בחודש האחרון הופץ נייר עמדה התומך בהנקה בתקופות של משברים ומלחמות, ומצדד בכך שהגנה, קידום ותמיכה בהנקה צריכים להיות חלק בלתי נפרד מתוכניות היערכות לשעת חירום.  לכתיבת נייר העמדה הייתה שותפה ד"ר דינה צימרמן, מנהלת המחלקה לאם ולילד במשרד הבריאות, אשר מציינת כי זהו המאמר הראשון שיועד לרופאים על הנקה בזמן חירום, על מנת שיוכלו לתמוך במשפחות בעיתות משבר. "נשים ותינוקות הן אוכלוסיות רגישות ויש לתעדף את הצרכים שלהם", אומרת ד"ר צימרמן, "חשוב שבזמני חירום תהיה דרך לתמוך בהנקה, לפנות מקום בשביל נשים מניקות, ולייצר רשת של תמיכה".

נייר העמדה נכתב בשיתוף עם מומחיות בתחום ממדינות שונות ביניהן, ערב הסעודית, מצרים, אוקראינה ואוסטרליה. "רובן מגיעות ממקומות שבהן היו משברים שונים: מלחמה, ואסונות טבע כמו רעידות אדמה ושריפות", אומרת ד"ר צימרמן ומציינת כי הטריגר לכתיבה הגיע דווקא מישראל. "הייתי אמורה להציג בכנס של הארגון הבינלאומי, ולא יכולתי להגיע עקב המלחמה, שלחתי סרטון קצר בנושא השפעות המלחמה על ההנקה, ואחת המשתתפות החליטה להרחיב את זה ולשתף מומחיות מכל העולם".

מחקרים רבים בתחום מצביעים על מגוון רחב של יתרונות ההנקה, לאם וליילוד, משיפור ברמת האינטליגנציה ועד הפחתת הסיכון של האם ללקות בהתקף לב ושבץ מוחי עד עשור לאחר הלידה. "כשנשים עומדות לפני אתגרים, זו אחריות המדינה לתמוך בהן כדי שימשיכו להניק, משום שזה הדבר הכי בטוח בזמן אסון", אומרת ד"ר צימרמן.

מסכן עוד יותר את התינוקות

בתרחיש העלטה שעשוי להתקיים בישראל, אחד האתגרים שאיתם אנו עשויים להתמודד הוא מספר ימים ללא חשמל. "בתקופות של משבר, אחת הבעיות העיקריות היא גישה למים נקיים ובטוחים עבור התינוקות. הנקה היא זמינה ובטוחה, אין צורך בחימום על מנת להרתיח את המים כמו שנדרש בהכנת תמ"ל, בנוסף, עצם ההנקה מספקת הגנה ליילוד ממחלות מדבקות שלרוב מתרבות בזמן אסון, ובמצב של טילים הדבר האחרון שאנו רוצים זה תינוק חולה. בנוסף, בזמן הנקה מופרשים הורמונים שיכולים לעזור לרגיעה של האם ושל התינוק, גם זה חשוב בזמן אסון".

ישנה סברה שנשים מניקות נזקקות לתנאים נוחים על מנת להניק, אזעקות, טילים וסטרס מתמשך הם בהחלט לא תנאים אופטימליים עבור אישה מניקה. "הפיזיולוגיה לא עובדת כך. יכול להיות שייקח יותר זמן לחלב להגיע אבל זה זמני, מצב שבו החלב מתייבש לחלוטין הוא נדיר, ולעיתים גם לא קשור לסטרס".

אחת הסוגיות בה דנים במאמר היא תרומות של תמ"ל אשר מגיעות לאיזורי משבר ואלו צריכות להיות תחת בקרה ופיקוח קפדניים. "חברות תמ"ל בעולם מנצלות מצבי משבר על מנת למכור את המותג שלהן", מוסיפה ד"ר צימרמן ומזהירה כי לעיתים תוקף המלאי שמתקבל כתרומה עומד לפוג. "המצב הזה כמובן עוד יותר מסכן את התינוקות ולכן יש בקשה שהכול יהיה תחת בקרה קפדנית, כי תמ"ל שפג תוקפו או שהמים שמשתמשים בהם אינם נקיים מסכנים את התינוקות הרבה יותר מאשר הרעב".  

במלאת שנה לאסון שפקד אותנו, אי אפשר שלא לחשוב על אותן נשים מניקות שהיו נצורות שעות ארוכות בממ"ד עם תינוקות רכים. אחד הסיפורים שרצו ברשתות היה על אם שהניקה את התינוק שלה שש שעות בממ"ד בזמן המתקפה, התינוק היה שקט ורגוע וזה מה שהציל אותם. "היו עוד מקרים כאלו ורובן המשיכו אח"כ להניק", אומרת ד"ר צימרמן, "משרד הבריאות מנהל תוכנית חירום לתרומות חלב אם לתינוקות שהאימהות שלהן נחטפו או נרצחו, או נשים שהבעלים שלהן נפצעו במלחמה והן ליוו אותם בבתי חולים, ונזקקו לעזרה זמנית. יש קבוצות תמיכה שעובדות עם נשים שנפגעו במלחמה בין אם מדובר בנשות מילואימניקים, מפונות או נשים בקו העימות".

מוקד הסיוע לנשים בנושאי הנקה של אחיות טיפת חלב פועל מדי יום בין 16-21 בנוסף למוקד של משרד הבריאות *5400