זה קורה במשפחות הכי טובות: הקפדתם על כל הכללים להרגלי שינה בריאים מהיום הראשון לאחר הלידה. בניתם לו סדר יום, יצרתם הפרדה בין יום ולילה, השתדלתם לנתק האכלה משינה, קיימתם טקס שינה בשעה הנכונה - והתוצאות לא איחרו לבוא, ומגיל כמה שבועות הוא ישן שעות ארוכות ברצף. החברות פרגנו, ובשקט (או בקולי קולות) התפללו שגם אצלן בקרוב, ואז הגיע גיל ארבעה חודשים והזמנים הטובים תמו.
פתאום הוא התחיל לקום בלילה לארוחה נוספת, תנומות היום התקצרו ואולי התינוק אפילו החל להתנגד להרדמה. המלאך הקטן שלכם נעלם, ופתאום את הבכי באמצע הלילה שומעים מהבית שלכם. ואז אתם מתחרטים שסיפרתם לכולם, ומתחילים לחשוב מי פתח עין.
תנו לי להרגיע אתכם, בבחינת "צרת רבים חצי נחמה": אתם לא לבד. התינוק שלכם קרא את הספר, ומגיב לשלב הנוכחי בהתפתחותו באופן כמעט טבעי כמו תינוקות רבים בגילו. יש לזה אפילו שם: "משבר גיל הארבעה חודשים".
וואו, איזה עולם מגניב! מי רוצה לישון?
הורים רבים פונים אלי בעקבות המשבר הזה, שיכול להתחיל לצוץ כבר בגיל שלושה חודשים או להגיע רק לקראת גיל חמישה חודשים. יש, כמובן, תינוקות רבים שעוברים את גיל ארבעה חודשים בשלווה וללא רגרסיה בשינה, אז אל חשש: לא כולם נדונו לחוות משבר.
למה זה קורה? סביב גיל ארבעה חודשים מתקיימת אצל התינוק התפתחות מוטורית, קוגניטיבית ותקשורתית מואצת. התינוק מתחיל להבין את הדברים סביבו, מגלה את הקשר שבין פעולה ותוצאה, מתקשר בצורה ברורה יותר עם הוריו, מושיט ידיו לחפצים ואף אוחז בהם, מגלה עניין רב בכל מה שסביבו ומעלה גם רצונות מעבר לצרכים הבסיסיים שלו. ביחד עם הגדלת מרווח השעות בין הארוחות וההסתגלות לכך, קיבלנו תינוק שמתחיל לבחון את הסביבה וגם את צרכיו ורצונותיו בלילות ובימים, מה שדורש ממנו אנרגיה מרובה - שמוצאת שחרור בזמן שבו אמורים לישון, וכן התלהבות טבעית מההתפתחות שמקשה עליו לשחרר ולהירדם.
הרגרסיה יכולה להתבטא בקושי להירדם בלילה ובפרט ביום, בתנומות יום שמתקצרות לפתע, בהתעוררויות מרובות בלילה, בדרישה פתאומית לארוחות ליליות שכבר נגמלנו מהן ובמקביל בירידה בכמות הארוחות במהלך היום, בדרישה מרובה לידיים ועוד.
מה עושים? אם הנחלתם הרגלים טובים מההתחלה, ונתקלתם במשבר סביב גיל ארבעה חודשים של התינוק, נסו ליישם את העצות הבאות: תוך שלושה-ארבעה שבועות לכל היותר המשבר יהיה מאחוריכם.
להפחית גירויים
חשוב להקטין את כמות הגירויים סביב התינוק בגיל הזה. מכיוון שזה אחד הגורמים לרגרסיה, חשוב לברור בזהירות בכל פרק פעילות איזה גירוי או משחק מציבים לפניו כעת, ולא להציף את עולמו במיליון משחקים מרשרשים, מנגנים ומנצנצים. בפרט לקראת השכבה ביום או בלילה, יש להוריד בהדרגתיות את קצב הפעילות, להרחיק את הילד מהצעצועים ומהגירויים ולתת לו לשקוע בשלווה באווירת שינה.
להנחיל שגרה
אם עד עכשיו לא יישמתם שגרה קבועה בסדר היום וכן שגרת השכבה וטקס שינה, זה הזמן להתחיל. החל מגיל שלושה חודשים ההרגלים מתחילים לשקוע ולהשפיע באופן ישיר על התינוק, והקניית הרגלים כאלה יכולה לתקן את הרגרסיה.
להשכיב לישון בזמן בלילה וביום
כמו כן, חשוב להתחיל להשכיב את התינוק בזמן המתאים לתינוקות ופעוטות. בגיל 4-5 חודשים מתחיל להיות מופרש בגוף מלטונין (הורמון השינה) המשרה שינה על התינוק עם רדת החושך. אם תשכיבו אותו בזמן, כלומר בין השעות 18:30-20:00 כאשר המלטונין בפעולה, התינוק יירדם בזמן הנכון לו במקום להיכנס לעייפות יתר המביאה להיפראקטיביות ומקשה להירדם ולישון ברציפות. הדבר יסייע לו להירדם בקלות רבה יותר ואף ישפיע לטובה על הלילה כולו.
מלבד הקפדה על השכבה בזמן לשנת הלילה, חשוב להבחין בחלונות שינה (כלומר, לחפש סימני עייפות ולזהות את הזמן המדויק שבו התינוק מתחיל להתעייף במהלך היום) ולהשכיב בזמן לתנומות יום. אם התנומות התחילו להתקצר לפתע, חשוב להתחיל לטפל בכך מיידית לפני שההרגל יתקבע, ולהאריך את תנומת הבוקר והצהריים.
לרווח בין הארוחות
אם התינוק התחיל להוריד מכמויות הארוחות שלו, כנראה שאתם עדיין מאכילים אותו כמו תינוק בן שבועות ספורים, כלומר כל שעתיים-שלוש. לקראת גיל ארבעה חודשים התינוק מתחיל להחזיק מעמד זמן רב יותר בין ההאכלות, ולכן אינו רעב במידה מספקת כל שלוש שעות. חשוב להתחיל לרווח בין הארוחות, כך שבערך בגיל 4 חודשים המרווח ביניהן יעמוד על 4 שעות פחות או יותר. כך התינוק יחזור לאכול כמויות משביעות יותר בכל ארוחה.
לא לחזור ולהאכיל בלילות
והכי חשוב: התינוק פתאום חזר להתעורר בלילות, ואתם מיד הנחתם שהוא רעב והאכלתם אותו. כך קיבעתם האכלה לילית ישנה-חדשה, ויותר מכך: לימדתם את התינוק שלכם ש"שווה לו" להתעורר שוב להאכלה נוספת, וזהו מדרון תלול. חשוב להבין שברוב המקרים, אם תינוק ישן בלילה שינה רצופה, כנראה שהוא למד לרכז את ההאכלות שלו ביום ושהוא יודע להתמודד נפלא עם שינה ארוכת שעות. סמכו על מנגנון הרעב והשובע שלו: אם הוא התחיל להתעורר בלילות סביב גיל ארבעה חודשים, רבים הסיכויים שמדובר בהרגל כתוצאה ממה שהוסבר כאן ולא ברעב, ויש לנסות כמיטב יכולתכם להחזירו לישון בדרכים אחרות: מוצץ, ליטוף, טפיחות, הרגעה על הידיים ועוד. אם תתחילו להאכיל בלילות, אתם עלולים להגיע למצב שיתחיל לקום להאכלה כל שעה, והרי אין ספק שהוא לא רעב כל שעה.
*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים
יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לה