"הבת שלי נרפאה מקורונה בזכות ההנקה", אומרת דועא זריקאת, בת 36 מכסייפה, שליד ערד.
זריקאת מספרת בשיחת טלפון עם mako הורים שביישוב הדרומי יש הרבה נדבקים בקורונה. "גם בעלי היה חולה ולכן החלטנו לבדוק גם את שלושת הילדים שלנו. בתנו התינוקת בת חצי שנה יצאה חיובית בבדיקה ולדעתי בזכות ההנקה היא בסדר".
רואן היא בתה הקטנה של דועא ודווקא אותה היה חשוב לה להניק. "זו פעם ראשונה שאני מניקה מהתחלה כי לילדים שלי הגדולים נתתי פורמולה, אבל הפעם החלטתי שאני משקיעה בילדה. בזכות ההנקה יש לי את היכולת להאמין בעצמי, שאני יכולה לייצר חלב ושאני יכולה לייצר לילדה שלי את המזון הכי בריא בעולם. ההנקה גם עזרה לי ולא רק לבת שלי מבחינה נפשית שאני נותנת לילדה שלי את הנוגדנים שגוף האם מתאים את עצמו למחלה שיש אצל הילד. אלוהים ברא לנו את הגוף ונתן לנו את ההנקה ולפני סבתא שלי לא נתנו תרופות אלא היו פותרים הכל בזכות הנקה".
שאלת ההנקה בזמן הקורונה עלתה מרגע המגיפה החלה להתפשט. "חלב אם הוא מקור התזונה הטוב ביותר עבור מרבית התינוקות, ועדיין עולה השאלה מה נכון לעשות כאשר אימא נמצאת בסכנת הידבקות בנגיף, או שכאשר היא כבר נדבקה", אומרת יועצת ההנקה נירית אוליבקוביץ. " במחקרים מוגבלים שנערכו על נשים עם COVID-19, לא נמצאו עדויות לנגיף בחלב האם של נשים שנדבקו ב- COVID-19 עם זאת, עדיין לא ידוע אם ניתן להעביר COVID-19 דרך חלב אם (כלומר נגיף זיהומי בחלב אם). בימים אלה מנסים לבדוק האם חלב אם מסייע בהגנה על תינוקות מהמחלה, והאם רכיבי החלב יכולים לעזור להוביל לטיפול בווירוס".
ההערכה היא שבדומה למחלות זיהומיות או וראליות אחרות באמצעות הנקה התינוק יקבל את הנוגדנים שהאם מייצרת כדי להילחם במחלה. עם זאת, אוליבקוביץ מבהירה שאמהות צריכות לנקוט בכל אמצעי הזהירות האפשריים כדי להימנע מפיזור הנגיף, כולל שטיפת ידיים ולבישת מסכת פנים בזמן ההנקה.
זריקאת אומרת שלמרות שיש לה שני ילדים נוספים, בן ובת, היה לה חשוב לא להיפרד מרואן הקטנה. "לא יצאתי מהבית ודאגתי שלא נפרד אחת מהשנייה. היה קצת קשה לבודד אותה מאחים שלה והנקתי אותה עם מסכה. שטפתי המון פעמים את הידיים והייתי מחוברת ללא הפסקה לאלכוג'ל כדי להצליח לעבור את התקופה הזו ובמיוחד אחרי החלפת חיתולים ומגע איתה".
לדועא חשוב מאוד לפנות לנשים: "אל תחששו להניק בגלל קורונה, אל תמהרו לשלב, זה אפשרי להניק. ככה נצליח להתגבר ולהתמודד עם הקורונה. חשוב שאנשים שעברו את זה בשלום יספרו על החוויה שלהם ולא רק שאנשים יפחדו מהבלתי נודע, יש אנשים שמחלימים, יש תינוקות שנרפאים מזה, אפשר וצריך ללמוד לחיות עם הקורונה".
"הנקה הוכחה מדעית כבעלת חשיבות גבוהה לבריאות האם והתינוק וכתורמת בהפחתת תחלואה בטווח הקצר והארוך ובפרט בהפחתת זיהומים - לרבות זיהומים בדרכי נשימה כמו נגיף הקורונה", אומרת ד"ר מיכל מנסובסקי, מומחית לרפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, מוסמכת ברפואת הנקה וממייסדות החברה הישראלית לרפואת הנקה בישראל. "ההגנה הזו ניתנת באמצעות העברת נוגדנים מהאם לתינוק דרך החלב והן בזכות מעבר פקטורים חיסוניים שונים והשפעה כללית על מערכת החיסון. לכן ארגון הבריאות העולמי ממליץ לעודד נשים החשודות או מאומתות עם קורונה להמשיך להניק על אף ההידבקות בנגיף. במידה והאם שואבת חלב עבור התינוק – היא צריכה להקפיד על חיטוי וניקוי חלקי המשאבה והבקבוקים ואם ניתן, מומלץ שאדם בריא יאכיל את התינוק בחלב השאוב".