בין אם החלטת להפסיק להניק ימים ספורים אחרי הלידה ובין אם הילד כבר הולך לגן ועדיין יונק, ההחלטה על הפסקת ההנקה תמיד מלווה בקשיים: קושי להחליט, קושי להיפרד וגם קושי פיזי של גודש אכזרי, שמותיר אותך המומה וכואבת.
אבל אם החלטת שהגיע הזמן להפסיק להניק, אז כנראה ששהגיעה העת. איך עושים את זה? קבלי מדריך שיעזור לך לעבור את זה בשלום, עם כמה שפחות זעזועים.
1. היי קשובה לעצמך. אין זמן אחיד שבו "צריך" לגמול. ההנקה צריכה להסתיים כשלאחד הצדדים במשוואה – האמא או התינוק – כבר לא נעימה העסקה ביניהם. יש מי שתחליט בגיל שנה שהספיק לה, אחרות יבחרו לסיים הרבה קודם. יש תינוקות שיפסיקו לינוק מיוזמתם, בהדרגה, ואחרים יעשו "שביתת ציצי" שתותיר את אמא שלהם גדושה והמומה. הטיפ הכי חשוב הוא להקשיב לעצמך ולתינוק שלך, ולא לשום אילוצים ועצות מסביב.
2. עשי זאת באופן הדרגתי. כדי למנוע משברים (לתינוק) ונזק פיזי (לך), חובה לגמול בהדרגה. נסי להחליט בכל פעם מהי ההנקה הכי פחות משמעותית, שאת יכולה לוותר עליה ולראות איך הגוף שלך והתינוק שלך מגיבים. גם אם את חוזרת לעבוד, אפשר לשמר הנקת בוקר והנקת לילה, וביתר הזמן להיעזר בבקבוקי פורמולה או מזון מוצק, לפי גיל התינוק.
להנקה יש ערך חיסוני, שעולה אפילו על היתרונות התזונתיים שלה, וגם הנקה אחת או שתיים ביום מספקות רכיבים חיסוניים חשובים. הירידה בביקוש תוביל לירידה בייצור החלב, אבל חובה לעשות זאת באיטיות, כדי למנוע גודש, שעלול להתפתח לדלקות מכאיבות.
3. שאבי בשביל להקל על הגודש. אם במהלך הגמילה הגודש מכאיב לך, את יכולה להיעזר במשאבה, ועדיף מכך: בסחיטה ידנית. חשוב מאוד לשאוב או לסחוט רק עד הרגע שבו את מרגישה הקלה רגעית, ולא עד שהשד מתרוקן – כדי לאותת לגוף לייצר פחות חלב, ולא להפך.
את יכולה להיעזר גם בתרופות סבתא: קומפרסים קפואים, חליטות מרווה ונענע וכמובן הכרוב המפורסם, שאינספור גומלות תחבו בחזיות בתקווה שייבש את החלב במהירות.
4. אל תטלי כדורים לייבוש חלב. כדורי הייבוש יעילים רק עבור מי שנוטלת אותם בימים הראשונים שאחרי הלידה, כאשר ייצור החלב בגוף הוא הורמונלי. ברגע שהמערכת עוברת לייצר לפי דרישה, הכדורים לא עוזרים, ורק הפחתה הדרגתית תסיים את ההנקה כראוי.
5. אל תבלבלי את התינוק. כשאת מחליטה לוותר על הנקה מסוימת, אל תישברי. גם אם הוא בוכה, גם אם קשה לך לחשוב על דרך אחרת להרגיע אותו – הנזק המצטבר של המסר המבולבל גרוע יותר מהתסכול הרגעי. הציעי בקבוק או ארוחה אלטרנטיבית, חיבוק או משחק, אבל שמרי את הציצי בתוך החזייה.
סייעה בהכנת המדריך: סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC