1. כוח רצון ומסירות זה שם המשחק
יש גורם אחד חשוב ומשמעותי ביותר להצלחת ההנקה והוא לא גנטי ולא תלוי ביכולות שלך כאם. מחקרים מראים שהגורם המשמעותי ביותר המשפיע על ההצלחה בהנקה הוא, שימי לב- רצון האם להניק! לכן, כל מה שאת צריכה להכין לקראת הלידה הוא את הרצון שלך, ואת השאר יעשה הטבע.
2. הימים הראשונים חשובים מאוד לביסוס ההנקה
בימים הראשונים אחרי הלידה מתבססת יכולת ייצור החלב שקובעת את כמויות החלב לאורך כל תקופת ההנקה. איך זה עובד? המוח שלך שולח לתאים בשד האחראים על ייצור החלב אותות קטנים בעזרת הורמונים. ההורמונים אומרים לתא כמה חלב לייצר ומתי. בימים הראשונים תאי השד מפתחים קולטנים לאותם הורמונים שמשרתים אותם לאורך כל ההנקה. ככל שיש לך יותר קולטנים, כך יהיה לך יותר חלב. אז איך יוצרים קולטנים? כדי לייצר את הקולטנים להורמוני החלב השד צריך כמה שיותר גירוי. ככל שהתינוק שלך יינק יותר בימים אלו כך יהיה לך יותר חלב לאורך כל ההנקה. אם אין חיבור של התינוק לשד מסיבה כלשהי את יכולה ליצור את הגירוי על ידי שילוב של שימוש במשאבה ובסחיטה ידינית.
3. אל תוותרי על השעה הקדושה
מדוע השעה הראשונה שאחרי הלידה נקראת השעה הקדושה? זהו זמן מאוד מיוחד ביממה הראשונה לחיי התינוק בו הוא ערני ופעיל. בערך שעתיים אחרי הלידה התינוק יתחיל להיות ישנוני ויעבור בין שינה קלה לעמוקה למשך כ-20 שעות. לכן, השעה שמיד אחרי הלידה היא אידיאלית להתחלת ההנקה, לאחר מכן, זה כבר יהיה קצת יותר מאתגר. הוכח שבמגע עור לעור (התינוק מונח בין השדיים, עורו החשוף נוגע בשלך ושניכם מכוסים בשמיכה) רוב התינוקות יזחלו בעצמם ויתחברו אל השד ללא כל עזרה. ההתחברות העצמית של התינוק אל השד תיקח בערך שעה, לבסוף הוא יתחבר, יינק בערנות ויירדם. אז בזמן שתופרים אותך או שאת מתאוששת מהאפידורל בקשי שתינוקך יונח עליך. גם אם את כבר מועברת למחלקה תוכלי לבקש לדחות את הבדיקות מעט ולבלות עם תינוקך לפחות שעתיים. כל זה בהנחה שהלידה עברה ללא סיבוכים. אם יש צורך בבדיקות מיידיות שלא ניתן לדחות, אספי אותו בחזרה כמה שיותר מהר ואז בלי עמו במגע עור לעור. במידה והתינוק לא ינק בשעתיים הראשונות מומלץ לסחוט קולוסטרום מהשד בזמן הזה.
4. אפס הפרדה?
אם את רוצה לקדם את ההנקה שלך כדאי לך לבחור באפס הפרדה (ביות מלא). מחקרים מראים שאימהות שבחרו ביום מלא עם תינוקן חוו פחות קשיים בהנקה והיו יותר שבעות רצון בימים שלאחר הלידה מאלו שתינוקן בילה בתינוקייה. בנוסף, ביות מלא מוריד את הסיכויים למוות בעריסה ומזרז את הגעת החלב הבשל (חלב בעל הרכב שונה מהחלב הראשוני). כדאי שתדעי - אם בחרת בביות מלא והתחרטת, את תמיד יכולה לבקש ביות חלקי.
5. ידע זה כוח
ככל שאימהות יודעות יותר על דפוסי התינוק ביממות הראשונות שלאחר הלידה ועל תהליך ההנקה כך יש להן יותר סיכוי להניק לטווח ארוך. הכנה מוקדמת תעזור לך להימנע מטעויות נפוצות שגורמות לשיבושים בהנקה בתחילת הדרך. השתתפי בקורס הכנה להנקה כדי להעמיק את הידע שלך לקראת המשימה שתעסיק אותך לפחות בימים ובחודשים הראשונים אחרי הלידה.
6. את מסוגלת להניק
נשים רבות לא בטוחות ביכולתן הפיזית להניק וחוששות מאוד שלא יצליחו בהנקה. מעניין לדעת שרק לאחוז אחד מהאוכלוסייה לערך אין יכולת לייצר חלב, לשאר 99 האחוזים אין כל מניעה להצלחה. נתונים אלו תמוהים אל מול אחוז גדול יחסית של נשים שמדווחות על חוסר יכולת להניק. את הפער ניתן להסביר על ידי חוסר ידע ובעיות טכניות שניתנות לפתירה בקלות יחסית.
7. יש מי שיעזור לך
אם את נתקלת בקשיים בהנקה אל תחכי אפילו רגע, לבתי החולים ולקופות החולים יש נשות מקצוע בתחום ההנקה שכל תפקידן הוא לסייע לך. במקרה של קשיים בהנקה ייעוץ הנקה מוקדם מיועצת מוסמכת יעלה את הסיכויים להצלחה פי כמה.
8. תינוקות יודעים לינוק
התינוק שלך נולד עם היכולת האינסטינקטיבית להתחבר לשד, אנחנו צריכים בעיקר לא להפריע לו עם עיטוף מיותר או בילוי ממושך בתינוקייה בשעות הערנות שלו. מיד לאחר הלידה הניחי את תינוקך בין השדיים במגע עור לעור, היעזרי בסבלנות והניחי לטבע לעשות את שלו.
9. אפשר להביא את התינוק לשד אבל אי אפשר להכריח אותו לינוק
אם את חווה קשיים בהנקה, לא בטוח בכלל שהמקור לקשיים הוא במשהו שאת עושה. יכול להיות שהקושי נובע מצדו של התינוק. בקשי מאנשי המקצוע להציץ בפי התינוק ולבדוק את יכולת המציצה שלו. לפעמים יש אתגרים טכניים אצל התינוק כמו עיכוב בהופעת רפלקס היניקה או לשון קשורה שיכולים להשפיע על ההנקה. אתגרים אלו יפתרו בעזרה של אנשי מקצוע.
10. אין סוף יתרונות
ההנקה זולה יותר, קלה יותר (אין צורך לשטוף בקבוקים או לדאוג לטמפרטורה), זמינה יותר (בכל מקום וכל זמן). מחקרים מראים שאפילו מעט חלב אם עושה הבדל גדול בתחלואה וברמות אינטליגנציה לאורך זמן.
המלצות תזונה ושתיה-
- אם את לוקחת תרופות כלשהן חשוב שתתייעצי עם הרופאה שנתנה את המרשם לגבי התאמת התרופה לאם המניקה.
- כדאי להימנע מעישון כלשהו במהלך ההנקה
- בין שתיית אלכוהול להנקה חשוב להמתין שעתיים- שלוש
- ניתן לצרוך שלוש מנות קפאין ביום (קפה, קולה וכדומה)
כאשר האם מניקה, על שאר בני המשפחה להיתרם ולעזור ככל שניתן. איך? הנה כמה אפשרויות פשוטות ליישום:
1. להביא את התינוק לאמא - במיוחד באמצע הלילה
2. להכין לאמא נשנוש - לבחור בנשנושים שאפשר לאכול ביד אחת ולא מתפוררים או נמרחים יותר מדי.
3. למזוג לאמא המניקה כוס מים - ההנקה מאוד מצמיאה. כוס מים או תדאג למלא את הבקבוק שלה יעזרו מאד.
4. לשעשע אחים גדולים וחיות מחמד - לנסות להשכיח מכולם את אמא לכמה דקות.
5. לעזור לאמא להגיע לתנוחה טובה - הכרית הנכונה במקום הנכון יכולה לעשות פלאים. כריות שתומכות לה בידיים ובצוואר כך שהיא לא צריכה להפעיל אף שריר.
6. לשטוף את הבקבוקים וחלקי המשאבה - אין כמו ערכת שאיבה נקייה ומוכנה כשצריכים אותה. דאגו שתמיד יהיו לה חלקי שאיבה מוכנים.
7. להתרחק מאזור השדיים לכמה שבועות - חודשים - השדיים בתקופת ההנקה יכולים להיות מאוד רגישים. הרגישות היא עניין זמני שיחלוף. למרות שזה נראה לא אפשרי, חיי המין יחזרו למסלול המוכר תוך זמן קצר.
8. החלפת חיתולים וגרעפסים - להיות אחראיים על התחום הזה בשלמותו. כך תבלו זמן איכות עם התינוק וגם תפנו את אמא ללכת לשירותים ולהכין כוס תה.
9. לעזור לה להסתדר עם סינר ההנקה - היכולת להניק בחוץ היא חיונית לתחושת החופש של אמא מניקה. אימהות רבות לא מרגישות בנוח לחשוף את שדיהן ולהניק בפומבי. תעזרו לה למצוא את התנוחה הנכונה עם הסינר ואפילו תלבישו לה אותו.
10. לתמוך בה בכל החלטה - אם היא מחליטה להמשיך להניק למרות שזה גורם לה סבל נוראי, תמכו בה בכל דרך אפשרית, עד שהיא תצליח במשימה. לעומת זאת, ביום שהיא מחליטה שהיא רוצה להפסיק להניק, אל תגידו אף מילה של ביקורת, תמכו בה ותתנו לה את ההרגשה שאתם שם בשבילה. נסו לומר לה כמה אתם גאים בה על הזמן שהניקה ותזכירו לה איזו אמא נהדרת היא. זה הדבר הטוב ביותר שאתם יכול לעשות גם בשביל התינוק שלכם.