החשש הכי גדול של מניקות (ובעיקר של אמא שלהן) הוא שהחלב שלהן לא מספיק. אבל עד שימציאו ציצי שקוף עם שנתות, כנראה שנצטרך להמשיך לעשות ספקולציות ולנחש אם התינוק בוכה כי אכל יותר מדי או פחות מדי, או אולי בכלל מסיבה אחרת.
מכיוון ששאיבה היא לא מדד לכמות החלב (יש מניקות מצטיינות שפשוט לא מצליחות להוציא אפילו טיפה בשאיבה), ותינוקות לא נחשבים מקור אמין לדיווח – נותר לך רק להאמין בעצמך ובחלב שלך. ואם את רוצה בכל זאת לתת פוש קטן, ולהגביר כמויות – קבלי כמה טיפים מועילים. חשוב לציין שבכל מקרה חשוב לעקוב אחרי העלייה במשקל של התינוק, ובכל מקרה של חשש לפנות לרופא או ליועצת הנקה מוסמכת.
פלאי החילבה, נסתרות תה השומר
1. חילבה. היא אמנם תגרום לך להריח כמו דוכן שווארמה ביום קיץ חם, וכדאי מאוד שתקפידי על שימוש אדוק בדיאודורנט לאורך כל התקופה שבה את נעזרת בתבלין הקסום הזה, ששמו העברי הוא גרגרנית יוונית, אבל מדובר בלא פחות מפלא. את יתרונות החילבה גילו דרך עזים, שתנובת החלב שלהן עלתה פלאים לאחר שהוסיפו את הצמח לתזונתן, אבל את יכולה כמובן להיעזר בכמוסות (או פשוט לאכול כל יום עמבה ו/או מרק תימני).
2. תה שומר. מי שנרתעת מריחות דומיננטיים, אבל עדיין מחפשת פתרון טבעי, יכולה לשתות תה שומר. מעבר לסגולותיו כמגביר ייצור חלב, הוא גם מקל על גזים אצל התינוק, כך שמדובר בשתי ציפורים בשלוק אחד.
3. קפיצת גדילה יזומה. כל מניקה מכירה את קפיצות הגדילה – ימים שבהם התינוק לא מש מהציצי, ועושה הפסקות רק כדי להחליף צדדים. הקפיצות האלה הן לא משהו אישי נגדך, אלא דרכו הגאונית להגדיל את הייצור באמצעות הגדלת הביקוש. אם את רוצה להגדיל את תפוקת החלב שלך, את יכולה ליזום קפיצת גדילה מדומה בעצמך, ופשוט להציע לתינוק לינוק לעתים תכופות, אפילו פעם בשעה. התארגני עם אוכל מזין וזמין, מרבץ נוח על הספה (או במיטה, למי שכבר השתלטה על אמנות ההנקה בשכיבה) והמון ספרים או סדרות לראות, ותני לתינוק לעבוד קצת בשביל האוכל שלו.
4. שאיבות. אם התינוק שלך מסרב לינוק כשהוא לא ממש רעב רק כדי להגדיל את המאגרים, את יכולה למצוא לו תחליף קצת פחות חמוד וריחני: משאבה. פשוט התחברי למשאבה מתי שאת רק יכולה, אפילו לכמה דקות, ותני לה לשאוב. אם יוצא חלב, את יכולה לשמור אותו במקרר או במקפיא להאכלות עתידיות, אבל גם אם לא: פעולת היניקה המדומה תאותת לגוף שלך לייצר עוד חלב.
ויש גם כדורים להגברת ייצור חלב
5. מקלחת חמה. לא מדובר אמנם בהגדלת כמויות קבועה ולטווח ארוך, אבל מקלחת לוהטת או קומפרסים חמימים לפני ההנקה "פותחת את הצנרת", ועוזרת לחלב לזרום ביעילות. נכון שמדובר באתגר לא קטן לתזמן את המקלחת כך שתהיה מספיק סמוכה להנקה מצד אחד, אבל לא תאלץ אותך לצאת עם מגבת לקול צרחות הולך ומתגבר, אבל אף אחד לא הבטיח לך שהאמהות נטולת אתגרים.
6. ואחרי האמבטיה: מסאז'. במהלך המקלחת, אחריה או בלי קשר, את יכולה לעסות את השג בעדינות (לא לסחוט חזק מדי או ללחוץ, אלא לעבוד בעיגולים עדינים מבסיס השד לכיוון הפטמה. העיסוי הזה מעודד ייצור חלב, במיוחד אם תתמקדי באזור העטרה ותעבדי על הגוף שלך קצת.
7. שינה. זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל בדיוק כמו שלא היית מצפה לחלב שופע, איכותי ועשיר אם היית חיה על חטיפים, כך גם שעות השינה שלך משפיעות באופן ברור על ייצור החלב. כמובן שלשלוח אותך לישון 8 שעות רצופות כשיש לך יונק קטן בבית הגיוני כמעט כמו לבקש ממך להגדיל את תפוקת החלב בכוח המחשבה, אבל אם הסובבים אותך טרם הפנימו את המשוואה, את יכולה להזכיר להם בעדינות שהנקה מוצלחת = תמיכה מבית, ולכן גם אם את אשת חיל וגיבורה אמיתית – כולם צריכים להתגייס ולתמוך בך ובהנקה, ולשחרר אותך לנוח ולישון מתי שרק אפשר, לפחות בתחילת הדרך.
8. תוספים. יש בשוק לא מעט תוספים (כמו "מור מילק", "חלברב", "מאמימילק" ועוד) שמעידים על עצמם כמגבירים את ייצור החלב וכמעלי תפוקה. רובם מתבססים על רכיבים מוכרים, כמו חילבה, סרפד ושומר במינונים משתנים, ובעצם יורים לכל הכיוונים.
9. נבטי אלפלפא. אם הקפדת על הוראות הבטיחות הכי מחמירות בזמן ההריון, חוץ מסיגריות, סושי ויין נמנעת גם מנבטים. אולי הספקת לפתח בתקופה הזו קרייבינג מטורף לאיזה סלט נבטים מושחת, או סתם חלמת לנשנש אותם ישר מהקופסא, אבל גם אם לא (מה שסביר למדי) – אולי כדאי שתנסי. נבטי אלפלפא (אספסת, בעברית) נחשבים למגבירי ייצור, וגם יעזרו לך להוריד את המשקל המיותר (כי אם לועסים נבטים, יש פחות זמן להשקיע בעוגיות).
10. מוטיליום. הפתרון האחרון מיועד למתקדמות בלבד, כלומר כאלו שניסו הכל ולא ראו ברכה בעמלן. מוטיליום היא תרופת מרשם, שמיועדת בכלל לסובלים מבעיות מעיים, אבל אחת מתופעות הלוואי המפתיעות שלה היא הגברה של ייצור החלב, ככל הנראה באמצעות עלייה מלאכותית ברמות הפרולקטין (הורמון האחראי על ייצור החלב). מוטיליום נמכר כאמור רק במרשם, ורק אם יש ייצור חלב מועט מסיבה אמהית (ולא, למשל, בגלל בעיות תפיסה של התינוק). מדובר בטיפול לא טריוויאלי, אבל אם את נחושה להניק, ובאמת חסר לך חלב – יכול להיות שהמוטיליום הוא שיגרום לך להצליח.