בחודש מרץ השנה חמי וחמותי טסו לכמה חודשים טובים לארצות הברית. הערכנו מאוד אותם ואת עזרתם, במיוחד בחודשים בהם קמנו בכל יום בשעת יקיצה שנקבעה על ידי הילדות. כשבועיים לאחר שחזרו לארץ, הבנות נסעו לישון אצלם לשישי-שבת ואנחנו יצאנו למסיבה (כן, ממש כמו רווקים), הלכנו לישון באמצע הלילה וקמנו ב... אני קצת מתביישת לספר באיזו שעה. העיקר שזו היתה יקיצה טבעית, משהו שכמעט שכחנו מקיומו. באותו היום אכלנו ארוחת בוקר בשעה שבה בדרך כלל אוכלים ארוחת צהריים, ראינו סרט של גדולים באמצע היום וחשנו חסרי כל מחויבות. גם הבנות חזרו במצב רוח מרומם במיוחד הביתה - איזה כיף שסבא וסבתא חזרו לארץ.
אין ספק שסבא וסבתא פעילים שעוזרים עם הילדים זה נכס, במיוחד בימים אלה של סוף אוגוסט בהם כולם מחפשים פתרונות לילדים בחופשה. אלא שלנו, ההורים, קשה לפעמים להתנתק מהילד ללילה אחרי שהוא צמוד אלינו כל העת. מצד אחד אנחנו חולמים על זה, מצד שני קשה לשחרר. ברור שגם סבא וסבתא נהנים מחברת הנכדים האהובים, עם כל הקשיים הכרוכים בטיפול השוטף בהם. ולכן ראשית, זכרו שהסידור הזה מוצלח לכולם. הסבים מקבלים זמן איכות אמיתי עם הנכדים, הילדים מקבלים קצת יותר פינוק מאשר בדרך כלל ונהנים עם סבא וסבתא האהובים, ואתם זוכים לבלות כמו גדולים ולדעת שהם בידיים טובות.
עוד בתשעה חודשים:
שוטר יילד אישה בצד הכביש והציל את חיי התינוק
כוננות ספיגה: מי מוביל במבחן החיתולים?
פרפרים בבטן: צילומי היריון עם בטן מצוירת
יש משפחות שפחות שפר מזלם והם נאלצים להסתדר בכוחות עצמם רוב הזמן, ויש משפחות שמתגוררות צמוד להורים ולעיתים אף הסבתא משמשת כמטפלת של התינוק, מה שמרגיע מבחינת האמון המלא במטפלת, וכמובן גם כלכלית. בכל אחד מהמקרים, בפעם הראשונה שמשאירים את הילד אצל סבתא לכמה שעות, ובפרט לפני שהות שכוללת לינה, יש לערוך הכנה ותיאום ציפיות. במילים אחרות - איך יוצאים לנופש הקצר הזה בראש שקט?
קשה באימונים, קל בהרדמה
ראשית, אני ממליצה לכתוב בצורה מסודרת את סדר היום של הילד. הדבר ייקל מאד על סבא וסבתא, שלא יודעים בצורה כל כך טבעית וברורה מאליה מתי הוא אוכל פירות, מתי הולך לישון שנת צהריים, ואם יש גם שנת אחר צהריים או לא. כתבו פחות או יותר את השעות, אבל הסבירו שזה רק כדי להקל עליהם ולא מסדר צבאי. כך גם הילד יקבל את צרכיו ואת סדר היום כפי שרגיל אליו, וגם הסבים יחושו רגועים שהם יודעים מה לעשות ומתי.
חשוב כמובן להביא את כל הציוד של הילד איתו - צעצועים אהובים מהבית כדי שירגיש טוב במהלך היום, מנות מוכנות מרוסקות אם אפשרי ושמיכה, חפץ מעבר, מוצצים ואפילו מנורת לילה קטנה אם הוא רגיל לישון איתה. רצוי שהתנאים יהיו דומים ללינה בבית ככל האפשר, כלומר אם התינוק רגיל לישון בבית במיטת תינוק, כדאי להתארגן על לול בבית הסבים - זה עדיף על פני שינה על מזרון. אולם, אם בגן הוא כבר ישן על מזרון ואין אפשרות ללול, אפשר להרגיל אותו שאצל סבא וסבתא ישנים על מזרון.
לפני הפעם הראשונה שהילד ישן אצל סבא וסבתא, ועל מנת שזה יעבור בצורה החלקה ביותר, אני ממליצה לשהות איתו בביתם וגם בחדר שבו הוא צפוי לישון בשעות היום ביחד עם ההורים, ובאופן הדרגתי להשאיר אותו רק עם סבא וסבתא. כדאי שבפעם הראשונה שהולכים לישון אצל סבתא, שאתם תרדימו אותו, ובפעמים הבאות סבא או סבתא. זה גם יקל על ההורים שלכם לעבור את מחסום ההרדמה הראשונה בביתם, ולצפות באופן שבו אתם עושים את טקס ההשכבה וההרדמה, וגם יקל על הילד להירדם כי הדמות המרדימה היא הקבועה - ההורים שבהם הוא בוטח ונותן אמון.
האתגר האמיתי הוא מול הורים שאינם מסכימים עם סגנון ההורות שלנו בכלל, ועם אופן ההרדמה שלנו בפרט. הסבא והסבתא יכולים לא להבין את "תרבות השאנטי שלכם", או לקבוע ש"היא רעבה. תני לה בקבוק והיא תירדם מיד". אני ממליצה להסתייע בהורים ולכבד אותם ואת גישתם וניסיונם העשיר, אבל חשוב להציב את הגבולות מההתחלה כי בסופו של דבר אתם ההורים ואתם מחליטים על אופן חינוכם של ילדיכם. אין נכון או לא נכון, יש מתאים לכם ולגישתכם. חשוב לכבד את ההורים ואת דעתם שהתגבשה לאחר עשרות שנות הורות, אבל חשוב שגם ההורים יכבדו את דרככם.
אני ממליצה להדריך את סבא וסבתא בדרך שלכם, להסביר מדוע זה חשוב לכם, מדוע אתם חושבים שלילדים יהיה קשה יותר להסתגל ל"כללים שונים" ושאתם חוששים בהמשך שהילדים יצפו לכך גם מההורים. בינינו: הילדים יודעים היטב להפריד בין הדמויות המטפלות שלהם. גם אם יתרגלו להירדם אצל סבתא על הידיים, זה לא אומר שהם יצפו להירדם על הידיים של אבא או אמא. ברגע שישובו הביתה הכללים יחזרו להיות כפי שהיו קודם. לכן, בד בבד עם הצגת הציפיות שלכם מול סבא וסבתא, הסבירו להם שאתם מבינים שיכול להיות שיהיה קשה לקטנטנה להירדם, ולכן אתם מציעים להישאר לידה, ללטף אותה או להרים אותה על הידיים.
בכל מקרה, אני ממליצה מאוד להתעקש שלא לחבר בין האכלה והרדמה, אפילו לא אצל סבא וסבתא. זה משהו שיכול לגלוש במהירות ובקלות למערכת ההרגלים של הקטנים ששוב יצפו להירדם על הבקבוק או לצפות לו באמצע הלילה.
*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים