יכול להיות שקראת כל חומר בנושא, קנית משחה לפטמות וכרית הנקה, ואפילו הזמנת יועצת פרטית לבית החולים – ועדיין לא הצלחת להניק הנקה מלאה. יכול להיות שנמאס לך לקום בלילות לבד ולכן חשוב לך ללמד את התינוק החדש שלך לאכול גם מבקבוק. ואולי דווקא הנקת יופי במשך מספר חודשים ועכשיו את רוצה לוותר לפחות על הנקה אחת ביממה?
מכל סיבה שהיא, שילוב של בקבוק והנקה עלול להיות לא פשוט, במיוחד אם חלפו כבר מספר שבועות של הנקה התינוק כבר התרגל לינוק בלעדית.
חשוב לציין ששילוב בקבוק בהנקה צריך להיות מתוך בחירה בלבד, ולא מתוך לחץ של אמא או של האחות בטיפת חלב שחוששות שהתינוק לא אוכל מספיק; במקרה כזה מומלץ להיוועץ ביועצת הנקה לפני שמתחילים לשלב בקבוק.
ואחרי ההבהרה הזאת, הנה כמה טיפים שיעזרו לך לשלב הנקה ובקבוק בהצלחה.
1. תנו לאבא להאכיל. או לדודה או לשכנה או לכל אחד שהוא לא אמא. כשהתינוק יראה ויריח את אמא, סביר להניח שממנה יסכים לקבל רק הנקה. אם מדובר בתינוק סרבן במיוחד, כדאי אפילו שהאם תצא מן הבית בזמן הזה, שלא תתפתה לשלוף ציצי.
2. אם לא הולך, שאמא תאכיל. יש תינוקות שמוכנים לקחת בקבוק, אבל רק מאמא. אז נכון שלא זו הייתה כוונת המשורר, אבל זו לפחות התחלה. אחרי שיתרגל לבקבוק, תוכלו להעביר את המשימה לכל מתנדב.
3. טפטפו מספר טיפות חלב אם על פיו של התינוק. במידה ואמא מאכילה והתינוק עקשן במיוחד, אפשר לנסות לטפטף לו כמה טיפות חלב אם, שיעוררו את התיאבון שלו.
4. בחרו בקבוק יןמיועד ליונקים. ב אם אתם משלבים בקבוק מההתחלה ובין אם לאחר מספר חודשי הנקה, ישנם בקבוקים שמחקים את פטמת האם ומתאימים יותר ליונקים. העדיפו אותם.
רוב יועצות ההנקה ממליצות על מאמ או אוונט – בקבוק שהזרימה בו איטית יחסית, ומאלץ את התינוק לפעור פה גדול כמו בהנקה.
5. האכילו את התינוק לאט ככל האפשר. האכלה מבקבוק עלולה להיות מהירה מדי בשביל תינוק יונק. האכילו בנחת, עצרו מדי פעם ("האכלת פולסים") כדי להניח לתינוק שחרור גזים (גרעפס).
6. תנוחה: כדאי להחזיק את התינוק בתנוחה שונה מהתנוחה הקלאסית להנקה, וקרובה יותר לישיבה. יש להחזיק את הבקבוק מקביל לרצפה, ולדאוג שבשום שלב הפטמה לא תהיה מלאה חלוטין בחלב או בפורמולה. בניגוד לעצות המיושנות, זה לא גורם לגזים, אלא מאלץ את התינוק לשאוב אקטיבית ולא פשוט לפתוח פה וליהנות מזרם של מזון היישר לפיו.
סייעה בהכנת המדריך: יעל קובלסקי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC