משום מה, אישה מניקה, דבר שאין טבעי ובריא ממנו, הוא מראה שעשוי לגרום לאי נוחות בקרב חלקים מסויימים באוכלוסיה. אי הנוחות הזאת מתבטאת לעתים בהתנהגויות קיצוניות, כמו איסור על הנקה במקומות ציבוריים. נשות מונטריאול שבקנדה החליטו שלא עוד, וגייסו את נכסיהן הבולטים ביותר למען הפגנה שקטה וכוחנית באחד הקניונים הגדולים בעיר. כך התיישבו להן יחד כמאה אמהות על תינוקותיהן הרכים, חלצו שד, והניקו.
התחיל מבלוג זועם
ההפגנה הלא-אלימה והאפקטיבית הזאת שימשה כפעולת תגמול ישירה, לדברי המארגנים, למקרה שהתרחש בתחילת החודש. ב-5 לינואר שאנון סמית, אם לשלושה, בת 36, טיילה עם ילדיה בקניון. המשפחה נכנסה לחנות לבגדי ילדים כשהצעירה שבחבורה, תינוקת בת 5 חודשים, התחילה לבכות מרעב. שאנון התיישבה בצד והניקה אותה תחת שמיכה. כמה דקות מאוחר יותר היא הופתעה כאשר עובדת של החנות ניגשה אליה וביקשה ממנה שתפסיק. שאנון, שהרגישה מושפלת, אספה את ילדיה ועזבה את המקום, אבל המבוכה הפכה מהר מאוד לזעם, והזעם הפך לבלוג, בו סיפרה על תלאותיה לציבור הרחב. "אני עצבנית", כתבה שאנון. "הילדים הגדולים שלי ישבו יפה בעגלה בזמן שהנקתי את הקטנה שלי. היא עוד לא בת חצי שנה ואוכלת רק חלב, ורק מהשד שלי. תסבירו לי מה לא בסדר בזה?!".
למרות שהבלוג היה צעיר והכיל פוסט אחד בלבד, הוא הופץ בסערה, ותוך יממה כבר קראו אותו כ-10,000 אנשים. למחרת קמה קבוצת פייסבוק שהחליטה לארגן הפגנה באותו הקניון, וביום ההפגנה התקשורת כולה כבר היתה דרוכה ומוכנה לסקר את העניין, שהעלה דיונים ארוכים ולוהטים משני צידי המתרס. תומכי ההנקה הסבירו את מעלותיה הרבות ואת העובדה שמדובר בדבר טבעי. המתנגדים השוו את הפעולה למתן שתן, ואמרו שהיא צריכה להתרחש רק בחדרי שירותים ובפרטיות. כמו כן, אנשי דת שונים הצטרפו לקלחת ודיברו על ערכי הצניעות.
גם הגברים תמכו
בשעה אחת בצהרים חיכו הצלמים, הכתבים ושירותי האבטחה של קניון לס איילס במונטריאול לאירוע המצופה, והנשים הגיעו בגוש אחד מאוחד. בעיתונים רבים קראו לאירוע "הפלאש מוב של האמהות", כשמתייחסים לאופנת אירועי הריקוד המפתיעים שמתרחשים במקומות הומי אדם. האמהות תפסו מקום, וניגשו למלאכה: הן שלפו תינוקות ושדיים והתחילו בסעודה הגדולה. בעלי חנויות שרצו להראות תמיכה וסולידריות שלחו אל האמהות עובדים שחילקו להן שתייה, מזון ומתנות שונות.
רוב האמהות המשתתפות קראו על האירוע בפייסבוק, או דרך חברים. "אני מאמינה שהנקה זה דבר שאישה אמורה להיות מסוגלת לעשות בכל סיטואציה, בכל זמן ובכל מקום", אמרה פרנסס מוקסנט, בת 40, בעודה מניקה את הצעיר בארבעת ילדיה. "אפילו הכומר שלי מעודד אותנו לעשות את זה בכנסיה. הדת אינה תירוץ בעניין הזה. גם את ישו הניקו. אף אחד לא האכיל אותו בבקבוק".
שאנון סמית, שלא ארגנה את האירוע, אבל לקחה בו חלק, אמרה שהיא מרוצה מאוד מכמות התמיכה לה זכתה. "שימחה אותי גם כמות האבות והסבים שהגיעו לתמוך ועמדו לצידנו. התגובה לבלוג באמת הדהימה אותי, ואני עדיין מתקשה להאמין לאיזה גודל העניין הזה הגיע. היו גם תגובות מרושעות וקשות, אבל אני משתדלת לא להתייחס".
חדרי ההנקה משדרים מסר פסול
חנות הבגדים שגירשה את שאנון פרסמה התנצלות פומבית ואמרה שהעובדת המדוברת היתה עובדת טריה שקיבלה הדרכה מועטה מדי והתנהלה על פי שיקול דעת מוטעה. מנהלת הקניון הצטרפה גם היא אל ההפגנה, הניקה את שני ילדיה הקטנים יחד עם יתר האמהות, והבהירה שהקניון עצמו תומך בהנקה בפומבי, ואף מכיל בתוכו שני חדרי הנקה מיוחדים ששירתו כבר מעל 20 אלף אמהות בשמונת החודשים האחרונים, מאז שנפתחו.
"אני אוהבת את הרעיון של חדרי ההנקה", הגיבה על העניין רבקה קופלין, בת 30, שהניקה במסגרת ההפגנה תאומות בנות חצי שנה. "אבל אי אפשר לצפות מנשים לארוז הכל ולהתחיל לחפש חדר מיוחד בקניון כשהילד מתחיל לבכות מרעב. לא לכל התינוקות יש זמני הנקה מסודרים. חדרים כאלה, המיוחדים להנקה, למרות שהם נחמדים, עלולים ליצור סטיגמה לא בריאה סביב הנושא. חשוב שהנקה תהיה משהו שהעין מורגלת בו, ולא דבר שמסתירים. אם למישהו לא נח עם זה, הבעיה היא אצלו, ולא אצלנו. אני מציעה שהאנשים האלה ימצאו להם משהו אחר להתעסק בו, שאינו חלק מהאנטומיה שלי".