אחד השקרים הגדולים של עולם ההיריון והלידה היא הקביעה הנחרצת לפיה הנקה מסייעת לירידה במשקל. נכון, יש מי שתפרק חבילות ופלים בהנקות הלילה ועדיין תשיל קילוגרמים בצרורות, אבל יש מי שתניק מיליון פעמים ביום, תספור קלוריות באדיקות, תנשנש רק מקלוני קולורבי ועדיין תיאבק על כל גרם. אז כמה קלוריות באמת מניקות צריכות לאכול? כמה קלוריות שורפים ביום של הנקה מלאה, ולמה לא כולן נהנות מהשריפה הזו? לד"ר הגר שפר, מומחית לתזונה ומרצה בפסטיבלי הבריאות של קניוני עזריאלי, יש תשובות.
"הסביבה מעודדת את היולדת לאכול הרבה"
"תקופת ההנקה יכולה להיות מעט בעייתית מבחינת תזונה", מסבירה ד"ר שפר. "העייפות הגדולה, חוסר שעות השינה והרעב הגדול שנוצר לאחר כל הנקה יכולים להוביל לאכילת יתר. כאשר הבית מצויד בצורה נכונה, עם אוכל מזין ובריא, פירות וירקות, תבשילים בריאים וכמה שפחות פחמימות ריקות, קל יותר להזין נכון את הגוף ולא רק שלא לעלות במשקל - אלא אפילו לרדת. לעומת זאת, בהרבה בתים ישנם פיתויים רבים של מתוקים, עוגות, עוגיות, פיצוחים ואוכל מעובד ולא מזין. ואז, כשמסיימים להניק ומה שהכי נגיש זה מזון עתיר קלוריות ופחות משביע, קל לאכול הרבה קלוריות במעט זמן, ולעלות במשקל.
"מזון מתוק או עתיר פחמימות מייצר עליה של סוכר בדם ולאחריה תגיע ירידה של סוכר בדם. הגוף ששואף לאיזון מייצר צורך לאכול עוד פחמימות ואז נכנסים למעגל חוזר של אכילה מוגזמת וכמעט בלתי נשלטת. יש גם עניין של חוסר מודעות של הסביבה, שלעיתים מלחיצה את הם המניקה לאכול הרבה יותר קלוריות כדי שיווצר מספיק חלב וגם זה יכול להוביל לאכילת יתר ולעלייה במשקל. העייפות הגדולה גורמת לנו לחשוק במזונות מעוררים כמו שוקולד ומתוקים אחרים ואם זה נגיש מאוד בבית, הסיכויים קטנים יותר שנעמוד בפיתוי ולא נאכל".
כמה קלוריות נשרפות ביום של הנקה מלאה?
"ביום של הנקה מלאה נשרפות כ-500 קלוריות. ואולם, מכיוון שחלק מהקלוריות הדרושות מגיעות ממאגרי השומן, גם אישה שמניקה הנקה מלאה צריכה להוסיף רק קצת יותר מ-300 קלוריות לתפריט היומי. בהנקה חלקית שורפים מן הסתם פחות קלוריות, תלוי כמה מהמזון היומי של התינוק מגיע מהאם, אבל בממוצע מדברים על כ-300 קלוריות ליום של הנקה חלקית. למניקה בהנקה מלאה מומלץ לאכול בין 1,500-1,800 קלוריות ביום, תלוי כמובן במשקלה של האישה, ולשתות כ-3 ליטרים של מים. שתייה מרובה מפחיתה את תחושת הרעב וחיונית ליצירת חלב, כך שלא חסרות סיבות לשתות, לשתות ולשתות".
מה לאכול ומה לא לאכול בהנקה
האם בדומה להיריון, גם במהלך ההנקה יש מזונות שמותר או אסור לאמא לצרוך? "בניגוד להריון, אין מאכלים ממש מסוכנים למניקות", אומרת שפר. "עם זאת, ישנם עשבים וצמחי מרפא, כמו נענע, מנטה, פטרוזיליה ושיבא, שבכמות גדולה עלולים לגרום לייבוש החלב. כדאי להמעיט בצריכת קפה, ולהעדיף לשתות אותו מיד לאחר ההנקה כדי להרחיק כמה שאפשר מההנקה הבאה ולאפשר לקפאין להתפרק בגוף. באופן כללי חשוב לאכול תפריט מזין ומאוזן, כדי לצרוך את על אבות המזון: פחמימות, חלבונים ושומנים, ולהשתדל לצרוך ירקות ופירות, שעשירים בוויטמינים ומינרלים. כדי לקבל מספיק סלניום (מינרל חיוני שכמותו בחלב מושפעת מהצריכה האימהית ולא נסמכת על מאגרים קיימים) אפשר לאכול שני אגוזי ברזיל ביום, ומי שצמחונית או טבעונית חייבת לדאוג לעצמה לאספקה של חלבון איכותי, ולא להסתפק בפחמימות וירקות בלבד".
מה לא כדאי לאכול בהנקה, מחשש לגזים של התינוק?
"לא כדאי להוריד באופן גורף שום סוג של מזון מהתפריט בגלל גזים של התינוק. בהרבה מקרים אין לכך כלל קשר לתזונת האם, והגורם הוא חוסר בשלות של מערכת העיכול או תנוחת הנקה שגורמת לכניסת אוויר למערכת העיכול של התינוק".
האם יש משמעות לתזמון הארוחות (לפני/אחרי הנקה)?
"בהתחלת הדרך, בשלושת החודשים הראשונים, ההנקות ארוכות יותר ומופרשת גם כמות גדולה יותר של הורמון הפרולקטין, שגורם לרעב גדול יותר. לכן, מומלץ לאכול משהו קטן כמו פרי, יוגורט או פרוסת לחם עם ממרח בזמן ההנקה, כדי לא לסיים את ההנקה עם רעב עז מדי, בעיקר אם את רוצה להמשיך ולנוח אחרי ההנקה. בנוסף, כדאי לפזר את הארוחות בצורה טובה על פני היום, ולאכול ארוחות מזינות שמשלבות את כל אבות המזון, אבל גם לא מכבידות וקשות לעיכול".
מה לגבי דיאטה בזמן ההנקה?
"כמו שלא עושים דיאטה בזמן היהריון, גם הנקה היא לא זמן טוב לאתגר את הגוף. אפשר ורצוי להקפיד על תזונה נכונה ולהגביל את צריכת הקלוריות, אבל בשפיות – הפחתה דרסטית מדי בכמות הקלוריות עלולה לגרום לשיבוש אספקת החלב ואף לייבושו המוחלט, ולכן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע לפני שמחליטים על דיאטת הרזייה בזמן הנקה".
>> מתי חזרתם לעשות סקס אחרי הלידה?