בדיקות דם, חלבון עוברי, בדיקות סקר: עם קבלת הבשורה על ההיריון ברחמך קרוב לוודאי שתצטרכי לפתוח את היומן ולהתחיל לקבוע את הבדיקות השונות הדרושות למעקב ההיריון. אך לעיתים, חלק ממעקבי ההריון מחייבים מעקב אחר, קפדני יותר ומעמיק. מדובר במקרים בהם ההיריון מוגדר כהיריון בסיכון, והמטרה היא להבטיח את שלום העובר ואת שלום האם. היריון בסיכון הוא מצב שכיח למדי ולמעשה בין 20 אחוז ל-30 אחוז מההריונות מוגדרים כהריונות בסיכון גבוה. פרופסור יריב יוגב, מנהל בי"ח "ליס" ליולדות ונשים בתל אביב מסביר על המשמעות של היריון בסיכון ליולדת וכיצד הוא משליך על בריאותה של היולדת ועל בריאות העובר.
להיריון בסיכון גבוה יכולות להיות מגוון סיבות. יתכן שמדובר בהיריון עם תאומים או שהאישה ההריונית עברה את גיל ה-40. במקרים שונים ההיריון יוגדר כהיריון בסיכון כאשר להרה יש עבר של לידה מוקדמת או לידת תינוק עם מום גנטי או הפרעה כרומוזומלית. בנוסף, ישנם סיבות רבות המגדירות הריון כהריון בסיכון בשל מצבים המתפתחים במהלך ההריון כגון בוכרת הריונית, יל"ד ועוד.
בסופו של דבר, כשהיריון מוגדר כהיריון בסיכון המשמעות היא שההיריון עלול להוביל לסיכון להרה או לעובר שברחמה: "היריון בסיכון גבוה הוא הגדרה המתארת מצבים שחורגים ממעקב היריון רגיל. לעיתים ההיריון יכול להחמיר מחלה אימהית קיימת שיכולה לסכן את ההרה ולעיתים המחלה האימהית הקיימת יכולה לסכן את העובר", מסביר פרופ' יוגב, "במקביל ישנן גם הפרעות עובריות שונות שיכולות אף הן להגדיר היריון כהיריון בסיכון".
ובכל זאת, אפשר לראות היום מצבים נפוצים יותר הנמצאים תחת הקטגוריה הזאת. "יש היום יותר נשים שנכנסות להיריון בגיל מאוחר ויותר ויותר נשים שעוברות טיפולי פריון. כמו כן, גם השיעור הגבוה יותר של השמנת יתר באוכלוסייה הביא לעלייה בשיעור התחלואות של מחלות שבעבר ראינו פחות בהריונות כמו סוכרת בהיריון, לחץ דם וכיוצא בזה", מסביר פרופ' יוגב ומדגיש: "יש לנו היום יכולת גבוהה יותר למנוע לידות מוקדמות בנשים שילדו בעבר לידה מוקדמת, ולכן יש הרבה נשים עם היסטוריה של לידה מוקדמת המוגדרות בהיריון בסיכון כי הן יכולות לקבל טיפול מונע. כמו כן, אם לפני 20 שנה היו מצבים שבהם אסרו על נשים להיכנס להיריון היום אנחנו ממעטים בהתוויות נגד כניסות להיריון, אם בשל היכולות שלנו לבצע מעקבי היריון גם במצבי קיצון שהשתפרו ואם כי באופן תרבותי יותר נשים היום לא מוכנות לוותר על הניסיון להיכנס להיריון גם שהסיכון גבוה".
כיצד ניתן לדעת אם ההיריון נחשב להיריון בסיכון?
באופן מצער רוב הנשים לא מגיעות לרופא לפני ההיריון ליעוץ טרום הריוני אלא מגיעות לרופא כבר כשהן בהיריון, מסביר פרופ' יוגב ומוסיף: "אך במסגרת ההערכה הראשונית של הרופא המטפל מתבצעת הערכת סיכונים, ומכאן שרוב הנשים יופנו על ידי הרופא המטפל. חלקן יודעות מההריונות הקודמים שלהן שהן צריכות להיות במעקב להיריון בסיכון גבוה והן ככל הנראה ייפנו באופן עצמאי בבקשה למעקב זה. את חלק מהנשים אנחנו אפילו נראה לפני ההיריון עצמו במסגרת הכנה מיטבית לקראת ההיריון, כך לדוגמה נשים שחולות בסוכרת מזה שנים ארוכות ונמצאות בטיפול, כשיגיע הזמן לכך אנחנו נעשה להן הכנה מסודרת לקראת הכניסה להיריון".
המצבים הנכללים תחת הגדרת 'היריון בסיכון' ומחייבים מעקב היריון בסיכון נקבעו בחוזר מנכ"ל שהוציא משרד הבריאות בשנת 2011. "בחוזר נקבע כי המעקב אחר הריונות בסיכון לא יתבצע על ידי הרופאים המטפלים הרגילים שבקופות החולים אלא על ידי מרפאות ייעודיות להיריון בסיכון גבוה. חלקן נמצאות בבתי החולים וחלקן נכללות במרכזי בריאות האישה של קופות החולים" מסביר פרופ' יוגב. "מהלך ההיריון בסיכון תלוי בסיבה שבגינה ההיריון נכנס להגדרה, וישנו מנעד רחב של רמות סיכון. המטרה היא לבודד את ההריונות בסיכון גבוה ולהפקיד את המעקב אחר ההריונות האלו אצל רופאים המומחים למצבים השונים" אומר פרופ' יוגב.
מעקב אחר הריון בסיכון
בבית החולים איכילוב פועלות מרפאות היריון בסיכון ומרפאות משולבות, המאפשרות טיפול במצבים מורכבים בהם קיים צורך בהתערבות של כמה מחלקות וכמה רופאים מתחומים שונים: "במרפאה להיריון בסיכון גבוה יושבים רופאים המומחים להריונות מסוג זה. במקביל, הוקמו תתי-מרפאות ייחודיות שיכולות לתת מענה למצבים שונים. לדוגמה, נשים בהיריון עם מחלות לב יכולות לקבל טיפול מקרדיולוג, למחלות נוירולוגיות. "מדובר בהרבה מאוד מרפאות מכוונות וספציפיות שהמטרה שלהן היא להעניק מענה לבעיות נקודתיות. ביחד איתנו הרופאים, יושב נוירולוג ומומחה לאפילפסיה, למחלות אחרות יושב גסטרואנטרולוג וכן הלאה" אומר פרופ' יוגב.
במרפאת היריון בסיכון עומד מערך רחב של יעוץ גנטי לטובת המטופלות הכולל בדיקות גנטיות מתוחכמות, שירות אולטרסאונד מתוחכם ברמה גבוהה הנותן מענה והשלמה להערכה של ההריונות בסיכון ואף מערך שירותים פרא-רפואיים כמו יעוץ דיאטני ויעוץ פסיכולוגי. "למעשה, אנחנו יצרנו סוג של one stop shop במקום אחד שבו גם האישה וגם העובר מקבלים את כלל הטיפול" אומר פרו'פ יוגב.
מלבד המעקב מעניקות מרפאת היריון בסיכון והמרפאות המשולבות הכנה לקראת הלידה עצמה: "אנחנו מבצעים למעשה תכנון של הלידה, אם זה תכנון של אופן הלידה כמו במקרים שבהם יש צורך בניתוחים מורכבים. כמו כן נעריך את תזמון הלידה, נבחן מי צריך להיות בלידה ואיזה תחום ייעוץ נדרש, לדוגמה יתכן שבלידה צריכה להיות מעורבות של כירורג ילדים או של רופאי הפגייה.
מהלך של היריון בסיכון ולידה של היריון כזה לא יהיה בהכרח כמו הריון רגיל אותו ניתן לדמות לטיסה ביום רגיל שמשי ואביבי אלא לעיתים טיסה בלילה, בערפל ובגשם", מסכם פרופ' יוגב, "אנחנו נותנים מענה מאוד רחב כדי שנוכל להנחית את הטיסה הזו בצורה הבטוחה ביותר. אנחנו יודעים לתת את המענה הטוב ביותר כדי שהנשים שילדו אצלנו יוכלו לצאת מכאן בריאות, בידיים מלאות ועם ילוד בריא".