הנקה היא הדרך הטבעית והטובה ביותר להזנת תינוקות, מאחר וחלב אם הוא המזון המתאים באופן מושלם לצרכיו הגופניים ולהתפתחותו של התינוק. הנקה אמורה להיות קלה לרוב האימהות היות והיא מתבססת על האינסטינקטים האימהיים הבריאים. למרות זאת, לעתים היא מלווה בקשיים ומצריכה הדרכה, לימוד ויד מכוונת. בימינו הנשים חשופות למידע רב בנושא ההנקה, אך לא כל המידע הוא נכון ומדויק. הנה כמה מהמיתוסים השכיחים אודות הנקה וניפוצם.
נשים רבות אינן מייצרות מספיק חלב, ולפיכך לא תוכלנה להניק באופן בלעדי.
לא נכון. רוב האימהות מייצרות יותר חלב מהרצוי, ולכן תהיינה מסוגלות להניק באופן בלעדי למשך 6 חודשים. היצמדות נכונה לשד היא במרבית המקרים המפתח להנקה מוצלחת. פעמים רבות הסיבה לחוסר עליה מספקת במשקל התינוק נובעת מהיצמדות לא נכונה לשד - ולא ממחסור בחלב אצל האם.
התינוק צריך לינוק מכל שד 10-20 דקות.
לא נכון. בהנקה התינוק מוביל בהתאם למנגנון של "רעב - שובע". יש לתת לתינוק לסיים לינוק משד אחד, עד שמתנתק באופן עצמאי, ואז להציע לו את השד השני. הגבלת משך ההנקה והעברת התינוק משד לשד באופן שרירותי עלולה לגרום לפגיעה באספקת החלב של האם, ולעליה לא תקינה במשקל התינוק.
חלב אם אינו מכיל כמות מספקת של ברזל עבור התינוק.
לא מדויק. תינוקות שנולדו במועד וניזונים מחלב אם אינם נמצאים בסיכון לאנמיה כתוצאה ממחסור בברזל, עד גיל חצי שנה. חלב אם מעניק לתינוק את כל ההזנה הנחוצה לו במהלך ששת החודשים הראשונים לחייו, ובכלל זה גם כמות מספקת של ברזל. חלב אם אמנם דל בברזל, אך התינוקות סופגים את הברזל שבו בקלות רבה יותר מאשר בפורמולה מועשרת. לתינוק שאינו יונק מומלץ לצרוך פורמולה מועשרת בברזל על בסיס חלב פרה.
פטמות כואבות, פצועות, סדוקות ומדממות הן סיבה להפסקת הנקה.
לא נכון. במרבית המקרים הסיבה היא הצמדה לא נכונה של התינוק לשד. דימום מהפטמה אינו מהווה סיבה להפסקת ההנקה, אמנם הדם עלול לגרום לתינוק לירוק ולפלוט יותר אין הוא אינו מסוכן לבריאותו. אם הדימום לא פוסק תוך זמן קצר יש לבדוק את מקור הבעיה וניתן להיעזר ביועצת הנקה מוסמכת. בחלק גדול מהמקרים שינוי תנוחת ההנקה יביא להקלה ולפיתרון הבעיה. בנוסף,קיימים בשוק מגוון עזרים להקלה על פטמות פצועות וכואבות, דוגמת:
- רפידות טיפוליות להנקה נרסיקר המבוססות על חבישות פולימם המטפלות בכוויות ופצעי שפשוף ומרפאות את פצעי ההנקה בצורה מהירה, יעילה וללא כאב.
- משחות לנולין שונות המבוססות על צמר טהור ועוזרות לסדקים בפטמות.
- קונכיות הגנה המונעות את הכאב שנגרם מחיכוך הפטמה עם הבגד ועוד.
לאחר ניתוחים להגדלת החזה ניתן להניק כרגיל.
נכון. רוב הנשים שעברו ניתוח להגדלת החזה מצליחות להניק בצורה טובה. למעשה, אין עדויות חותכות לכך שהנקה עם שתלי סיליקון מזיקה לתינוק. כאשר החיתוך נעשה בקו הפטמה תתכן בעיה באספקת החלב.
אם מתגלים קשיים בהנקה לאחר ניתוח להגדלת החזה, מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה.
לאחר ניתוח להקטנת חזה לא ניתן להניק.
לא נכון. ניתוח להקטנה של החזה אכן מפחית את יכולת האם לייצר חלב, אך מאחר שאימהות רבות מייצרות חלב יותר מהדרוש, חלקן תוכלנה להניק הנקה מלאה ובלעדית. מומלץ לנשים אלו להתייעץ עם יועצת הנקה עוד בטרם הלידה כדי להביא להתחלה טובה של ההנקה ולדעת מראש את הקשיים שעלולים להתעורר והפתרונות האפשריים.
גלולות למניעת היריון עלולות לפגוע באספקת החלב של האם.
נכון. גלולות למניעת היריון עלולות לפגוע באספקת החלב. הדבר שכיח יותר בגלולות המכילות אסטרוגן, אך גם בגלולות על בסיס פרוגסטרון בלבד יש דיווחים על ירידה באספקת החלב.
מאחר ורוב הנשים מייצרות יותר חלב מן הדרוש, הן לא תיתקלנה בבעיה ולא תהיה פגיעה בהנקה בעקבות נטילת הגלולות. אולם, גם כאשר אספקת החלב טובה תיתכן האטה בקצב זרימת החלב שעלולה להוביל לאי שקט של התינוק על השד. הפסקת השימוש בגלולה בד"כ מחזיר את המצב לקדמותו. אם השימוש בגלולה הכרחי כדאי להשתמש בגלולות על בסיס פרוגסטרון בלבד.
על מנת לייצר כמות גדולה יותר של חלב, יש לצרוך יותר נוזלים.
לא נכון. האם המניקה צריכה לשתות בכדי להרוות את צימאונה. גופינו יודע לאותת לנו כאשר אנו זקוקים לתוספת נוזלים ע"י תחושת צימאון. מומלץ לשתות מים, ולא חלב או בירה שחורה הנתפסים כמגבירים את ייצור חלב, שכן גם כאן מדובר במיתוס בלבד.
אם מניקה צריכה לשמור על תזונה בריאה ולהימנע ממזונות מסוימים שיגרמו לתינוק כאבי בטן (קוליק).
לא מדויק. כאשר האם המניקה אוכלת תפריט בריא ומאוזן היא מייצרת את החלב הטוב ביותר עבור תינוקה. במקרים בהם תזונת האם איננה מושלמת הגוף שלה דואג לצרכי התינוק, כך שנשים מניקות שצורכות פחות קלוריות או פחות ויטמינים ומינראלים מהמומלץ ישמרו על הרכב החלב שלהן (החוסרים התזונתיים יתבטאו אצל האישה ולא בחלב). אם מניקה לא צריכה להימנע ממזונות חריפים, מתובלים, שום, קטניות וירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי). הגזים נוצרים במערכת העיכול של האישה ואינם עוברים לתינוק ואין הוכחה שאכילת מזונות אלה גורמת להיווצרות קוליק בתינוקות. אין סיבה להימנע מקבוצה שלמה של מזונות, אלא אם התינוק מגיב בבכי בכל פעם שהאם אוכלת מזון ספציפי ואז כדאי לנסות להימנע ממנו.
נשים מניקות צריכות לצרוך תוספת של 500 קלוריות ביום.
לא נכון. במהלך החצי שנה הראשונה של ההנקה האם בד"כ זקוקה לתוספת של כ-330 קלוריות ליום, על מנת לספק לגופה את כמות הויטמינים והמינראלים הדרושים לו. גם נשים הצורכות תפריט דל קלוריות במיוחד מייצרות בד"כ כמות מספקת של חלב.
במידה ויש רצון לרדת מהר במשקל, מומלץ לאכול לפחות 1800 קלוריות ביום במהלך ההנקה על מנת לא לפגוע בייצור החלב.
*גליה כהן - יועצת הנקה מוסמכת IBCLC אחות טיפת חלב ומדריכת עיסוי תינוקות
>> "8 סיבות שגורמות לי להיות שלמה שלא הנקתי"
>> עושה דווקא: הניקה מול דוכן של תחליפי חלב
>> מאה גוונים של הנקה: ספר צילום