצופות ללא ארוחה, סמכתי על היכולת שלה ואם התעוררה שוב באמצע הלילה מתוך הרגל החזרתי אותה לישון מיד, ותוך ימים ספורים היא כבר ישנה לילות רצופים מבלי שגמלתי אותה באופן יזום.
בחני את עצמך: איך התינוק שלך נרדם בהשכבה לשנת הלילה?
ואם נחזור אחורה לאותה אמא עייפה וטרוטת עיניים, אספר שהשאלה הראשונה ששאלתי אותה הייתה: "איך התינוק שלך נרדם בהשכבה לשנת הלילה?". ניחשתי את התשובה מראש: הוא נרדם בהנקה, כמובן, וכשמתעורר בכל מחזור שינה מחדר הוא מצפה שוב לינוק כדי לחזור לישון, כי כך הוא למד להירדם. ההמלצה הראשונית היא כמובן ללמד את התינוק להירדם עצמאית, לנתק האכלה ושינה ובכך להתקדם לפתרון המצב. חשוב להדגיש כי יש מקרים מסוימים שבהם התינוק נרדם עצמאית אך עדיין מתעורר מספר פעמים בלילה לאכול. במקרה כזה, יש לבדוק מה הגורמים לכך, לשלול את כל ההשפעות האחרות ולוודא כיצד ההורים מגיבים לכל התעוררות ואיך ניתן לגמול או לפחות לצמצם את מספר היקיצות לארוחה.
ולסיום, להורים לתינוק מעל גיל שנה, ששומר יפה על האחוזון שלו ואוכל מוצקים במידה מספקת, אשר חוששים לגמול מהאכלת הלילה, אומר מה שסיפרה לי חברתי מיכל מארצות הברית כשהתייעצה עם רופא הילדים שלה לגבי ארוחת לילה לילדיה. היא חששה שאולי התינוק רעב, והוא השיב לה: "תגידי לי, את אוכלת במהלך היום או שאת מוצאת את עצמך דופקת שניצל באמצע הלילה?!".
יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לנו ninemonth@mako.co.il
*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים
>> איך מרדימים תינוק שלמד להיעמד?
>> מה טיפ ההורות המנצח שלך?
>> פשוט וכל כך יפה: הריון מצולם בעשרה צעדים