שאלת הבקבוק או הנקה כבר מזמן הפכו לאחת הסוגיות הבוערות בהקשר של תינוקות והאופן שבו אמן בוחרת להאכיל אותם. אבל עזבו רגע את עניין הבריאות, שהוא זה שעומד במרכז הדיונים בנושא – מחקר חדש מגלה קשר מפתיע בין סוג התזונה שאנחנו בוחרים לילדינו, לבין השפעה על איבר מגופם. ולא, אנחנו לא מדברים על התפתחות המוח.
מחקר חדש מצא שהאופן שבו תינוקות מוזנים בשנת החיים הראשונה שלהם עשויה, למרבה הביזאר, להשפיע על היד הדומיננטית שלהם. במילים אחרות, על הם יהיו שמאליים או ימניים. המחקר מסוג מטא אנליזה, בדק למעלה מ-60 אלף יחסי אמהות-תינוקות, והצליח להראות ששימוש ביד שמאל הוא שכיח הרבה פחות אצל תינוקות שינקו בהשוואה לכאלה שהוזנו בבקבוק.
המחקר מבקש להבהיר שאין שום כוונה לטעון שהנקה תגרום לילד להיות ימני, ולהיפך, או שהזנה אחת עדיפה על השנייה. אחרי הכל, מחקרים הראו בעבר שהיד הדומיננטית של אדם נקבעת לפחות באופן חלקי על ידי גנטיקה, הרבה לפני הלידה. וכמובן שקורלציה אינה שווה לסיבתיות.
>> תזונת תינוקות: 10 מיתוסים שבדקנו מחדש
>> מדריך: מתי מומלץ להיפרד מהבקבוק?
אז מה כן? החוקרים מציעים שהסיבה לממצאים היא כי הנקה עשויה לשחק תפקיד מרתק, בזה שצד מסוים של המוח שולט ביד הדומיננטית שלנו, תהליך המכונה cerebral lateralisation. "אנחנו חושבים שהנקה עושה אופטומיזציה לתהליך שהמוח עובר כאשר הוא מבסס את נושא השימוש באיזו יד", מסביר החוקר הראשי פיליפ הוג'ואל, אפידמיולוג ממאוניברסיטת וושינגטון.
החוקרים אספו מידע משבעה סקרים בינלאומיים שהתקיימו בחמש מדינות שונות, והבחינו בכך שבכל חודש של הנקה הייתה מגמת ירידה במספר הפעוטות השמאליים, והמגמה הזו המשיכה עד לגיל תשעה חודשים, ולאחר מכן הגיעה לפלאטו. אחרי ששקללו פקטורים נוספים היכולים להוביל ליד שמאל דומיננטית, החוקרים הגיעו למסקנה שזה חלון הזמן שבו מתבססת היד הדומיננטית של הילד, זמן שבו שני חצאי המוח הכי מושפעים מאיך שהתינוק אוכל.
בין התינוקות שהוזנו מבקבוק, החוקרים חישבו שאחד מתוך חמישה מקרים של שמאליות יכול להיות מוסבר על יד כך שהתינוקות האלה הוזנו על ידי הנקה פחות משישה חודשים ראשונים לחייהם, מה שהעלה את הסיכוי של הדומיננטיות השמאלית. החוקרים גם גילו שתאומים נוטים יותר להיות שמאליים, אולי מכיון שהם היו חייבים לחלוק את החלב של אמם. תינוקות שנולדו לפני הזמן והוזנו בבית החולים בבקבוקים, הם גם בעלי סיכוי גבוה יותר להפוך לשמאליים.
ולמה כל זה קורה? אין ודאות למה גורם לעניין הזה, מלבד זה שהחוקרם הציגו נתונים חד משמעיים. "אנחנו מאמינים שההשפעה של הנקה על היד הדומיננטית לאו דווקא קשורה לערכים תזונתיים העוברים לתינוק בהנקה, אלה היא מתווכת על ידי התגובות ההורמונליות הקשורות בקשר שבין האם והתינוק במהלך ההנקה", מציעים החוקרים. "פרשנות אחרת היא שיש סיבה אחרת, מוסתרת ועוצמתית המקושרת עם הנקה, שלא גילינו עדיין".
החוקרים מבהירים שהכי חשוב כמובן שהתינוק יוזן, בין אם בבקבוק או בהנקה, אבל שיש עוד הרבה לגלות על המוח שלנו, אפילו מההקשר של מה בדיוק אכלנו בשנה הראשונה לחיים.